Elias Tuori motivoituu vastuullisuudesta: ”Positiivinen vaikutus yhteiskuntaan on minulle tärkeää”

Tuori aloitti Kuntarahoituksella marraskuussa vastuullisuusharjoittelijana ja kertoo löytäneensä henkisen kodin vastuullisen rahoituksen parista.

Tuori opiskelee taloustiedettä Aalto-yliopistossa. Syksyyn kuului maisteriopintojen kurssien viimeistelyä; nyt hän on ehtinyt syventyä täysipäiväisesti työelämään.

Kuntarahoituksella Tuori on mukana kehittämässä vihreän ja yhteiskunnallisen rahoituksen vaikutuslaskentaa ja raportointia. Aiemmin tämä on ollut pääasiassa ulkopuolisten konsulttien tehtävänä, mutta nyt kehitystyö tapahtuu talon sisäisenä prosessina. Tuore vastuullisuusosaaja onkin ollut innoissaan erityisesti tilaisuudesta päästä mukaan kehittämään yhtiön toimintaa.

– Minulle myönnettiin paljon vastuuta, kun suunnittelimme, kuinka vihreän rahoituksen vaikutuslaskennasta tulee osa Kuntarahoituksen omia prosesseja. Tuntuu merkitykselliseltä päästä jättämään kädenjälkeni talon toimintaan ja prosessiin, jota monet työntekijät tulevat soveltamaan tulevina vuosina.

Vastuullisuus tuo merkitystä työpäiviin

Ensimmäisen vastuullisuuskipinänsä Tuori sai jo aiemmin urallaan. Hän työskenteli viime kesällä 2021 Fenniassa analyytikkoharjoittelijana: työhön kuului mm. tutkimusta vastuullisesta sijoittamisesta ja vastuullisuusraportoinnista.

– Silloin pääsin ensi kertaa näkemään käytännössä, millaisia positiivisia vaikutuksia vastuullisella rahoituksella voidaan yhteiskunnassa saada aikaan, Tuori muistelee. – Kun näin Kuntarahoituksen hakevan vastuullisuusharjoittelijaa, tuntui paikka heti omalta: tehtävä oli kiinnostava, sopi omiin arvoihini ja vastasi hyvin sitä, mihin haluan urallanikin syventyä.

Kuntarahoituksen riveissä Tuori on mukana kehittämässä muun muassa vihreän rahoituksen sekä yhteiskunnallisen rahoituksen vaikutusraportointia. Hänen työpäiviensä painopiste on tällä hetkellä hieman enemmän vihreän rahoituksen parissa.

– Vihreän rahoituksen vaikutuslaskelmat vaativat käytännössä enemmän aikaa, koska niihin liittyy energiankulutusten ja hiilipäästöjen laskentaa sekä muita teknisiä selvityksiä. Yhteiskunnallisella puolella tarkastellaan usein hieman yksiselitteisempiä lukuja kuten esimerkiksi koulun oppilasmääriä tai hyvinvointikeskuksen asiakaskäyntejä. Julkisessakin keskustelussa näkyy, että tällä hetkellä ihmiskunnan kiire ja huolet painottuvat planeetan hyvinvointiin. Ekologinen kestävyys on siksikin tärkeä tavoite, että jos laiminlyömme ympäristöä, se heijastuu ennen pitkää haasteina myös yhteiskunnan arkeen ja ihmisten hyvinvointiin.

Vaikka vihreän rahoituksen kehitys nappaakin parhaillaan enemmän työtunteja, on monimuotoinen vastuullisuus lähellä Tuorin sydäntä.

– Nautin kaikenlaisen vastuullisuuden edistämisestä. Positiivinen vaikutus yhteiskuntaan, millä tasolla hyvänsä, on minulle itseisarvoisesti motivoivaa ja tärkeää: se tuo merkitystä työpäiviini. Myös Kuntarahoituksen aito kiinnostus ja työyhteisön positiivinen asenne vastuullisuuteen on inspiroivaa.

Etätyö on arkea, mutta toimistovisiitit virkistävät

Koronatilanne pakotti loppuvuodesta myös finanssialan asiantuntijoita takaisin etätyön pariin. Laaja etätyösuositus ei ollut vielä Tuorin aloittaessa käynnissä, joten hän pääsi tutustumaan uusiin työkavereihinsa paikan päällä toimistolla.

– Pidin hybridityöstä, koska se auttoi pääsemään konkreettisesti osaksi työyhteisöä. Sain nähdä talon eri toimintoja ja mitä niissä käytännössä tehdään. Työyhteisön kulttuurista oli helpompi saada kiinni ensipäivistä lähtien ja suhteet kollegoihin myös muodostuivat heti helposti.

Tällä hetkellä tilanne näyttää jälleen hieman valoisammalta ja Tuorikin on päässyt käymään taas fyysisesti konttorilla.

– Kävin eilen pitkästä aikaa toimistolla ja pakko sanoa, että siitä sai virtaa. Olen ehtinyt tottua monen muun tavoin etätyön rutiineihinkin, mutta ehkä tilanne sallii säännöllisen hybridimallin taas keväällä ja toimistopäivät onnistuvat useammin, hän toivoo varovaisen optimistisesti.

Vapaa-ajallaan Tuori irrottautuu arjesta monipuolisella liikunnalla: saliharjoittelu, kamppailulajit, kiipeily, juoksu ja ulkoilu auttavat kaikki jaksamaan. Hän odottaa innolla myös kaupunkikulttuurin ja erityisesti kesäisten ulkoilmatapahtumien paluuta, kun pandemia toivon mukaan alkaa väistyä.

– Ihan vielä en rohkene odottaa täysin normaalia kesää, mutta toivotaan että sellaista uskaltaa pian jo suunnitellakin!


Teksti: Tuomas Mäkinen
Kuva: Sami Lamberg