Huomisen talous: Matalan syntyvyyden Suomi – tulevaisuus kasaantuu pienenevien ikäluokkien harteille

Suomalaisten syntyvyys on laskenut historiallisen matalalle tasolle, mikä haastaa kansantalouden ja uhkaa eriyttää alueita entisestään. Timo Vesalan kanssa aiheesta keskustelevat Rasmus Aro ja Venla Berg.

Perheen perustamisen kulttuuri on muuttunut ja se näkyy syntyvyyden laskuna. Edessä häämöttää tulevaisuudenkuva, jossa maasta puuttuvat työikäiset eläkkeiden maksajat ja vanhat ikäpolvet harmaantuvat perheettöminä. Pienten kuntien on suunniteltava koulutuspalveluja tilanteessa, joissa lasten määrä voi puolittua vuosikymmenen aikana. 

Suomalainen perhepolitiikka on ollut menestystarina, jossa naiset ovat pystyneet yhdistämään uran ja lastensaannin. Syntyvyyden laskuun ei 2000-luvulla ole kuitenkaan juuri reagoitu. Kasvaako Suomen väestö vai alkaako se supistua? Nyt on viimeinen aika käydä aiheesta keskustelua: pääekonomisti Timo Vesalan vieraana syntyvyyttä pohtivat Väestöliiton johtava tutkija Venla Berg ja väestönkehityksen asiantuntija Rasmus Aro MDI:stä. Kuuntele jakso!


Huomisen talous -podcast ilmestyy kevätkaudella joka toisen viikon tiistaina. Kuuntele ja seuraa podcastia Spotifyssa, SoundCloudissa sekä Applen ja Googlen podcast-palveluissa.