Huomisen talous: Tekeekö Nurmijärvi-ilmiö toista tulemistaan?

Alkuvuonna Helsinkiin hakeutui vähemmän väkeä kuin kertaakaan 2010-luvulla. Kääntääkö korona muuttovirtojen suuntaa vai muistetaanko kuluva vuosi vain poikkeuksena tilastoissa? Huomisen talous -podcastissa vieraana Helsingin kaupungin väestötilastoista ja -ennusteista vastaava järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori.

Koronakriisistä povattiin keväällä suunnanmuutosta Suomen sisäiseen muuttoliikkeeseen. Jotkut asiantuntijat ennustivat lisääntyvää maallemuuttoa ja niin kutsutun Nurmijärvi-ilmiön uutta tulemista. Kärkkäimmissä spekulaatioissa väläytettiin jopa kaupungistumisen pysähtymistä.

Alkuvuoden muuttotilastoissa pandemian kädenjälki näkyy selvästi. Tavallisesti ylivoimainen pääkaupunkiseutu jäi rimaa hipoen plussan puolelle, kun muuttajat ottivat suunnan kohti kehyskuntia, keskuskaupunkeja ja maaseutua.

Palaavatko muuttovirrat koronan jälkeen entiseen uomaansa vai syökö kulkutauti kaupunkien vetovoimaa? Onko kuluva vuosi sittenkin vain poikkeus, joka vahvistaa kiihtyvän kaupungistumisen säännön?

Huomisen talous -podcastin uusimmassa jaksossa Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala saa vieraakseen Helsingin kaupungin väestötilastoista ja -ennusteista vastaavan Pekka Vuoren

Kuuntele Vesalan ja Vuoren keskustelu Suomen sisäisestä muuttoliikkeestä ja kaupunkien tulevaisuudesta!

Huomisen talous -podcastia voit kuunnella Spotifyssa, Applen ja Googlen Podcastit -sovelluksissa, Acastissa ja SoundCloudissa.Huomisen talous on Kuntarahoituksen oma podcast. Näkemyksiä taloudesta ja yhteiskunnasta tarjoavat kuukausittain Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala sekä vaihtuvat asiantuntijavieraat eri aloilta.