Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Kolme tiimiä etenee hankintaneuvotteluihin – Klash-haastekilpailussa tavoiteltiin kuntien tarpeisiin skaalautuvia ratkaisuja

Kuvassa Klash-kilpailun voittaja KaikkiKyytiin -tiimi, joka voitti Janakkalan haja-asutusalueiden liikkumispalveluita koskevan haasteen. Kuva: Niko Pohjolainen, Kuntalehti
KaikkiKyytiin -tiimi voitti Janakkalan haja-asutusalueiden liikkumispalveluita koskevan haasteen. Kuva: Niko Pohjolainen, Kuntalehti

Kuntien ongelmiin tarttuvan Klash-haastekilpailun voittajat julkistettiin torstaina 23.1.2020. Vallilan Konepaja-salilla järjestetyssä illallisjuhlassa nimettiin kolme tiimiä, jotka jatkavat hankintaneuvotteluihin Kuntaliiton kanssa.

Haasteet kilpailuun on saatu kunnilta itseltään. Kokonaisuudessaan 65 kuntaa ilmoitti hankkeeseen 77 ongelmaa. Ongelmista valittiin kolme: Janakkalan haja-asutusalueiden liikkumispalvelut, Joensuun alusta kuntalaisten omaehtoiselle toiminnalle ja Vantaan nuoret opintopolulle. Haasteita kilpailussa pyrkivät ratkaisemaan yhdeksän tiimiä, joita syksyn 2019 aikana mentoroivat eri osa-alueiden huippuosaajat.

Kilpailun päätösjuhlassa Janakkalan haasteessa voittajaksi valittiin KaikkiKyytiin-tiimi (Timo Lönnberg, Marko Mäki-Hakola, Harri Paloheimo, Suvi Pesonen ja Jaakko Rintamäki), Joensuun haasteessa Desperado Designs -tiimi (Marika Järvinen, Erno Launo, Riku Siren ja Sami Ylipihlaja) ja Vantaan haasteessa Rapida-tiimi (Teemu Ajalin, Maiju Kokkoniemi ja Joonas Pesonen).

Uudenlainen tapa kehittää ratkaisuja ja jakaa toimintamalleja

Klash on uusi toimintatapakokeilu, jossa yhdistetään uudella tavalla kunnat ja yritys- ja järjestökentän toimijat ratkomaan koko Suomen kannalta merkittäviä haasteita. Tavoitteena on, että kilpailun kautta löydetyt ratkaisut ovat hyödynnettävissä mahdollisimman monessa suomalaisessa kunnassa.

– Klash onnistui rakentamaan uuden ja energisen lähestymistavan, jolla yhdistetään kuntien ja start up -yritysten parasta osaamista. Voittajatiimien valinta on kuitenkin vasta lähtölaukaus varsinaiselle työlle. Tulee olemaan äärimmäisen innostavaa seurata ratkaisujen viemistä käytäntöön ja niiden leviämistä kunnissa, sanoo Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio, joka kuului haastekisan tuomaristoon.

– Haluamme etsiä ja kehittää uudenlaisia konsepteja ja toimintamalleja, joilla pystymme uudistamaan kuntien toimintaa ja synnyttämään tätä kautta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Klash on hyvä esimerkki siitä, miten erilaisten kuntien haasteet saadaan näkyviksi ja yhdessä ratkaistaviksi, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kertoo.

– Tärkeintä on, että olemme pystyneet tarjoamaan kunnille uudenlaisen yhteiskehittämisen konseptin, jossa kuntien haasteet kohtaavat parhaat ratkaisijat. Suurin lisäarvo ei aina ole uusi innovaatio vaan ihmiset, joiden ajattelu muuttuu yhteisten kokemusten ja keskustelujen myötä, Kuntaliiton strategia- ja kehitysjohtaja Markus Pauni sanoo.

Seuraavaksi voittajatiimit etenevät Kuntaliiton kanssa neuvotteluihin hankintasopimuksista.

Kuntarahoitus on yksi haastekilpailun yhteistyökumppaneista. Muita kumppaneita ovat FCG Finnish Consulting Group, KEVA, KL-Kuntahankinnat ja KL-Kustannus.

Lisätietoja:
Liisa Paltta, projektipäällikkö, Klash
p. 050 591 9513, liisa.paltta@kuntalehti.fi