Kuntarahoituksen ja Helsingin yliopiston Hyvä (yhteis)kunta Master Class osoittautui menestykseksi

Helsingin maaliskuinen ilta on tyyni, mutta tunnelma Korjaamon Kulmasalissa Töölössä on odottava. Tätä hetkeä varten on tehty paljon töitä jo kuukausien ajan.

Korjaamon Kulmasalissa järjestettiin keskiviikkona 27. maaliskuuta Kuntarahoituksen ja Helsingin yliopiston haastepohjaisen Hyvä (yhteis)kunta Master Class -kurssin Final Pitch -tilaisuus, jossa kurssille osallistuneet opiskelijatiimit esittelivät omat konkreettiset ratkaisunsa suomalaisia kuntia ja kaupunkeja koskettaviin todellisiin haasteisiin. Samat haasteet koskettavat jokaista meistä.

Tunnelma paikalla on ennen kaikkea lämmin ja yhteisöllinen. Nelihenkinen tuomaristo kuuntelee lavalla herkällä korvalla, kun tiimit yksitellen pitchaavat omia ratkaisujaan rohkeasti ja analyyttisesti, mutta unohtamatta tilanteeseen sopivia vitsejä. Tuomaristossa istuvat Kuntarahoituksesta liiketoiminta-analyytikko Janne Karaus, pääarkkitehti Matti Kinnunen, Master Classin vastuuopettaja Ilkka Pietilä Helsingin yliopistolta sekä vanhempi asiantuntija, kaupunkitutkija Kaisa Schimdt-Thomé Demos Helsingistä. Myös Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio saapuu avustamaan tuomaristoa voittajan valinnassa.

Opiskelijoiden ratkaisuissa puhutaan yhteisöllisyydestä, vuorovaikutuksesta, liikunnan merkityksestä, osallistamisesta, toimivista vanhuspalveluista, datan hyödyntämisestä ja digitaalisuuden monimuotoisuudesta. Opiskelijat käyvät suoraan kiinni aiheisiin ja ongelmiin, jotka puhuttavat yhteiskunnassamme.

On ratkaisuja segregaatioon ja palvelujen saatavuusongelmiin. Yksi tiimi pohtii sähköisen tiedonkeruupalvelun mahdollisuuksia, kun toinen haluaa korostaa ihmisläheisyyttä kaikessa päätöksenteossa ja kuntien kehityksessä. Tiimi Kuntapoppanen taas ratkaisisi maaseudun asukaskadon eräänlaisen kuntamentor-palvelun avulla. Yksi tiimeistä kertoo lähteneensä ratkomaan haasteita yhteiskuntakriittisen humanismin ja insinöörimäisen tarkkuuden voimalla. Tuomaristo esittää tiukkojakin lisäkysymyksiä, mutta ilmapiiri on ennen kaikkea hyvin rakentava ja keskusteleva.

Poikkitieteellisyys on voimaa

Helsingin yliopiston opiskelijoiden pitchejä on yhteensä kahdeksan. Ilta kuluu kuin siivillä. Kun tulee tuomariston hetki vetäytyä neuvottelemaan voittajista, on opiskelijoilla hyvää aikaa verkostoitua salin ulkopuolella.

Kaikki ovat kiinnostuneita toistensa ajatuksista, ideoista ja suunnitelmista.

– Master Classista jäi todella hyvä fiilis! Kokonaisuus oli erilainen kuin mikään muu aiemmin suorittamani kurssi, mutta pelkästään hyvällä tavalla. Pidin kurssin tyylistä etenkin siinä, että se oli vähemmän teoreettinen kuin yliopiston kurssit yleensä. Pitchaamisesta sai myös erinomaista esiintymiskokemusta, Hyvää pöhinää -nimisen tiimin jäsen Jenni Passoja sanoo.

Tiimikaveri Emma Nikkilä komppaa vieressä.

– Tiimimme toimi alusta loppuun todella tavoitteellisesti, vaikka aikataulu olikin tiukka. Oli mielenkiintoista sovitella erilaisia työskentelytapoja yhteen, eli poikkitieteellisyys oli meille ehdoton plussa. Tällaisia vastaavia kursseja voisi tulla jatkossakin.

Hyvinvoinnin asialla -tiimin Susanne Valta, Ilona Mikkonen ja Mia Åström kuvailevat Master Classia opettavaiseksi.

– Tosi mielenkiintoinen kokemus. Juuri poikkitieteellisyys lisäsi omaa ymmärrystä eri tieteenaloista ja jokaisen tavoista tehdä asioita. Osallistuisimme ehdottomasti uudestaankin, Valta ja Mikkonen sanovat.

– Tuntuu siltä, että saimme oikeasti jotain konkreettista hyvää aikaiseksi. Aikataulu oli tiukka, mutta nyt päällimmäinen fiilis on hyvä ja iloinen, tiimitoveri, juuri lavalla pitchannut Kaarina Tuokko sanoo.

Ennen voittajien julistamista Esa Kallio lausuu lavalla muutaman sanan opiskelijoille. Viesti on kannustava: jokainen tiimi on tehnyt hienoa ja ainutlaatuista työtä. Yhteistyöllä, innovatiivisuudella ja yritteliäisyydellä on merkitystä, sillä ne poikivat uusia ideoita yhteiskunnan kehittämiseksi.

Ideoiden ja innovaatioiden avulla voidaan rakentaa sellainen tulevaisuuden yhteiskunta, jossa jokaisella on hyvä olla.

Kultaa vie tiimi Hyvinvoinnin asialla. Voittajatiimi oli kehitellyt mittarin, jolla on mahdollista mitata nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevien palveluiden vaikuttavuutta sekä kerätä dataa aiheesta.

– Kävimme nuoria auttavassa Helsingin Ohjaamossa ja kysyimme, voisiko tällainen toimia oikeasti. Vastaanotto oli todella hyvä sielläkin. Olemme onnellisia siitä, että myös tuomaristo ymmärsi tämän ratkaisun todellisen arvon. Tästä kurssista jäi paljon käteen, Kaarina Tuokko iloitsee.