Kaikki ajankohtaiset

Töihin meille

|

Kuntarahoituksen toimitusjohtajat kohtasivat toisensa koululaisten Yrityskylässä – ”Tällaisia tarvitaan lisää”

Tekniikan museon tilat Helsingin Vanhassakaupungissa täyttyvät aurinkoisena perjantaiaamuna puheensorinasta, naurusta ja jännityksestä, kun kymmenet kuudesluokkalaiset oppilaat eri puolilta kaupunkia kokoontuvat yhteen. Pian puhe lakkaa hetkeksi ja koululaiset jakaantuvat muutaman hengen tiimeihin. Odotettu työpäivä Yrityskylässä on alkamassa.

Yrityskylä on koululaisten oma yhteiskunta, kuin pienoiskaupunki, jossa oppilailla on mahdollisuus työskennellä valitussa ammatissa ja roolissa ja saada myös palkkaa tekemästään työstä. Museon tiloissa edustavat monet yhteiskunnallisesti merkittävät brändit omine pienoisyrityksineen: mukana ovat esimerkiksi Nordea, ABB, Helen, Lidl, OP, Terveystalo, K- ja S-ryhmät, Martela, Fortum ja UPM. Yhdellä käytävällä on Kuntarahoituksen toimisto, jossa nelihenkinen tiimi aloittelee vähitellen työpäiväänsä.

Pienois-Kuntarahoituksen toimitusjohtaja, Käpylän yhtenäiskoulun kuudesluokkalainen Mona, 12, valmistautuu huolella päivän aikana suoritettaviin tehtäviin, jotka koostuvat niin asiakkaiden investointihankkeiden arvioinneista kuin yhteisistä palavereista ja katsauksista. Hommat hoituvat helposti tabletilla – koko oppimisympäristö on digitaalinen ja pelillistetty. Monan tiimiin kuuluvat vastuullisuuspäällikkö Aslak, asiakkuuspäällikkö Aleksi ja rahoituspäällikkö Emil.

Yrityskylässä oppilaat toimivat niin työntekijöinä, kansalaisina kuin kuluttajina ja ottavat palkan saatuaan vastuun myös rahankäytöstään. Paikan päällä huomaa, että jokainen tiimi on erittäin motivoitunut ja perehtyy ajatuksella annettuihin tehtäviin.

– Tämä on konkreettinen tapa opettaa lapsille asioita koko tulevaisuutta ajatellen. Etenkin taloustaitoihin tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota heti alakoulusta lähtien, Yrityskylän kumppanuuspäällikkö Tiina Solas sanoo.

Opetussuunnitelman ehdoilla

Päivä on etenkin pikku-kuntarahoituslaisille erityinen, sillä Mona tapaa tänään kollegansa, Kuntarahoituksen toimitusjohtajan Esa Kallion, joka on vierailulla Yrityskylässä.

– Yrityskylä on loistava idea. Tällaiset hankkeet ovat juuri niitä, joita yhteiskunnassa tarvittaisiin lisää koulutuksesta leikkaamisen sijaan. Käytännönläheinen tekeminen on tärkeä väylä oppimiseen, Kallio sanoo.

Mona on oma-aloitteinen toimitusjohtaja, joka kertoo mielellään päivän kulusta Kalliolle. Tapaaminen ei jännitä nuorta johtajaa.

– Yrityskylässä on todella kivaa, eikä tylsiä hetkiä tule. Osa asioista on vähän vaikeita, mutta niistäkin selviää ja tehtävistä oppii paljon, Mona sanoo.

Yrityskylän tekemä työ on valtakunnallisesti merkittävää.

– Vuonna 2019 tavoitamme jo 75 prosenttia Suomen kuudesluokkalaisista ja 40 prosenttia maan yhdeksäsluokkalaisista lähes 200 kunnasta. Mukana on yli sata yhteistyökumppania, Tiina Solas kertoo.

Talous ja nuoret TAT:n luotsaama Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, jonka tarkoituksena on tarjota kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia taloudesta, työelämästä ja yhteiskunnasta. Koko toiminta perustuu opetussuunnitelmaan. Lue lisää osoitteesta: yrityskyla.fi