Suomalaisen yhteiskunnan menestyksen avaimet ovat osaamisen kehittämisessä. Juhlavuonnaan Kuntarahoitus halusi nostaa esiin Suomen tulevaisuuden tekijät, nuoret. Nopeasti muuttuvassa maailmassa toisen asteen opintojen ulkopuolelle jääminen on merkittävä syrjäytymisen riskitekijä. Kuntarahoitus ja voittoa tavoittelematon Nuori Yrittäjyys ry haluavat tukea nuoria auttamalla heitä tunnistamaan omat vahvuutensa opinnoissa ja työelämässä menestymiseen.
Ammattitaito ei ole ainoa työelämätaito – oppimateriaalit auttavat vahvuuksien tunnistamisessa
Tavoitetta tukemaan Kuntarahoitus ja Nuori Yrittäjyys ry ovat rakentaneet yläkouluikäisille nuorille suunnatun osaamisen oppimiskokonaisuuden, joka tarjoaa tietoa ja tehtäviä omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden tunnistamiseen. Portaalin sisällöt on suunnattu erityisesti peruskoulunsa päättäville yhdeksäsluokkalaisille. Oppimisympäristöön on kirjautunut jo 1 700 oppilasta ja 250 opettajaa, jotka hyödyntävät oppimateriaaleja sekä lähiopetuksessa että itsenäisessä opiskelussa.
Osaamisen kehittämisen moduulin tehtävissä oppilaat pääsevät muun muassa hahmottamaan unelmakarttaa ja pohtimaan konkreettisesti, voisiko omien unelmien inspiroimana syntyä toimiva bisnesidea. Oppikokonaisuus on saanut käyttäjiltään positiivista palautetta.
– Palaute on ollut hurjan positiivista, ja oppimateriaalit on otettu kouluissa innolla käyttöön. Saamamme palautteen mukaan tehtävät ovat toimineet ajattelun työvälineinä. Nuoret kokevat, että omien vahvuuksien pohtiminen auttaa esimerkiksi ensimmäisen työpaikan haussa. Tehtävät tarjoavat haastetta, sillä monelle yhdeksäsluokkalaiselle työelämä on vielä kaukainen ajatus. Osalle tämä on ensimmäinen kerta, kun näitä asioita pääsee pohtimaan, ja siihen haluamme antaa mahdollisuuden, kertoo Nuori Yrittäjyys ry:n operatiivinen johtaja Eemeli Alanne.
Supervoimina kommunikointitaidot ja rohkeus verkostoitua
Oppimisportaalin lisäksi Kuntarahoitus kannustaa nuoria yrittäjyyteen Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -kilpailussa. Jännittävässä kilpailussa on edetty jo semifinaalivaiheeseen, jossa ratkeavat kilpailun finalistit. Kuntarahoitus palkitsee #Huomisentekijät-palkinnolla parhaan perusasteella opiskelevien nuorten yrityksen, ja kannustaa kilpailijoita pohtimaan yritystoiminnan yhteiskunnallista ulottuvuutta. Arvioinnissa painottuvat erityisesti yritysideoiden ajankohtaisuus ja innovatiivisuus.
Kuten markkinoilla yleensäkin, kilpailu on tiukkaa myös Uskalla Yrittää -kisassa. Tämän tietävät viime vuoden voittajiin kuuluvat Otto Rantanen ja Aatu Veikkola. Kilpailussa menestymiseen ei riitä vain hyvä bisnesidea, vaan menestykseen tarvitaan myös työelämän supervoimia eli työelämätaitoja.
– Tärkeimmät työelämätaidot ovat verkostoituminen ja kyky pyytää apua. Kaikkea ei tarvitse osata itse, ja asiat ratkeavat parhaiten yhteistyössä. Myös kommunikointi on tärkeää – ei ole asiaa, joka ei selviäisi puhumalla. Työelämätaitoja oppii kahdesta paikasta: työstä ja elämästä, joten rohkeasti vain kokeilemaan, pojat kannustavat.
Oton ja Aatun haastatteluvideolla voi kuulla lisää poikien ajatuksia yrittäjyydestä ja vinkkejä työelämätaitojen tunnistamiseen.
Uskalla Yrittää -kilpailu huipentuu huhtikuussa. Nuorten yli 80 finalistiyritykseen voi käydä tutustumassa kaikille avoimilla finaalimessuilla Kampin kauppakeskuksessa 22.4.2020 klo 15–18. Suomen parhaat nuorten yritykset valitaan 23.4.2020 järjestettävässä palkintogaalassa.