Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Kuntarahoitus lahjoittaa vähävaraisten perheiden tukemiseen ja mielenterveyden kriisityöhön

Kuntarahoitus tekee joka vuosi joululahjoituksen, jonka kohteesta äänestää henkilökunta. Tänä vuonna lahjoituksen saa kaksi järjestöä. Hope ry:n Eveliina Hostila ja MIELI ry:n Liisa Partio kertovat yhdistysten toiminnasta. 

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry tekee töitä sen eteen, että kaikilla lapsilla olisi tasa-arvoisesti mahdollisuus hyvään arkeen. Kun perheellä on taloudellisesti vaikeaa, lapsen harrastus uhkaa keskeytyä tai lapsi voi joutua jättäytymään pois kivasta tekemisestä, kuten syntymäpäiväjuhlista. Joskus rahat eivät riitä välttämättömyyksiin, kuten talvivaatteisiin tai hygieniatuotteisiin.  

– Jokaisella perheellä on oma tilanteensa, jonka takia talous on tiukalla. Kohtaamme paljon yksinhuoltajaperheitä, pienituloisia kahden huoltajan perheitä sekä perheitä, joiden arjessa on käynnissä kriisi. Kriisin voi aiheuttaa esimerkiksi ero, sairastuminen, työkyvyttömyys tai läheisen kuolema, kertoo Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila. 

Vähävaraisuus näkyy usein puuttuvien asioiden lisäksi murehtimisena, sosiaalisten piirien pienenemisenä sekä kohonneena uupumusriskinä. Köyhyyteen liittyy suurta stigmaa, vaikka haittaa aiheuttava köyhyys ei ole kenellekään valinta. 

Harrastustuki mahdollistaa tekemisen ilon lapsen arjessa 

Hope ohjaa saamiaan lahjoituksia kolmeen tarkoitukseen. Lahjoitetut tavarat jaetaan niitä tarvitseville perheille, kun taas rahalahjoitukset puolestaan ohjataan pääasiassa Hopen harrastustukeen sekä muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin.  

– Mieluisa tekeminen kuuluu jokaisen nuoren ja lapsen arkeen, mutta kun perheen rahat ovat tiukilla, jostain täytyy karsia. Harrastustukihakemusten määrä kasvaa jatkuvasti, ja siksi Kuntarahoituksen lahjoitus ohjataan juuri harrastustukeen, Hostila kertoo. 

Aikuiselle puuttuvat lelut ja harrastukset saattavat näyttäytyä pikkuseikoilta. Todellisuus on kuitenkin se, että lapsille nämä toiveet ovat erityisen merkityksellisiä. Harrastus voi olla henkireikä nuorelle, joka kokee koulussa ulkopuolisuuden tunnetta. Se voi olla myös iso osa identiteettiä – jalkapalloilevalle lapselle tutusta joukkueesta ja omasta pelinumerosta luopuminen voi tuntua äärimmäisen kurjalta. 

Auttaminen tuo toivoa ja iloa 

Vuosittain yli 9 500 perhettä hakee apua Hopelta, ja valtaosa perheistä asioi yhdistyksen kanssa useasti vuoden aikana. Hope toimii täysin lahjoitusvarojen voimalla. Hopelle voi lahjoittaa myös aikaa: aina on tarve apukäsille, jotka lajittelevat tavaroita, kohtaavat perheitä ja tekevät muuta tarpeellista taustatyötä. Niin tukihakemusten käsittely kuin tavaralahjoitusten vastaanotto ja jakelu tehdään kaikki täysin vapaaehtoisvoimin. 

– On yhtä iso ilo saada jotain kuin suru olla jotain vailla. Perheistä tuntuu monesti pakahduttavalta, että joku tosiaan haluaa auttaa. On huikea huomata, mikä voima auttamisessa on: se tuo positiivisia tunteita ja tulevaisuudenuskoa. Kun on tahtoa, on myös toivoa, Hostila kiteyttää. 

MIELI ry tarjoaa kriisiapua ja vahvistaa mielenterveyttä 

Yli 120 vuotta toiminnassa ollut MIELI Suomen Mielenterveys ry edistää mielenterveyttä, ennaltaehkäisee mielenterveyden ongelmia ja tarjoaa kriisiapua. Järjestö muun muassa ylläpitää ympärivuorokautista kriisipuhelinta.  

– Kriisiavun tarve on kasvanut. Viime vuonna saimme yli 416 000 soittoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan. Puheluissa käsitellään pahaa oloa ja huolia, jotka voivat liittyä ihmissuhteisiin, arjessa selviytymiseen, toimeentuloon tai sairastumiseen. Yhä enemmän puhutaan vakavista aiheista: esimerkiksi itsetuhoisuutta käsitellään noin 18 kertaa vuorokaudessa, kertoo MIELI ry:n viestintäjohtaja Liisa Partio

Apua tarjotaan ilman lähetettä myös kriisikeskuksen vastaanottoaikoina ja kriisichatissa. Lisäksi MIELI ry koordinoi Sekasin Kollektiivia, joka tuottaa 12–29-vuotiaiden omaa  Sekasin-chat palvelua. Sekasin-chat saa vuosittain lähes 160 000 yhteydenottoa. Chatissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset auttavat nuorta ratkomaan tämän mieltä painavia ongelmia. 

Joulu koettelee monen jaksamista 

Ahdistuneisuus ja yksinäisyys voivat nostaa päätään erityisesti juhlapyhien aikaan. Joulu mielletään iloiseksi perhejuhlaksi, mutta se ei sitä kaikille ole: aikaa vietetään tiiviisti yhdessä neljän seinän sisällä ja tilanteet saattavat kärjistyä. Osa on jouluna yksin, joko tahtomattaan tai vältelläkseen pyhien huonoja puolia. 

MIELI ry järjestää vuosittain joulukeräyksen, jonka avulla tuetaan erityisesti nuoria. Kuntarahoituksen lahjoitus ohjataan MIELI ry:n kriisityöhön, jotta mahdollisimman moni suomalainen saa joulun alla apua, kun sitä tarvitsee. 

Leikkauspaine kasvattaa lahjoitusten painoarvoa 

Joka toinen suomalainen kokee elämänsä aikana mielenterveyden häiriöitä. Mielenterveyden vahvistaminen on yhteinen tehtävä, jossa jokainen voi olla mukana. Varainhankinnan osuus MIELI ry:n rahoituksesta on tällä hetkellä kymmenen prosenttia, ja lahjoitusten merkitys on jatkossa entistä tärkeämpää. 

– Valtion budjettia supistetaan kuluvana hallituskautena, jolloin sote-järjestöjen valtionavustuksista leikkautuu pysyvästi kolmannes pois. Muutokset vaikuttavat järjestöjen toimintaan jo ensi vuonna. Tällä hetkellä on pelko siitä, että leikkausten myötä yhä useampi jää tulevaisuudessa ilman tarvitsemaansa tukea, Partio sanoo. 

– On ollut ilo nähdä, miten sekä yritykset että yksittäiset kansalaiset näkevät mielenterveyden merkityksen ja haluavat lahjoituksillaan varmistaa, että työmme voi jatkua. Se antaa meille uskoa tulevaisuuteen. Työn merkitys kiteytyy soittajien palautteissa. Moni kiittää siitä, että joku oikeasti kuuntelee, ja että puhelun ansiosta jaksaa huomiseen, Partio kertoo. 

Lue lisää, kuinka voit tukea Hope ry:n toimintaa 

Lue lisää, kuinka voit tukea MIELI ry:n toimintaa  


Teksti: Sara Pitzén
Kuvat: Hope ry / MIELI ry, Mika Pakarinen.