Kaikki ajankohtaiset

Näkökulmat

|

Vihreä rakentaminen luo myös sosiaalista hyvää

Vuosi 2024 oli tähän asti vilkkain kestävän rahoituksen vuosi Kuntarahoituksen historiassa. Jatkoimme vahvalla kasvupolulla, ja yli puolet nostetusta rahoituksesta oli kestävää rahoitusta.

Etenkin valtion tukeman asuntotuotannon asiakkaamme hakivat hankkeisiinsa rahoitusta aktiivisesti. Tämä johtui osittain käsittelyruuhkan purkautumisesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arassa sekä asumisoikeusrakentamisen lakkauttamisesta vuoden 2025 lopussa.

Vuonna 2024 myönsimme vihreää rahoitusta 154 hankkeelle. Suurin osa portfolioomme hyväksytyistä hankkeista liittyi jälleen rakentamiseen (150), erityisesti juuri asuntorakentamiseen. Hyväksyttyjen hankkeiden joukossa on myös kouluja, päiväkoteja, kulttuuri- ja liikuntakohteita sekä uusiutuvan energian investointeja.

Energiatehokkuuden kehittämisessä on otettu valtavia harppauksia viime vuosien aikana, mikä on hyvä, koska sillä on suuri vaikutus rakennuksen elinkaarenaikaisiin päästöihin. Yhä useammassa asiakkaidemme hankkeessa energiatehokkuus on viritetty niin äärimmilleen, ettei sitä enää voi järkevästi parantaa. Moni asiakas tarkasteleekin myös hankkeidensa hiili-intensiivisyyttä. Sitä voidaan pienentää muun muassa puun hyödyntämisellä osassa rakenteita, vähähiilisen betonin käytöllä sekä työmaa-aikaisten- ja kiertotalousratkaisujen parantamisella.

Asiakkaillamme on vahva tahto pienentää ilmastovaikutuksiaan ja pilotoida erilaisia ratkaisuja. Vaikka taloudellinen tilanne on haastava ja pakottaa priorisoimaan, näyttää siltä, että kestävyystekijät ovat asiakkaillemme edelleen tärkeitä, kun päätöksiä investoinneista tehdään. Keskeistä valinnoissa on, että ympäristön kannalta kestävä on kestävää myös talouden näkökulmasta. Kestävien investointien ansiosta saatava taloudellinen säästö on käytettävissä muuhun tärkeään tekemiseen. Käyttökohteita rahalle tuskin on vaikea löytää.

Kunnat voivat kaavoituksella ohjata toimijoita hiilijalanjäljen pienentämiseen. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on ottanut asemakaavoituksessa käyttöön kokonaishiilijalanjäljen raja-arvon vähähiilisyyteen ohjaamiseksi. Kestävyyteen voidaan kannustaa myös rahoituksen keinoin: kasvatimme taloudellista kannustintamme, kun vuonna 2023 laajensimme vihreän rahoituksen marginaalialennusta.

Vaikka valtion tukeman asuntotuotannon taloudellisia kannustimia vähennetään, kohtuuhintaisen asumisen tarve ei ole poistumassa. Kohtuuhintaisen asumisen toimijat ovat sosiaalisen ulottuvuuden lisäksi olleet myös aktiivisia vähähiilisemmän asumisen kehittäjiä. Toivottavaa on, että tämä kestävyyden monitahoinen kehittäminen voi jatkua myös tulevaisuudessa.

Rami Erkkilä, senior asiantuntija, kestävä rahoitus
Kirjoittaja vastaa vihreän ja yhteiskunnallisen rahoituksen tuotteista Kuntarahoituksessa

Kirjoitus on alun perin julkaistu englanniksi osana Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen vaikutusraporttia. Lue koko raportti täältä.