Jani Kervinen: Siiloutumisen purkaminen parantaa rakentamisen vastuullisuutta ja laatua

Järvenpään Mestaritoiminta Oy on tehnyt pitkän matkan energiatehokkuuden edistäjästä ilmastomyönteisyyden kasvattajaksi. Rakentamisen vastuullisuutta parannetaan siiloutumisen purkamisella, yhteistyöllä ja toimintaa ohjaavalla mittaamisella, kirjoittaa Mestaritoiminta Oy:n toimitusjohtaja Jani Kervinen.

Järvenpäässä Mestaritoiminta Oy hoitaa kaupungin tilakeskuksen tehtäviä. Kaupunki omistaa tilat, me vastaamme kiinteistöjen rakentamisesta ja kiinteistönpidosta. Energiatehokkuuteen olemme kiinnittäneet erityisesti huomiota vuodesta 2008, vuosien myötä vastuullisuusajattelu on laajentunut ympäristö- ja taloudellisesta vastuusta myös sosiaaliseen vastuuseen.

Määrätietoisemman työn rakentamisen ja kiinteistönpidon vastuullisuuden kehittämiseksi aloitimme vuonna 2015, jolloin myös rakensimme ensimmäisen Joutsenmerkin saaneen rakennuksen Suomessa. Strategiassamme olemme määritelleet, että haluamme olla askeleen edellä, kärkijoukoissa miettimässä, miten tulevaisuudessa toimimme entistäkin ilmastoviisaammin.

Vuodesta 2015 lähtien olemme myös arvioineet onnistumistamme. Mittaamme muun muassa korjausvelkaa, energiankulutusta ja käytön tehokkuutta. Mittaaminen ohjaa päivittäistä tekemistä toivomaamme suuntaan. Myös GRI-raportointi tuo toimintaan läpinäkyvyyttä. On kuitenkin tärkeää, että myös tilaaja asettaa tavoitteita. Me voimme nostaa kehityskohteita esiin ja luoda työkaluja tavoitteisiin pääsemiseksi.

Tilatehokkuuteen kiinnitämme erityistä huomiota. Pyrkimyksenämme on vähentää rakennettujen neliöiden määrää, sillä jokainen rakennettu neliö kuluttaa luonnonvaroja ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Tarkastelemme kriittisesti, mitä rakennuksia palveluntuotannossa tarvitaan. Näitä rakennuksia peruskorjataan ja tarvittaessa laajennetaan – joskus vanhan tilalle on myös järkevämpää rakentaa kokonaan uusi rakennus.

Päätöksen rakennusmateriaalista teemme tilaajien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Puurakenteisen rungon hiilijalanjälki on pienempi kuin betonirakenteisen, mutta ylläpito vaatii nykytiedon mukaan enemmän toimenpiteitä. Molemmat tavat ovat hyviä: tärkeintä on varmistaa, että rakennetaan käyttäjien tarpeiden mukaisia, turvallisia rakennuksia.

Meidän reseptimme onnistumiseen on yhteistoiminnallinen rakentamisen malli ja käyttäjän osallistaminen rakennus- tai korjaushankkeeseen aina tarveselvityksestä viimeiseen naulanlyöntiin asti. Tavoitteenamme on, että tilat ovat viihtyisiä ja rakennuksen käyttäjä pystyy toimimaan niissä mahdollisimman tehokkaasti.

Yhteistoiminnallisella mallilla varmistamme, että pelaamme kaikki samaan maaliin. Kaikissa rakennushankkeissa on ongelmia, suurempia tai pienempiä. Kun luottamus on syntynyt, vaikeatkin ongelmat on mahdollista ratkaista yhdessä. Pyrimme keskittymään laatuun, yhteistyöhön ja ammattitaitoon. ARAn päätös sulkea yhteistoiminnalliset mallit korjausrakentamisen ulkopuolelle oli meille pettymys, koska oman kokemuksemme mukaan tämä toimintatapa on paras keino ratkaista urakanaikaiset yllätykset kestävällä tavalla.

Kokemukseni mukaan suuret organisaatiot ovat heränneet vastuullisuuteen, mutta suuri osa alan toimijoista on vielä unessa. Meidän tehtävämme julkisena toimijana on herätellä muitakin mukaan ilmastoviisaaseen ja vastuulliseen rakentamiseen. Vastuullisuuteen tarvitaan tekoja, pelkät korulauseet eivät muuta toimintaa.

Viestinnällä on suuri rooli niin käyttäjien ja asukkaiden sitouttamisessa kuin operatiivisen toiminnan parantamisessakin. Viestintään panostamalla olemme saaneet muun muassa kaupunkien omistamien kiinteistöjen talopäälliköiden tyytyväisyyttä kiinteistöihin parannettua merkittävästi yhden vuoden aikana. Talopäälliköt vastaavat tiedon jakamisesta kiinteistössä ja toimintojen järjestämisestä.

Parantaminen lähtee ihmisistä niin rakennushankkeissa kuin ylläpidossakin. Koko ketjulla kaavoituksesta ja suunnittelusta koululaisen roska-astiaan heittämään banaaninkuoreen on vaikutusta jättämäämme jälkeen.

Jani Kervinen
Kirjoittaja on Mestaritoiminta Oy:n toimitusjohtaja ja yksi Ilmasto & kunnat: vähähiilinen rakentaminen -tapahtuman puhujista. Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Mestariasunnot Oy:n omistama yhtiö vastaa omistajiensa kiinteistöjen johtamisesta, ylläpidosta ja rakennuttamisesta.


Jani Kervisen vinkit vastuulliseen rakentamiseen

  1. Pura siilot. Vanhakantainen siiloutuminen pitää saada rakentamisesta karsittua pois. On vastuutonta rakentaa omaan pikkuiseen rooteliin tuijottaen. Siiloutuminen on myös rakentamisen laadun suurin heikentäjä.
  2. Tee pitkällä tähtäimellä. Rakennukset pitäisi rakentaa niin, että ne kestävät myös tulevaisuuden olosuhteita, kuten rankkasateita ja tulvia, vaurioitumatta.
  3. Muista muunneltavuus. Käyttötarpeet todennäköisesti muuttuvat jossain vaiheessa rakennuksen elinkaarta. Tämä on syytä huomioida suunnittelussa.
  4. Perusta päätökset tietoon. Korjaaminen lisääntyy tulevaisuudessa. Oikeaan tietoon perustuen voidaan tehdä myös rakennuksen elinkaaren kannalta järkeviä päätöksiä.
  5. Hyödynnä teknologiaa. Tekoäly tekee tuloaan myös ylläpitoon ja energiatehokkuuden parantamiseen. Näiden ratkaisujen hyödyntämisessä haluamme olla kärkijoukoissa.

Ilmasto & kunnat: vähähiilinen rakentaminen 17.6.2022

Miten rakentamisen vähähiilisyyteen tällä hetkellä panostetaan ja millä aikataululla alan panostukset hiilineutraaliuteen saavat aikaan riittävän ison mittakaavan tuloksia? Tapahtumasarjamme toisessa osassa perehdytään ilmastopäästöjen vähentämiseen rakentamisessa ja kiinteistönpidossa. Mukana keskustelemassa:

  • Tytti Bruce-Hyrkäs, Head of Carbon Neutrality, Granlund Oy; Vähähiilinen rakentaminen -toimikunnan puheenjohtaja, Green Building Council Finland
  • Jani Kervinen, toimitusjohtaja, Mestaritoiminta Oy
  • Rami Erkkilä, Senior asiantuntija, vastuullinen rahoitus, Kuntarahoitus

Lue lisää tapahtumasta täältä.
Ilmoittaudu verkkotapahtumaan 17.6. klo 10.30–12.00 täällä.