Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Lainasalkku- ja kassaennustesovellukset ovat budjetoinnin pelastus

Kannettava tietokone, jonka ruudulta näkyy Kuntarahoituksen kassaennustesovellus

Lahden vanhusten asuntosäätiö otti käyttöönsä Kuntarahoituksen lainasalkkusovelluksen ja kassavirtaennusteet. Digitaalisen työkalun ansiosta säätiön budjetin suunnittelu on helpottunut huomattavasti haastavina aikoina.

Lahden vanhusten asuntosäätiö sr (LVAS) edistää Lahdessa seniorien asumista. Säätiö vuokraa esteettömiä ja kohtuuhintaisia koteja asukkaille, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Valtaosa säätiön 23 asuintalosta sijaitsee kivenheiton päässä Lahden torilta.

– Asunnoissamme viihdytään hyvin, kodit ovat esteettömiä ja palvelut lähellä. Lisäksi työskentelemme yhteisöllisyyden eteen. Taloissamme on kerhohuoneita ja kuntosaleja, ja toisista pidetään huolta. Jos naapurista ei kuulu, asukkaiden aloitteesta on lähdetty usein selvittämään, onko naapurilla kaikki kunnossa, kertoo säätiön talousjohtaja Anne Tuovinen.

Säätiön asunnot ovat suosittuja ja niihin olisi asukkaita jopa jonoksi asti. Ikääntyneiden asumista järjestetään sekä omana toimintana yhteisöllisissä senioritaloissa että eri palveluntuottajien toimesta ympärivuorokautisen palvelun kodeissa. Säätiön omistamissa taloissa asuu seniorien lisäksi myös mm. mielenterveyskuntoutujia.

Kuntarahoituksen digitaaliset työkalut ovat talousjohtajalle ”varsinainen aarre”

– Pienen säätiön talousjohtajana saa tehdä kaikkea. Vastuullani on budjetointi, rahoituksen suunnittelu, jälkilaskenta, ulkoinen laskenta ja kirjanpito. Tarjoamme asuntojen lisäksi kotona asumista palvelevia toimintoja, kuten ateriapalvelua, eli asiakkaiden koteihin vietäviä aterioita, Tuovinen kuvailee.

Kuntarahoituksen digitaalisten palveluiden kautta säätiö hallinnoi rahoitussopimuksiaan, ja seuraa markkinainformaatiota ja talousennusteita samasta paikasta.

– Lainasalkku- ja kassaennustesovellukset ovat varsinaisia aarteita näin talousjohtajan näkökulmasta. Ne ovat auttaneet meitä laatimaan budjetin, jonka ansiosta selviämme taloudellisesti haastavassa ajassa korkojen noustessa ja inflaation kasvaessa.

Ennusteet tarjoavat tärkeää näkyvyyttä korkojen kehitykselle

Säätiö otti Kuntarahoituksen digitaaliset palvelut käyttöön kesäkuussa 2022 pitkän suunnittelun jälkeen. Aiemmin käytössä oli ollut toinen lainahallintaohjelma, joka tarjosi näkymän korkosidonnaisuuksiin ja lyhennyksiin, mutta ei lainkaan ennusteita.

– Tarvitsimme kiperästi näkyvyyttä korkojen käyttäytymiseen ja ennusteita, kun Ukrainassa puhkesi sota ja maailma muuttui yhdessä yössä. Yksin pienehkössä toimintaympäristössä ei ole aikaa hankkia tarvittavia määriä dataa, jotta voisin ennustaa, miten kymmenien lainojen korot käyttäytyvät ja pohtia järkeviä vuokrakorotuksia. Työkalu on ollut oikea pelastus.

LVAS oli aiempina vuosina seurannut Kuntarahoituksen markkinakatsauksia. Sitä myöten myös työkalun ennusteisiin on ollut helppo luottaa.

– Seuraan tarkasti lainasalkun korkoennusteita suhteessa budjettiin ja kassavirtaan. Työkaluun kuuluu kassavirta-analyysi, josta näen lainojen korkokustannukset ja lyhennykset. Se helpottaa vuosittaisen kassavirran suunnittelua. Kun käsittelen kassasta heinäkuun lainahoitokuluja, on hyvä tietää, minkä verran kassasta liikkuu rahaa joulukuussa.

Nopeampaa ja uskottavampaa työtä luotettavan sovelluksen ansiosta

Säätiö suunnitteli työkalun käyttöönoton Kuntarahoituksen kanssa askel askeleelta. Aluksi muutama laina perustettiin yhdessä työkaluun, jotta jatkossa LVAS:n henkilöstön on ollut helppo käyttää sovellusta itsenäisesti. Tuovisen lisäksi sovellusta käyttävät säätiön kirjanpitäjä ja toiminnanjohtaja.

– Sovellus tuo uskottavuutta. Velkavetoisella ja velkavipuisella alalla lainakantamme on säätiön toimintaan nähden suuri, joten luotettavat ennusteet auttavat minua paitsi työssäni myös perustelemaan muille, mitä toimenpiteitä milloinkin kannattaa tehdä. Tein hiljattain esimerkiksi hallitukselle selvityksen lainoista ja sijoituksista ja siitä, miten kassamme riittää.

Tuovisen mielestä työkalun kirkkaimmat hyödyt näkyvät muun muassa budjetoinnissa, ennusteissa, kassavirrassa ja rahoituksen suunnittelussa. Tärkeimmät toiminnot ovat jo tulleet tutuksi, ja uuttakin opeteltavaa on edessä:

– Kuntarahoituksen digitaalisessa asioinnissa voi kuulemma tehdä lainahakemuksen yhteydessä tarjouspohjan muille rahoittajille, mikä on tosi hieno ominaisuus. Samaa työtä ei tarvitse tehdä moneen kertaan, mikä säästää luonnollisesti aikaa. Odotan kovasti, että pääsen kokeilemaan sitä.

Digitaalinen asiointi laajeni lainojen hakemiseen

Kuntatodistuksia ja pidempiä lainoja voi nyt hakea digitaalisesti asiointisovelluksessa. Sovellus on maksuton ja avataan kaikille asiakkaillemme.

Kirjaudu digitaalisiin palveluihin