Kaikki ajankohtaiset

Asiakastarinat

|

Sovitut asiat, laadukkaasti toteutettuna: niistä rakentuu vuoden yhteistyöhankkeena palkittu Ahmon koulukeskus

Siilinjärven uuden Ahmon koulukeskuksen valmistumiseen on vielä vuosi. Hankkeen poikkeuksellinen yhteistyö on kuitenkin noteerattu ja palkittu jo tässä vaiheessa.

Uusi rakennus korvaa vanhan Ahmon koulukeskuksen, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön jo vuonna 1959. Vanhaa koulukeskusta oli laajennettu useassa osassa vuosien varrella ja sen kiusana olivat lukuisat sisäilmaongelmat.

– Rakennuksen eri osat oli mitoitettu kulloisenkin aikakauden tarpeisiin. Vanha koulukeskus oli monen eri vuosikymmenen lopputulos, joka ei täysin taipunut enää nykymaailman tarpeisiin, kuvailee Siilinjärven tekninen johtaja Ari Kainulainen hankkeen lähtötilannetta ja taustoja.

Siilinjärvi kartoitti vaihtoehtoja koulukeskuksen haasteiden ratkaisemiseen 2020-luvun alusta alkaen. Jossain vaiheessa todettiin, että peruskorjaus ei riittäisi vastaamaan kaikkiin tarpeisiin, joten vuonna 2022 Siilinjärvi päätti Ahmon uuden koulukeskuksen rakennuttamisesta.

– Uuden rakentaminen avasi meille myös mahdollisuuden ratkaista muitakin kysymyksiä. Energia on merkittävä kuluerä, joten kulutuksen pienentäminen on luonnollisesti meille tärkeä osa hanketta: koko Ahmon koulukeskuksen lämmitys, valaistus ja muu energiankulutus tullaan optimoimaan mahdollisimman tehokkaaksi.

Tavoitteena käyttöä ja kelejä kestävä rakentaminen

Ahmon uuden koulukeskuksen ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden 2025 lopulla. Tällöin käyttöön saadaan yläkoulun ja lukion opetustilat sekä ruokailutilat. Toisen vaiheen rakentaminen jatkuu vuoteen 2027, jolloin valmistuu uusi liikuntasali.

– Liikuntasali on suunniteltu kunnan päätapahtumapaikaksi, jossa on kapasiteettia järjestää lakkiaisia ja muita tilaa vaativia juhlallisuuksia. Koululiikunnan lisäksi saliin saadaan olosuhteet kilpatason urheilulle, esimerkiksi lentopallolle ja salibandylle, Kainulainen kertoo.

Uuden rakennuksen materiaalivalinnat tehdään kestämään aikaa ja kulutusta.

– Ilmastonmuutos tekee tulevaisuudessa äärikeleistä yleisempiä myös Suomessa, joten rakennuksen ulkoverhoiluun haluttiin säänkestävät materiaalit. Siilinjärvellä on linjattu myös jo, ettei julkisiin rakennuksiin tehdä tasakattoja, jottei vesi kerry katolle seisomaan. Tämä huomioidaan myös Ahmon koulukeskuksessa, kuten myös toimivat räystäät ja piha-alueiden kaltevuudet, jotta vesi ohjautuu tehokkaasti huleviemäreihin.

Jatkossa etuna ovat myös monikäyttöisemmät tilat, jotka ovat tulevaisuudessa muokattavissa, Kainulainen kertoo.

– Siirtoseinillä voimme luoda isompia ja pienempiä luokkahuoneita ja tiloja, jos tarpeet muuttuvat tulevina vuosina.

Elinkaarimalli luo mielenrauhaa

Ahmon koulukeskus on kokonaishanke, johon kuuluu Ahmon yläkoulun ja lukion lisäksi Siilinlahden alakoulu. Yhteensä hankkeessa rakennetaan noin 18 000 bruttoneliötä palvelemaan 1 260 oppilasta – näistä Ahmon koulukeskuksen osuus on 11 500 m2 ja 700 oppilasta. Kokonaishankkeen hintalappu on yhteensä noin 55 miljoonaa euroa ja rakennukset rahoitetaan Kuntarahoituksen kiinteistöleasingilla.

– Kuntarahoitukselle kuuluu kiitos siitä, että hanke on saatu liikkeelle. Kyllähän suuri pullonkaula tämän kokoluokan rakentamisessa on usein rahoitus. Kuntarahoituksen asiantuntijoista on ollut iso apu, kun erilaisia rahoitusmalleja ja vaihtoehtoja on käyty läpi – ja heidän kanssaan löydettiin hyvä ja toimiva ratkaisu myös tälle hankkeelle, Kainulainen kehuu.

Siilinjärvi toteuttaa Ahmon koulukeskuksen elinkaarimallilla. Kohteen suunnitteli Lukkaroinen Arkkitehdit, hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii A-Insinöörit ja rakentajana YIT, joka palveluntuottajana vastaa myös koulukeskuksen ylläpidosta 20 vuoden pituisen elinkaarivaiheen ajan.

– Elinkaarimallista saatiin hyvä ensikokemus kunnan uuden terveyskeskuksen toteutuksessa. Ja niinhän se myös on, että 20 vuoden sopimus ylläpidosta antaa meille tilaajan näkökulmasta vahvaa uskoa siihen, että rakentajakin haluaa tehdä laatua.

Palkittua yhteistyötä

Ahmon koulukeskus valittiin Rakennusteollisuuden vuoden yhteistyöhankkeeksi Itä-Suomessa. Tekninen johtaja ei säästelekään ylisanojaan kuvaillessaan hankkeen osapuolten välistä keskusteluyhteyttä ja yhteishenkeä.

– Uuden terveyskeskuksen hankkeessa saimme jo hyviä kokemuksia A-Insinöörien kanssa työskentelystä. He ymmärtävät tilaajan tarpeen erittäin hyvin: on kuin he olisivat yksi meistä! Samaa voin sanoa YIT:stä: Siilinjärvi on saanut heiltä parasta ammattitaitoa käyttöönsä tässä hankkeessa. Vaikka ylläpitovaihe käynnistyy vasta vuoden päästä, ovat palvelujaksosta vastaavat henkilöt jo mukana palavereissa, jotta he ovat kärryillä ja tietävät millaista ollaan rakentamassa heidän ylläpidettäväkseen. Kyllä se meille kertoo siitä, että rakentaja on vahvasti sitoutunut hankkeeseen, Kainulainen kehuu.

Toimivaan yhteistyöhön ei Kainulaisen mukaan ole suurta salaisuutta: tehdään vain jämäkästi se, mitä on sovittu – niin yksinkertaista se pohjimmiltaan on.

– Hyvä toteutus on sitä, että suunnitellut ja sovitut asiat jalostetaan työmaalla käytännön rakentamiseksi. Pidetään sovitusta kiinni. Ja kun on hyvät yhteistyökumppanit, joiden kanssa saadaan asiat käytyä läpi ja ratkaistua eteen tulevat kysymykset, niin tämä linja toimii.

Teksti: Tuomas Mäkinen
Kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit