Kaikki ajankohtaiset

Vastuullisuus

|

Uskalla yrittää -pääpalkinnot Pietarsaareen ja Helsinkiin: Gente UF ja Troa NY edustamaan Suomea Euroopan suurimpaan yrittäjyyskilpailuun Tallinnaan

Kaukaa otettu kuva Tripasta Uskalla yrittää -kilpailusta

Uskalla yrittää on Nuori yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelman suomenmestaruuskilpailu. Ohjelmassa nuoret perustavat kouluissaan oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen ja harjoittelevat yrittäjyys- ja työelämätaitoja käytännössä. Kuntarahoituksen vastuullisuuspäällikkö Kalle Kinnunen oli paikan päällä Triplassa tutustumassa nuorten yritysideoihin.

–  Minulla oli kunnia päästä tuomariksi kilpailuun. Messuilla Triplassa kävi kova kuhina. Päällimmäisenä mieleeni jäi erityisesti nuorten kunnianhimo ja kova myyntihenkisyys. Näistä nuorista tullaan vielä kuulemaan, Kinnunen kertoo.

Finalistit kilpailuun valitaan eri puolilta Suomea alueellisissa semifinaaleissa. Kilpailussa Company of the Year -palkinto annetaan perus- tai toisen asteen yritykselle. Enterprise of the Year -palkinnon saa paras korkea-asteen yritys. Voittajat edustavat Suomea Tallinnassa järjestettävissä EM-kisoissa.

Suomen parhaan NY-yrityksen palkinnon peruskoulu ja toinen aste -kategoriassa vienyt Gente UFsuunnittelee ja valmistaa laukkuihin järjestystä tuovia lokerikkoja. Kysyntään vastaava tuote, toimiva liiketoimintasuunnitelma sekä yrittäjien myyntihenkisyys takasivat voiton. Nuoret yrittäjät opiskelevat Jakobstadt gymnasiumissa.

Korkea-asteen parhaan yrityksen tittelin puolestaan vei Haaga-Heliassa opiskelevien nuorten Troa NY, jonka liikeidea ruokahävikkiä vähentävästä mobiilisovelluksesta vakuutti tuomariston. Sovelluksessa asiakkaat näkevät lähikauppojensa alennetut punalapputuotteet yhdestä paikasta.

–  Erityisen hienoa oli huomata, että suurin osa yrityksistä oli miettinyt tuotteensa vastuullisuutta. Troa NY on tästä yksi hyvä esimerkki. Gente UF:n lokerikkojen lisäksi oli muitakin kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, kuten vaatteita, koruja ja kodin tuotteita. Lisäksi yritykset olivat kehittäneet myös ympäristöystävällistä tiskiainetta sekä luonnonmukaista sytytysainetta. Nämä nuoret ovat kestävämpien kulutusvalintojen edelläkävijöitä, Kinnunen kertoo.

–Ehkä yksi itselleni mieleenpainuvimmista ja innovatiivisimmista yritysideoista oli kuitenkin katuvaatemerkki Salstreet NY. Yrittäjä oli vaatemalliston lisäksi luonut moniulotteisen virtuaalimaailman, jossa peli ja muoti yhdistyivät. Musiikki, liikkuva kuva ja vaatteet loivat kokonaisvaltaisen kokemuksen. Myös tämä yrittäjä oli huomioinut tuotteensa vastuullisuuden käyttämällä kierrätettyä puuvillaa.

Troa NY:n sovelluksen avulla vähennetään ruokahävikkiä.

Gente NY:n vastuullisesti valmistetut lokerikot tuovat järjestystä laukkuun.

Kuntarahoitus on Nuori Yrittäjyys ry:n pitkäaikainen yhteistyökumppani

–Kilpailussa kuulimme NY-alumnin Jenni Parpalan inspiroivan tarinan siitä, miten tämä kilpailu voi muuttaa nuoren elämän. Rankan lapsuuden jälkeen ohjelma antoi hänelle rohkeutta ja eväitä ponnistaa menestyneeksi siivousalan yrittäjäksi. Juuri tämän kaltaisten tarinoiden takia on niin hienoa olla mukana tukemassa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa, Kinnunen kertoo.

Tänä vuonna Kuntarahoituksen tuki kohdistetaan erityisesti 7.–9. luokkalaisille suunnattuun Oma talous -ohjelmaan, jossa harjoitellaan arjen taloustaitoja, osallisuutta sekä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen merkitystä omissa kulutusvalinnoissa.

– Nuorten osaamisen tukeminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen ovat tärkeä osa yhteiskuntavastuutamme. Nuori Yrittäjyys ry:n kaltaisten toimijoiden kautta voimme olla mukana kasvattamassa huomisen yrittäjiä ja vastuullisia kuluttajia. On myös hienoa, että nuoret oppivat ongelmanratkaisua ja projektinhallintaa, mitkä ovat tärkeitä taitoja kaikille työelämässä, vaikka kipinä yrittäjyyteen ei lopulta syttyisikään, Kinnunen kertoo.

Uskalla yrittää -finalistien omia ajatuksia yrittäjyydestä on luvassa 10. toukokuuta ilmestyvässä Kuntarahoituksen Huomisen talous -podcastissa. Kalle Kinnunen saa vieraakseen nuoret EkoPyykkää ja Keep it Safe UF -yritysten takana.

Nuorten osaamisen tukeminen ja syrjäytymisen estäminen ovat tärkeä osa Kuntarahoituksen yhteiskuntavastuuta. Kuntarahoitus on Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyökumppani, minkä lisäksi tuemme myös Talous ja Nuoret TATin Yrityskylä-toimintaa.

Lue lisää:

Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailun pääpalkinnot Jakobstads gymnasiumiin Pietarsaareen ja Haaga-Heliaan Helsinkiin – voittajia Gente UF ja Troa NY

Kuvat: Nuori Yrittäjyys ry / Eficic