Kaikki ajankohtaiset

Digitaaliset palvelut

|

Vuoden 2020 alusta Kuntarahoitus ottaa panttikirjoja vastaan vain sähköisessä muodossa

Kuviituskuva, jossa piirretty käsipari kirjoittaa tietokoneella ja koneen ympärillä on erilaisia raportteja.

Kun Kuntarahoitus palauttaa sähköisen panttikirjan takaisin kiinteistön omistajalle, omistaja saa paperin sijaan sähköpostitse tiedon, että se on merkitty rekisteriin sähköisen panttikirjan saajaksi. Halutessaan saajatiedon voi vielä tarkistaa rasitustodistukselta tai Maanmittauslaitoksen järjestelmästä osoitteessa www.kiinteistoasiat.fi.

Panttikirjan muunnoksen sähköiseksi voi tehdä lähettämällä Maanmittauslaitokselle sekä hakemuksen että kirjallisen panttikirjan. Panttikirja muutetaan sähköiseksi myös kiinnitykseen kohdistuvien muutosten yhteydessä.

Sähköisten panttikirjojen etuna on panttikirjan saajaa koskevan tiedon entistä helpompi ajantasaisuus. Lisäksi panttikirja on helppo löytää, sillä se on Maanmittauslaitoksen sähköisessä kiinnitysrekisterissä.

Kuntarahoitus on vuoden 2017 alusta lähtien ottanut vastaan sähköisiä panttikirjoja, ja lähes kaikki aiemmin myönnettyjen lainojen vakuutena olleet paperiset panttikirjat on muunnettu yhtiössä sähköiseen muotoon.

Panttikirjojen digitoimisessa on kyse laajasta digitointiprojektista, jossa lähes kaikki maan rahoituslaitokset ovat toimittaneet panttikirjoja koskevat aineistonsa Maanmittauslaitokseen konvertoitaviksi.