Kaikki ratkaisut
Investointi: 22,5 milj. € | Yhteiskunnallinen rahoitus

Hoasin ensimmäinen puukerrostalo, Espoo

Asunnot

Uudiskohde

Sisäkuva yksiön sisältä, jossa näkyy vuode ikkunan ääressä.

Hoas haluaa kuulua houkuttelevan ja vastuullisen opiskelija-asumisen edelläkävijöihin. Näistä tavoitteista syntyi Tapiolaan rakennettu ekologinen asuinkohde, maailman suurin massiivipuinen puukerrostalo.

Asiakkaan nimi

Hoas

Kohteen sijainti

Espoo

Alue

Pääkaupunkiseutu

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Hoasin tavoitteena on tarjota viihtyisän ja edullisen asumisen lisäksi ekologisia asuinratkaisuja. Säätiö uskoo, että opiskelijat arvostavat tulevaisuudessa entistä enemmän asuinkohteita, joissa vastuullisuus on laaja-alaisesti huomioitu. Näistä lähtökohdista Hoas halusi toteuttaa ensimmäisen puukerrostalokohteensa.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Useampia kohteita kattavissa hankkeissa Hoas käyttää allianssimallia. Sen sijaan yksittäiselle kohteelle, kuten tälle puukerrostalolle, oma toteutus oli luontevin ja sopivin toteutustapa.

Hankkeen koko

22,5 M Eur

Rahoitusmalli

Yhteiskunnallinen rahoitus

Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit

Yhteiskunnallinen rahoitus on suunniteltu hankkeille, joiden toiminta on vaikuttavaa ja tuottaa laaja-alaista yhteiskunnallista hyötyä. Näin ollen se soveltuu hyvin Hoasin asuntotuotannon tukemiseen: säätiö mahdollistaa toiminnallaan nuorten opiskelijoiden asumisen ja täysipäiväisen opiskelun pääkaupunkiseudulla, jonka asuntomarkkinat ovat muuta maata kalliimmat.

Lisäksi yhteiskunnallinen rahoitus korostaa pitkäjänteistä vastuullisuutta. Hoas huomioi asumisen kestävyyttä ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut, kuten tehokkaat LVI-laitteet tai energiatehokkaan kalustuksen. Lisäksi puukerrostalo tarjoaa uudenlaisen ja nykyaikaisen asumismuodon, jossa entistä ekologisempi rakennustapa ja -materiaalit ovat keskeisessä roolissa.

Toteutunut hanke

Hoas sai kohteelle soveltuvan tontin Espoon Tapiolasta. Keskeistä opiskelija-asumisen näkökulmasta oli tontin sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrelta ja läheltä palveluita.

Hankkeeseen osallistui useita toteuttajia ja yhteistyökumppaneita, joista keskeisiä olivat Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy, Elementti-Sampo Oy, JVR-Rakenne Oy, A-Insinöörit Oy ja rakennuttajakonsultti JWood Oy. Yhteistyö eri tahojen kesken toimi sujuvasti: ajoittaiset tekniset haasteet pystyttiin myös ratkaisemaan nopeassa tahdissa.

Valmistunut kohde on 13-kerroksinen, tiettävästi maailman suurin massiivipuinen puukerrostalo. Asuinkerroksia kohteessa on 12, joiden lisäksi ylimmästä kerroksesta löytyvät saunatilat.

Hankkeen hyödyt ja opit

Tuuliniityn puukerrostalo herätti runsaasti kiinnostusta jo ennen valmistumistaan. Lukuisat opiskelijat hakivat kohteesta asuntoa ja ensimmäiset asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä asuinkokemukseensa. Hoas uskoo positiivisen vastaanoton edesauttavan myös kohteen yhteisöllisyyttä, mikä on myös osa säätiön vastuullista toimintaa.

Hanke toimii asuntokohteen lisäksi tutkimushankkeena, jossa mitataan muun muassa puukerrostalon värähtelyä pitkillä aikajänteillä. Tutkimuksen kautta Hoas pystyy tukemaan omalta osaltaan puukerrostalorakentamisen kehitystä ja tutkimusta.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

6/2021

Asuninneliöt

4433

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

165

Euroa per asuinneliö

5076 €