
Uusi monitoimitalo on Kempeleen historian suurin investointi.
Asiakkaan nimi
Kempeleen kunta
Kohteen sijainti
Kempele
Alue
Pohjois-Suomi
Investointikohde
Koulu
Investointityyppi
Uudiskohde
Hankkeen lähtötilanne ja tarve
Kempeleen vanha kirkonkylän koulu, joka oli peräisin vuodelta 1974, kärsi merkittävistä sisäilmaongelmista, jotka olivat vaatineet kunnalta aiemmin myös sisäilmaremontteja. Lisäksi koulutoiminta oli jakautunut yhdeksän katon alle: käytössä oli väistötiloja ja osa opetuksesta tapahtui vuokratuissa tiloissa. Koulutilojen hajanaisuus aiheutti myös oppilaille toistuvaa siirtymistä kiinteistöstä toiseen.
Vaihtoehtoja koulun toiminnan jatkamiselle selvitettiin ja päädyttiin siihen, että päivittäisen opetustyön sujuvuutta ja turvallisuutta tuettaisiin parhaiten rakentamalla uusi ja toimiva monitoimitalo, Kirkonkylätalo.
Toteutustapa
Oma toteutus
Toteutustavan valintaperusteet
Kirkonkylätalo on Kempeleen kunnan historian suurin yksittäinen investointi. Kunta päätti toteuttaa hankkeen kokonaisvastuu-urakkana, koska luotto Kempeleen omaan osaamiseen toteuttaa laadukas ja pitkäikäinen koulu oli vahva. Elinkaarimallista keskusteltiin myös, mutta siinä ei lopulta nähty merkittäviä etuja omaan toteutukseen verrattuna. Kempele arvioi, että kunnan oma kiinteistöhuolto pystyy ylläpitämään rakennusta omilla resursseillaan ja edullisemmin kustannuksin kuin elinkaarimallissa.
Hankkeen koko
36,5 M Eur
Rahoitusmalli
Kiinteistöleasing, Vihreä rahoitus
Rahoitusmallin valintaperusteet
Kirkonkylätalon toteutuksessa panostettiin energiatehokkuuteen ja vihreisiin ratkaisuihin, joiden ansiosta kohde täytti vihreän rahoituksen kriteerit ja oli oikeutettu tätä kautta marginaalialennukseen. Kempeleen kunta valitsi rahoitusmalliksi kiinteistöleasingin, koska sen pitkän aikavälin rahoituskustannukset olivat kunnalle edullisimmat.
Vihreän rahoituksen myöntämisen kriteerit
Kirkonkylätalo oli alun perin sijoitettu Kuntarahoituksen yhteiskunnallisten hankkeiden portfolioon, mutta hankkeen edetessä kävi ilmi, että se valmistuisi energialuokkaan A ja täyttäisi myös vihreän rahoituksen vaatimukset. Hanke päätettiin tässä vaiheessa siirtää vihreän rahoituksen piiriin.
Toteutunut hanke
Kohteen tulevia käyttäjiä, kuten opetuksen, varhaiskasvatuksen sekä ateria- ja puhdistuspalvelujen henkilöstöä, osallistettiin jo suunnitteluvaiheessa, jotta tulevasta monitoimikeskuksesta saataisiin käyttäjilleen toimiva. Rakentaminen aloitettiin maaliskuussa 2022 ja oppilaat pääsivät muuttamaan uuteen kouluun tammikuussa 2024. Samalla tontilla sijainneen vanhan koulun purku valmistui keväällä 2024. Työt päättyivät piha-alueiden viimeistelyllä elokuussa 2024.
Valmis Kirkonkylätalo tarjoaa modernit ja terveelliset tilat noin 960 perusopetuksen oppilaalle, 220 päiväkotilapselle ja koko kuntaa palvelevalle keskuskeittiölle, jossa valmistetaan yli 5 000 ruoka-annosta päivittäin. Peruskouluopetuksen ja päiväkotitoiminnan lisäksi tiloissa toimivat kunnan päätearkisto, nuorisotilat, oppilaskunnan kokoustilat ja oppilashuollon tilat; Kirkonkylätalo on toisin sanoen todellinen monitoimitalo.
Kohteen energiatehokkuuteen panostettiin alusta asti ja valmis rakennus saatiin energiatehokkuusluokkaan A sekä tiiveysmittausluokkaan A. Syksystä 2025 alkaen tavoitteena on lämmittää kohde kokonaan alueellisella biopolttoaineella tuotetulla lämmöllä, kun Kempeleeseen valmistuu uusi kaukolämpölaitos. Kirkonkylätalon katolle asennettiin myös 256 KWp:n aurinkovoimala.
Onnistunut kohde noteerattiin myös rakennusalan sisällä: Pohjois-Suomen Rakennusklusteri Ry valitsi hankkeen yhdeksi ehdokkaista Pohjois-Suomen parhaaksi rakennusteoksi vuodelle 2024.
Hankkeen hyödyt ja opit
Hanke eteni aikataulussa ja tavoitehinta alitettiin noin 180 000 eurolla. Tämä oli merkittävä saavutus huomioiden hankkeen aikana tapahtuneet kriisit, kuten koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jotka aiheuttivat esimerkiksi merkittäviä teräksen ja betonielementtien saatavuusongelmia. Valmistajille tehdyt ennakkotilaukset ja kapasiteettivaraukset turvasivat kuitenkin rakennusmateriaalien saatavuutta ja auttoivat hanketta pysymään aikataulussa.
Hankkeen toteutus osoitti, että yhteistoiminnallinen KVR-urakka toimii hyvin Kempeleen kunnan tarpeisiin ja kunta pystyy itse toteuttamaan laadukkaita ja kestäviä rakennushankkeita. Hankkeen aikana opittiin, että ennakkosuunnittelu ja tarkka budjetointi ovat avainasemassa onnistuneessa projektissa. Yhteistyö ja avoin keskusteluyhteys tilaajan, urakoitsijan ja kohteen käyttäjien välillä tukivat myös hankkeen onnistunutta toteutusta.
Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen
08/2024
Oppilasmäärä
1180