Kaikki ratkaisut
Investointi: 3,7 milj. € | Yhteiskunnallinen rahoitus

Olympia II -talon opiskelija-asuntojen peruskorjaus, Vaasa

Asunnot

Peruskorjaus

Yksiön keittiö ja eteinen, jossa vaalea vinyylilankkulattia ja hyvä valaistus.

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kolmen talon solukaksiot muutettiin peruskorjauksessa yksiöiksi.

Asiakkaan nimi

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö sr

Kohteen sijainti

Vaasa

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Peruskorjaus

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Olympia II -rakennuksen asuntoja oli paljon tyhjillään. Kahden hengen solut eivät enää houkutelleet opiskelijoita asukkaiksi. Lisäksi korona-ajan etäopiskelu oli vaikuttanut opiskelijoiden asumistoiveisiin.

Asuntojen houkuttelevuuteen vaikutti myös Olympiakorttelin jo suunnitteluvaiheessa syntynyt kyseenalainen maine, vaikka todellisuudessa asukkaat viihtyvät hyvin alueella. Asuntojen peruskorjauksen ohella aluetta ja sen mainetta lähdettiin kehittämään yhdessä kaupungin ja Vaasan yliopiston kanssa.

Toteutustapa

Oma toteutus

Hankkeen koko

3,7 M Eur

Rahoitusmalli

Yhteiskunnallinen rahoitus

Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit

Olympia II -hanke edistää sosiaalista kestävyyttä ja sillä tavoitellaan alueen elinvoiman kehittymistä, kun vajaakäytössä olevat soluasunnot muutetaan opiskelijoiden toivomiksi yksiöiksi. Hankkeen suunnittelussa on huomioitu yhteisöllisyys. Opiskelijat on otettu mukaan suunnittelemaan asuntoja, mikä edistää yhteiskunnallista vaikuttamista.

Toteutunut hanke

Remontissa kahden hengen solut muutettiin yksiöiksi. 60-neliöisestä soluasunnosta saatiin kaksi 28-neliön yksiötä. A-talon remontti valmistui syys-lokakuussa 2022, B-talon helmikuussa 2023 ja F-talon heinäkuussa 2023. Uusien yksiöiden ratkaisuja suunniteltiin yhdessä opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat pääsivät vaikuttamaan sekä asuntojen toiminnallisuuteen että visuaalisuuteen.

Remontin toteuttaminen kustannustehokkaasti vaati useamman suunnittelukierroksen. Talot pyrittiin remontoimaan mahdollisimman vastuullisiksi sekä varustelemaan nykyvaatimusten mukaisesti. Remontin yhteydessä ikkunat vaihdettiin ja huippuimurit muutettiin tarpeenmukaisesti toimiviksi. Kiinteää valaistusta ja kaappitilaa lisättiin opiskelijoiden toiveiden mukaisesti.

Materiaalivalinnoissa painotettiin kestävyyttä. Lattioiden materiaaliksi valikoitui kestävä vinyylilankku. Kylpyhuoneissa on valmiina pesukoneliitäntä ja keittiöihin on mahdollista sijoittaa astianpesukone.

Hankkeen hyödyt ja opit

Uudet yksiöt ovat olleet haluttuja ja Olympia II -rakennuksen asuntojen käyttöaste on parantunut.

Kun peruskorjauksessa halutaan saada aikaan radikaaleja muutoksia kustannustehokkaasti, ei kannata tyytyä ensimmäiseen tarjottuun suunnitteluluonnokseen. Suunnittelukierroksia kannattaa tehdä niin monta, että saadaan toteutettua toivottu ratkaisu halutulla budjetilla.

Yhteistyökumppanien etsintään kannattaa myös varata aikaa. Vaati paljon työtä löytää kumppanit, jotka pystyivät toimittamaan esimerkiksi keittiön, lattiat ja kodinkoneet 70 asuntoon. Ennakoivalla hankinnalla kustannukset pystyttiin pitämään kurissa, eikä Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan johdosta nousseet kustannukset vaikuttaneet juurikaan hankkeen kuluihin.

Käyttäjiä kannattaa osallistaa suunnitteluun, mikäli se on mahdollista. Osallistamiseen kannattaa myös valita ammattitaitoinen kumppani, mikäli osaamista ei löydy omasta takaa. Vaikka VOASissa oli tieto siitä, että opiskelijat viettävät aiempaa enemmän aikaa kotona, yhteiset työpajat opiskelijoiden kanssa avasivat silmät sille, mihin kaikkeen kodin täytyy taipua. Esimerkiksi pesukoneliitäntä ja mahdollisuus astianpesukoneen sijoittamisesta keittiöön toteutettiin asuntoihin juuri opiskelijoiden toiveiden takia.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

7/2023

Asuninneliöt

2010

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

70

Euroa per asuinneliö

1900 €