Kaikki ratkaisut
Investointi: 140,0 milj. € | Laina

Opiskelijatalo Lighthouse, Joensuun Elli

Asunnot

Uudiskohde

Kuvassa näkyy vaalea puukerrostalo järven rannalla muiisen, matalampien rakennusten välissä.

Joensuun opiskelijatalo Lighthouse tarjoaa kodin 150 lähialueen opiskelijalle. Suomen korkein puukerrostalo sijaitsee Penttilänrannassa Pielisjoen varrella hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta.

Asiakkaan nimi

Opiskelijatalo Lighthouse, Joensuun Elli

Kohteen sijainti

Joensuu

Alue

Itä-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Itä-Suomen yliopisto päätti keskittää opettajankoulutuksensa Joensuuhun, jonne siirtyi vuonna 2018 noin 800 opiskelijaa. Samalla kasvoi hurjasti tarve opiskelijakodeille Joensuun keskustan tuntumaan. Jo ennen näitä koulutuspoliittisia muutoksia Joensuu on ollut suosittu opiskelijakaupunki, jossa on jatkuva tarve hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta sijaitseville kohtuuhintaisille ja pienille vuokrakodeille.

Kaupungissa opiskelija-asuntoja tuottava ja ylläpitävä Joensuun Elli tunnisti tilanteen ja päätti ryhtyä toimeen. Yhtiö oli kiinnostunut puurakentamisesta ja tutkinut siihen liittyviä vaihtoehtoja jo tovin. Hyvän paikan rakentamiselle tarjosi Joensuun Penttilän kaupunginosa, joka on uusi ja kehittyvä asuinalue vanhalla UPM:n saha-alueella. Tontille oli tilaa rakentaa, ja alueen historia kannusti kokeilemaan puurakentamista. Päätös puukerrostalon rakentamisesta syntyi puurakentamisen etujen pohjalta: se on pitkäaikainen, turvallinen ja ekologinen rakennusmuoto, jolla saadaan muun muassa tuplattua puiden elinkaari.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Lighthouse rakennettiin uudisrakennuksena, koska Joensuussa oli tarvetta lisätä kohtuuhintais-ta asuntotuotantoa opiskelijoille. Hanke toteutettiin omana toteutuksena, sillä Joensuun Elli on perehtynyt puurakentamiseen hyvin. Hanke haluttiin pitää omissa käsissä, sillä asiantuntijuutta löytyy omasta talosta, ja omalla toteutuksella haluttiin varmistaa projektin sujuva eteneminen.

Hankkeen koko

140,0 M Eur

Rahoitusmalli

Laina

Rahoitusmallin valintaperusteet

Joensuun Ellin toimintaperiaatteeseen kuuluu rakentaa kohteet omaan omistukseensa ARAn korkotuen avulla, minkä vuoksi korkotukilaina soveltui parhaiten Lighthousen rahoitusmuodoksi.

Toteutunut hanke

Joensuun Lighthouse on Suomen korkein opiskelijatalo ja puukerrostalo, joka tarjoaa kodin neljässätoista kerroksessa jopa 150:lle lähialueen opiskelijalle. Moderni ja laadukas puukerrostalo toimii esimerkkinä korkealuokkaisesta puurakentamisesta sekä kotimaassa että ulkomailla. Lighthouse tarjoaa helppoa asumista, sillä vesi ja sähkö sisältyvät aina vuokraan.

Hankkeen hyödyt ja opit

Uudesta opiskelijatalosta ovat hyötyneet ensisijaisesti opiskelijat, joiden asuntopulaa Joensuussa Lighthouse on helpottanut: opiskelijat ovat saaneet laadukkaan ja turvallisen kodin lähellä kaupungin keskustan palveluita ja oppilaitoksia. Puurakentaminen tuo myös merkittäviä ympäristöhyötyjä. Puu sitoo kasvaessaan hiilidioksidia, ja Lighthouse toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan. Rakennuksen puutuoteosat sitovat 700 henkilöauton keskimääräisen vuosipääs-tön verran hiiltä. hiilidioksidipäästöjen verran vuodessa.

Rakentamiseen puu on erinomainen materiaali. Lighthousen runko nousi näppärästi, ja puurakentamisen mittatarkkuus on hyvä. Kohde mallinnettiin 3D-tietomallilla ennen rakentamisen aloittamista. Mallinnusta kannattaa hyödyntää erityisesti vaativissa rakennuskohteissa, koska sillä saadaan kattava kokonaiskuva rakennuksesta sekä tarkkuutta suunnitteluun ja rakentamiseen, kun jokaisen putken ja piuhan paikka tiedetään tarkalleen jo etukäteen. Törmäystarkastelulla puolestaan estetään virheiden syntymistä. Ilman mallinnusta Lighthousen rakentaminen ja projektin menestyksekäs läpivienti olisi ollut haastavaa. Vastaavissa hankkeissa kannattaa tehdä yhteistyötä ja suunnittelua eri asiantuntijatahojen kanssa. Joensuun Elli teki tiivistä yhteistyötä puurakentamisen mahdollisuuksia tutkivan Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

08/2019

Asuninneliöt

37645

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

117

Euroa per asuinneliö

4099 €