Kaikki ratkaisut
Investointi: 13,1 milj. € | Vihreä rahoitus

Päiväkoti Martta Wendelin

Päiväkoti

Uudiskohde

Kuvassa näkyy harjakattoinen, puulla verhoiltu rakennus ja sen edessä oleva nurmikko-alue.

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon ainutlaatuisesta arkkitehtuuristaan ja toteutuksestaan saaneessa päiväkodissa on panostettu merkittävästi ympäristöystävällisiin ratkaisuihin ja ilmastoviisaaseen rakentamiseen.

Asiakkaan nimi

Tuusulan kunta

Kohteen sijainti

Tuusula

Alue

Etelä-Suomi

Insvestointikohde

Päiväkoti

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Päiväkoti Martta Wendelin rakennettiin, koska Tuusulan kunta on sitoutunut tarjoamaan terveellisiä ja turvallisia tiloja päivähoidossa oleville lapsille. Tuusulassa oli vuonna 2018 palveluverkkosuunnittelun yhteydessä päätetty korvata huonokuntoiset päiväkodit uusilla rakennuksilla. Päiväkoti Martta Wendelin sai alkunsa esikoululaisten visiosta, ja lopputuloksena Tuusulaan saatiin uusi, 10-ryhmäinen päiväkoti, jossa päivähoitopaikkoja on noin 200 lapselle. Rakentaminen käynnistyi loppuvuonna 2020, ja uudet tilat otettiin käyttöön 1.8.2022.

Kaikki rakennuksen tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi, joten niistä on iloa paitsi päiväkodin henkilökunnalle ja lapsille, niin myös muille kuntalaisille. Esimerkiksi liikuntasali on suunniteltu yhteistyössä paikallisen sirkuskoulun kanssa, joka käyttää salia iltaisin ilma-akrobatian opiskeluun. Ateljee soveltuu hyvin taiteen perusopetukseen, ja muutenkin tavoite on, että tilat tulisivat iltakäyttöön kuntalaisten harrastus- ja muuhun toimintaan.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Päiväkoti Martta Wendelin toteutettiin jaettuna urakkamuotona. Uudisrakennuksena toteutettu päiväkoti Martta Wendelin oli yksi kunnan Varhaiskasvatuspalvelujen keskeisistä kunnallisista palvelutuotantohankkeista. Hanke sai Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta.

Hankkeen koko

13,1 M Eur

Rahoitusmalli

Vihreä rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Kuntarahoituksen vihreä rahoitus on tavallista taselainaa edullisempi rahoitusmuoto. Se on joustava vaihtoehto pitkäkestoisiin hankkeisiin, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia ympäristölle hyödyllisiä vaikutuksia.

Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 13,1 miljoonaa euroa, josta Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen osuus oli noin 7 miljoonaa euroa.

Vihreän rahoituksen myöntämisen kriteerit

Päiväkoti Martta Wendelinin projektissa oli kattavasti kestävän kehityksen huomioon ottavia tekijöitä. Päiväkoti toteutettiin Joutsenmerkin kriteerien pohjalta. Kriteerien pohjalta valituilla rakennusmenetelmillä ja -materiaaleilla tavoiteltiin päiväkodille energiatehokkuutta, ekologisuutta ja hyvää sisäilmanlaatua. Tavoitteena oli terveellinen ja turvallinen rakennus oleskella ja työskennellä. Joutsenmerkin sertifikaatti rakennukselle myönnettiin 30.8.2022.

Käytetyt rakennusmateriaalit olivat ympäristöystävällisiä ja hiilijalanjälkeä pienentäviä: materiaalina käytettiin massiivipuisia CLT-elementtejä, ja rakennuksen ulkovuoraus on sään vaihteluja kestävää lehtikuusipaneelia. Myös kiertotalouden periaatteet on otettu huomioon niin rakennusvaiheessa kuin rakennuksen elinkaaren suunnittelussakin.

Toteutunut hanke

Kohteen rakennuttaja oli Tuusulan kunta ja arkkitehdiksi valittiin Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy. Hankemuoto oli jaettu urakka ja rakennusurakoitsijana toimi Arkta Rakennuskultti Oy.

Elokuussa 2022 ovensa avannut 200-paikkainen päiväkoti on saanut erityistä kiitosta tilojen valoisuudesta ja avaruudesta. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. Tuusulalaisen taiteilija Martta Wendelinin taidetta on käytetty näkyvästi osana päiväkodin sisustusta.

Hankkeen hyödyt ja opit

Vaikka laadukkaan toteutuksen myötä päiväkoti vaati merkittävän investoinnin, säästöjä odotetaan saavutettavan käyttötalouspuolella. Neljän varhaiskasvatuksen yksikön yhdistäminen yhdeksi tekee toiminnan järjestämisestä kustannustehokkaampaa ja kiinteistön ylläpidosta helpompaa.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

8/2022

Oppilasmäärä

200

Euroa per bruttoneliö

4051 €