Kaikki ratkaisut
Investointi: 7,4 milj. € | Vihreä rahoitus

Puukerrostalo Svinhufvudinkatu 11, Lahti

Asunnot

Uudiskohde

Kuvassa on puurakenteinen keltainen kerostalo

Yhtiön ensimmäisen puukerrostalohanke toi arvokkaita oppeja Lahden Asunnoille.

Asiakkaan nimi

Lahden Talot Oy

Kohteen sijainti

Lahti

Alue

Etelä-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Lahden Asunnot Oy on Lahden Talot -konsernin omistama yhtiö, joka tarjoaa ARA-tuettua opiskelija-asumista Lahden seudulla. Opiskelijoiden määrä kaupungissa on viime vuosina kasvanut, joten kohtuuhintaisille opiskelijakodeille on entistä enemmän kysyntää. Lahden Asunnot omisti entuudestaan 580 opiskelija-asuntoa, mutta halusi kasvattaa tarjontaansa toteuttamalla ensimmäisen puukerrostalohankkeensa.

Yhtiö käynnisti vuonna 2017 ensimmäiset neuvottelut kohteen tontista koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Käytännön suunnittelu käynnistyi kesäkuussa 2021 ja rakennustyö saman vuoden lokakuussa.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Urakoitsija toteutti kohteen suunnittelun ja rakentamisen KVR-urakkana. Lahden kaupungin Kartanon kaupunginosaan valmistunut puukerrostalo on ARA-korkotukilainoitettu ja investointiavustettu uudiskohde. Päätös rakentaa puusta sai myötätuulta Lahden vuoden 2021 roolista Euroopan ympäristöpääkaupunkina, ja kohteesta haluttiin ensimmäinen ARA-tuettu puukerrostalohanke.

Hankkeen koko

7,4 M Eur

Rahoitusmalli

Vihreä rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Vihreän rahoituksen matalampi marginaali tuki järkevän hintaista asuntotuotantoa ja sopi myös hyvin yhteen Lahden Asunnot Oy:n vastuullisuustoimenpiteiden kanssa. Nämä tekijät puolsivat vihreän rahoituksen valintaa hankkeen rahoitusmalliksi.

Vihreän rahoituksen myöntämisen kriteerit

Svinhufvudinkatu 11:n puukerrostalo rakennettiin vihreän rahoituksen kriteerien mukaisesti A-energialuokkaan. Vihreän rahoituksen myöntämistä puolsi myös kohteen laskennallisen energiatehokkuuden vertailuluku, joka oli 32 prosenttia rakennusluvan edellyttämää tasoa pienempi: tämä on erityisesti puurakenteiselle talolle erinomainen energiatehokkuus. Lisäksi arvioinnissa huomioitiin Lahden Asuntojen kohteesta tekemä hiilijalanjälkilaskelma sekä hiilikädenjäljen huomiointi materiaalien ja kierrätettävyyden osalta.

Toteutunut hanke

Kohde valmistui vuoden 2022 lokakuussa. Svinhufvudinkatu 11 on Lahden Asuntojen ensimmäinen opiskelijoille suunnattu puukerrostalo. Kohde sijaitsee Vesijärven läheisyydessä, pyöräilymatkan päässä koulutuskeskus Salpauksen opiskelijakampukselta.

Svinhufvudinkadun opiskelija-asunnoissa panostettiin kestäviin ratkaisuihin. Kohde on rakennettu A-energialuokkaan ja käyttää hiilineutraalia kaukolämpöä. Katon aurinkopaneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään muun muassa kiinteistön viilennykseen, IV-laitteisiin ja valaistukseen. Myös hukkapalat otettiin hyötykäyttöön: ovi- ja ikkuna-aukkojen sahauksen ylijäämämateriaalista rakennettiin pihan polkupyörä- ja ulkoiluvälinevarastot sekä tupakka-, oleskelu- ja pyöräkatokset.

Kohteessa käytettiin laadukkaita ja kestäviä materiaaleja, joilla turvataan tilojen pitkäikäisyyttä: esimerkiksi lattioiden vinyylilankuilla on 20 vuoden takuu. Pääasiallisena rakennusmateriaalina käytettiin CLT-ristiinliimattua puuta. Lisäksi portaat ja hissikuilut ovat puurakenteisia. Myös kohteessa käytetyt maalit, ohenteet, laatat, liimat ja tasoitteet edistävät puhtaampaa sisäilmaa.

Kohteen monitoimitilat mahdollistavat paikan yhteiselle tekemiselle. Vastaavanlaiset tilat ovat saaneet positiivisen vastaanoton myös muissa alueen opiskelijakohteissa. Svinhufvudinkadulla on varauduttu myös liikkumisen monimuotoisuuteen. Pyörävaraston lisäksi kohteen yhteyteen on rakennettu latauspisteitä, kaksi täyssähköautoja ja neljä hybridiautoja varten.

Hankkeen hyödyt ja opit

Svinhufvudinkatu 11 kiinnosti opiskelijoita: kohteeseen saatiin runsaasti hakemuksia ja uudet asukkaat löydettiin ennätysajassa. Kohteesta saadun varhaisen palautteen pohjalta Lahden Asunnot arvioi Svinhufvudinkatu 11:n vastaavan tarpeisiin hyvin ja tarjoavan opiskelija-asukkaiden toiveet hyvin täyttävää asumista keskeiseltä sijainnilta ja järkevään hintaan.

Markkinoilla ei vielä ole montaa urakoitsijaa, joilla olisi runsaasti kokemusta puukerrostaloista. Siksi hankkeesta saatu kokemus ja opit nähtiin tärkeinä myös tulevaisuuden hankkeita ajatellen. Kokemuksia on jaettu eteenpäin suunnittelemalla Lahden kaupungin hiilineutraalin rakentamisen kehityskeskuksen sekä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa Puukerrostalon tilaajan ohje.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

10/2022

Asuninneliöt

1706

Huoneistojen lukumäärä

55

Euroa per asuinneliö

4338 €