Kaikki ratkaisut
Investointi: 7,7 milj. €

Sahapiha 4, Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Asunnot

Uudiskohde

Ilmakuva, jossa on kolme kerrostaloa tiiviissä ryhmässä.

Sahapiha 4 tarjoaa kohtuuhintaisia vuokrakoteja eri elämäntilanteissa oleville lohjalaisille vuoden 2021 asuntomessualueella Lohjan Hiidensalmen rantamaisemissa. Uudiskohde on kuusikerroksinen luhtitalo, johon rakentuu 36 asuntoa.

Asiakkaan nimi

Lohjan Vuokra-asunnot Oy

Kohteen sijainti

Lohja

Alue

Etelä-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Lohjalla on paljon kysyntää kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille, etenkin esteettömille ja perheasunnoille lähellä palveluita. Vuokra-asuntokanta on melko iäkästä ja viimeisimmät uudiskohteet ovat olleet palvelutaloja. Sahapiha on korvausinvestointi aiemmin puretun, elinkaarensa päähän tulleen kohteen tilalle.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Lohjan Vuokra-asunnot Oy:llä oli suuri tarve esteettömän uudiskohteen rakentamiseen. Iäkkään kohteen peruskorjaus olisi tullut suhteessa kalliiksi uudisrakentamiseen verrattuna, varsinkin kun peruskorjattunakaan vanha rakennus ei olisi vastannut nykypäivän tarpeisiin. <br /> Asuntomessualueelle rakentaminen tuo positiivista näkyvyyttä kaupungin vuokra-asunnoille sekä mahdollisia uusia asukkaita koko Lohjalle.<br /> <br /> Koska kyseessä on suhteellisen pieni kohde, se pystyttiin toteuttamaan omana toteutuksena, kuitenkin yhteistyössä asuntomessujen kanssa. Omalla suunnittelulla ja toteutuksen ohjauksella voitiin valita elinkaarellisesti pitkäikäiset rakenteet ja tekniset ratkaisut.

Hankkeen koko

7,7 M Eur

Toteutunut hanke

Sahapiha 4 on moderni kuusikerroksinen luhtitalo, jonka jokaisesta 36 asunnosta on näkymä viereiselle järvelle. Talo on energiatehokas ja ympäristövaikutukset on huomioitu myös muun muassa materiaalivalinnoissa. Asunnoissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, johon tuotetaan energiaa rakennuksen katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Luhtitalototeutuksen ansiosta jokaisessa asunnossa on järvinäkymä.

Rakennuksessa on kattoterassi, jonne sijoittuu saunaosasto sekä kattopuutarha viljelylaatikoineen. Piha on luonnonmukainen, autoton ja suojaisa yhteispiha muiden korttelin talojen kanssa.

Kohde rakentuu asuntomessualueelle, joka sijaitsee 1,5 km päässä Lohjan keskustan palveluista. Taloon toivotaan paljon eri-ikäisiä ja taustaisia asukkaita. Rakennus sijoittuu TA-Asumisoikeusasuntojen talon sekä Hoivatilojen hoiva- ja päiväkodin kanssa samaan kortteliin, korttelipiha on yhteiskäytössä.

Hankkeen hyödyt ja opit

Sahapiha 4 -talosta hyötyvät ennen kaikkea asukkaat, jotka ovat saaneet uudet, hyvin varustellut ja terveet kodit. Asuntomessukohteena kaupungin vuokratalo on kiinnostava, ja se lisää myös Lohjan kiinnostavuutta modernina kaupunkina. Lovan asuntokanta nuorenee uusien esteettömien ja modernien asuntojen myötä.

Hankkeen keskeiset opit liittyvät asuntomessuihin: ilman messuja oltaisiin rakennettu perinteinen kerrostalo. Luhtitalo lisää rakentamisen haasteita, mutta ratkaisun ansiosta jokaiseen asuntoon saadaan järvinäkymä. Suunnittelu toteutettiin myös messuosaston asemakaavan suunnitelleen arkkitehtitoimiston UKI Arkkitehtien kanssa. Suunnittelussa on huomioitu ympäristö, viihtyvyys sekä yhteisöllisyys korttelin muiden asukkaiden kanssa.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

6/2021

Asuninneliöt

2033.5

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

36

Euroa per asuinneliö

3784 €