Kaikki ratkaisut
Investointi: 7,0 milj. € | Vihreä rahoitus

TA-asumisoikeus Oy:n Joutsenmerkki-kohde, Simpukkatie 17

Asunnot

Uudiskohde

Viisikerroksisen kerrostalon ruskea-valkoinen julkisivu auringonpaisteella kuvattuna.

Varsinais-Suomen ensimmäinen joutsenmerkitty kohde tarjoaa asumisoikeusasumista Liedon keskustassa.

Asiakkaan nimi

TA-Asumisoikeus Oy

Kohteen sijainti

Lieto

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Lieto on yksi Turun seudun voimakkaasti kasvavista kaupungeista. Liedon tavoitteena on olla kestävien valintojen kaupunki, jossa on viihtyisän vireä keskusta ja ympärillä omaleimaisia kyliä. Keskustaan, palveluiden läheisyyteen oli kysyntää asumisoikeuskohteelle.

Alusta alkaen tavoitteena oli saada Simpukkatie 17 asumisoikeusasunnoille joutsenmerkki. TA-Yhtiön kerrostalo rakennettiin kaupungin tontille. Neuvotteluhankkeen alkaessa urakoitsijaksi oli jo valittu Hartela Länsi-Suomi Oy.

Toteutustapa

Oma toteutus

Hankkeen koko

7,0 M Eur

Rahoitusmalli

Vihreä rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Kohdetta rakennettaessa ympäristöystävällisyys oli merkittävässä asemassa. Kuntarahoituksen vihreä laina sopi mainiosti kohteen rahoitukseen, sillä joutsenmerkkiä edeltävät vaatimukset olivat joka tapauksessa hyvin linjassa vihreän lainan kanssa.

Vihreän rahoituksen myöntämisen kriteerit

Asumiskerrostalo toteutettiin Joutsenmerkki-kriteeristön mukaisesti. Rakennuksen energialuokka on A (75 kWh/m2v). Lämmitysmuotona on kaukolämpo ja lämmitetty nettoala on 2 593 m2.

Toteutunut hanke

Lieto on kasvava kaupunki Turun lähistöllä. Simpukkatien joutsenmerkitty asumisoikeuskohde on viisikerroksinen, yhden portaikon kerrostalo. Asuntoja on monenlaiseen tarpeeseen aina 36 m2 yksiöistä tilaviin 81,5 m2 neljän huoneen asuntoihin. Kaikissa asunnoissa on oma parveke. Pienet yksiöt ja kaksiot ovat saunattomia, ja muissa kodeissa on oma sauna.

Keskustan kohteen läheisyydessä on terveyskeskus, ruokakauppa ja pankki. Noin kahden kilometrin säteellä sijaitsee myös useampi päiväkoti sekä perusopetusta tarjoavat koulut ja lukio. Liedosta on hyvät ja nopeat liikenneyhteydet Turkuun.

Simpukkatie 17 on TA:n ja Varsinais-Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo. Merkin saaminen edellytti kestäviä toimenpiteitä, joiden painopisteitä ovat energiatehokkuus, materiaalivalinnat, kemikaalit ja kiertotalous.

Kerrostalo on A-energialuokkainen. Yleisten tilojen valaistusta säädellään liiketunnistimilla eli tarpeen mukaan, ja huomiota on kiinnitetty myös päivänvalon määrään huoneistoissa. Kaikkien asuntojen saniteettikalusteet, liedet, kodinkoneet ja kylmäkoneet ovat energiatehokkaita. Asuntokohtaisilla vesimittareilla vettä mitataan käytön mukaan, mikä säästää huomattavan määrän energiaa ja vettä. Jokaisessa asunnossa on monipuolisesti kotitalousjätteen jaelokeroita.

Simpukkatiellä polkupyörien säilytykseen panostettiin, ja pyöräparkeista 50 prosenttia on katettua aluetta. Pyörille on myös oma huoltotila. Parkkipaikoilla voi ladata sähköautoa tai hybridiä. Katolla on valmius myös aurinkopaneeleille.

Rakentamisessa esimerkiksi formaldehydipäästöjen raja-arvoja seurattiin tarkkaan, kaikki käytettävät materiaalit listattiin ja niistä pidettiin lokia. Lämpimän käyttöveden lämpöhäviötä hillitään lyhyillä kiertoputkilla ja riittävillä eristyksillä. Vesijohdoissa ei käytetty kuparia lukuun ottamatta näkyviä osia, jonka ansiosta putkiston valmistukseen kului tavallista vähemmän energiaa. Rakennusmateriaaleista yli 50 prosenttia oli joutsenmerkittyjä, ja jätteen kierrätysaste oli 75 prosenttia.

Hankkeen hyödyt ja opit

Joutsenmerkin saamiseksi kohteen on täytettävä tietyt pakolliset vaatimukset ja valinnaisia pistevaatimuksia. Vaaditun pistemäärän rakentaja voi saavuttaa haluamillaan toimenpiteillä. Ympäristömerkintä Suomi Oy tarkistaa kaikkien vaatimusten täyttymisen ja suorittaa tarkastuskäyntejä jo rakennusvaiheessa.

Simpukkatie 17 sai Joutsenmerkin A-energialuokan rakennusmateriaalien, valaistuksen tarveohjauksen, sekä energiatehokkaiden kodinkoneiden ja kylpyhuonekalusteiden ansiosta. Vedenkulutusta mitataan huoneistokohtaisesti, ja jätteiden lajitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Polkupyöräilyyn kannustavat on ulkoiluvälinevarasto ja pyöräverstas, jossa oman pyörän voi huoltaa. Kohteeseen asennettiin myös sähköauton latauspaikkoja.

Ympäristökriteerit laadittiin elinkaarinäkökulmasta. Tavoitteena oli varmistaa vähäpäästöisyys rakentamisessa, käytössä ja materiaalien kierrätyksessä. Tavoitteissa onnistuttiin erinomaisesti.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

8/2023

Asuninneliöt

2030

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

37

Euroa per asuinneliö

3388 €