Kaikki ratkaisut
Investointi: 6,7 milj. € | Vihreä rahoitus

Tampereen Jallukka

Asunnot

Uudiskohde

Kuvassa on kerrostalon julkisivu, jossa on isot, lasitetut parvekkeet.
Kuva: Juha Tynkkynen

Tampereen Jallukassa esittävän taiteen ammattilaisilla on mahdollisuus asua kohtuuhintaisesti lähellä kaupungin keskustaa. Talon yhteistilat on räätälöity taiteilijoiden tarpeisiin sopivaksi.

Asiakkaan nimi

Y-Säätiö-konserni

Kohteen sijainti

Tampere

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Tampere on merkittävä kulttuurikaupunki, jossa on paljon esittävän taiteen ammattilaisia. Siellä ei kuitenkaan ollut yhtään taiteilijoille omistettua asuintaloa. Helsinkiin muusikoille tarkoitettu Jallukka valmistui vuonna 2017, ja talosta oli hyviä kokemuksia. Tampere oli luonteva seuraava sijaintipaikka taidealan ammattilaisille omistetulle asuintalolle.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Tampereen Jallukka toteutettiin Elävän musiikin säätiö ELMUn ja Y-säätiö-konsernin yhteistyönä. ELMU toi projektiin ymmärryksensä esittävän taiteen alalla toimivien ammattilaisten tarpeista, Y-säätiö kokemuksensa ja osaamisensa asumisen tarpeista ja rakentamisesta.

Hankkeen koko

6,7 M Eur

Rahoitusmalli

Vihreä rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Y-Säätiö-konsernin toimintaperiaatteeseen kuuluu rakentaa kohteet omaan omistukseensa ARAn korkotuen avulla, minkä vuoksi korkotukilaina soveltui parhaiten Jallukan rahoitusmuodoksi. Jallukan energialuokka on A, joten sillä oli mahdollisuus hakea Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta. Pitkällä aikavälillä vihreän rahoituksen hieman alempi hinta tuo runsaasti säästöä.

Vihreän rahoituksen myöntämisen kriteerit

Rakennuksen energialuokka on A, minkä perusteella sille myönneettiin Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta.

Toteutunut hanke

Tampereen Jallukka tarjoaa 35 vuokrakotia esittävän taiteen ammattilaisille. Asuntoja on eri kokoisia 28,5 neliön yksiöstä 58,5 neliöiseen kolmioon. Osassa asuntoja on parvi, joilla niihin saadaan lisää tilaa ja avaruutta. Isommissa asunnoissa parven koko on jopa 20 neliötä. Nämä asunnot on tarkoitettu perheellisille.

Asukkaiden käytössä on kolme äänieristettyä bändihuonetta, kerho- ja saunatilat sekä pesula. Bändihuoneita voi varata satunnaisesti tai säännöllisesti. Jokaisella huoneistolla on oma irtaimistovarasto, lisäksi talossa on bänditavaroille varattuja varastotiloja. Asukkailla on mahdollisuus myös vuokrata yhteiskäyttöautoja.

Y-Säätiö rakentaa uudisrakennukset materiaalitehokkaasti. Tekoälyn ohjaama lämmönsäätö ennakoi lämmityspiikkejä ja pitää asuntojen sisäilman optimaalisena.

Kuusikerroksinen talo sijaitsee Kalevassa, kävelymatkan päässä keskustasta ja raitotiereitin varrella.

Hankkeen hyödyt ja opit

Tampereen Jallukka tarjoaa esittävän taiteen ammattilaisille mahdollisuuden kohtuuhintaiseen asumiseen ja harjoitteluun samassa rakennuksessa kuitenkin niin, ettei harjoittelun tarvitse tapahtua kotona. Harjoitustiloihin pääsee helposti omasta kerroksesta hissillä. Kerhotila tarjoaa mahdollisuuksia kohtaamisiin.

Helsinkiä alhaisemman vuokratason ansioista Tampereen Jallukassa on ollut runsaasti kysyntää kaksioille ja vähemmän yksiöille. Yksiöitä olisi voinut tehdä vähemmän ja kaksioita enemmän.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

5/2021

Asuninneliöt

1637

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

39

Euroa per asuinneliö

3982 €