Kaikki ratkaisut
| Laina

Vihnuskatu 36, Nokian Vuokrakodit Oy

Asunnot

Peruskorjaus

Kuvassa on kerostalo, jonka neljä rappua ovat eri värisiä ja joissa on isot parvekkeet.

Vihnuskatu 36 on Pohjois-Nokialla Vihnusjärven kupeessa sijaitseva kerrostalo, joka tarjoaa kohtuuhintaisia koteja erilaisissa elämäntilanteissa oleville nokialaisille. Kohteeseen tehtiin peruskorjaus, jossa uusittiin laajasti kohteen sisä- ja ulkopintoja.

Asiakkaan nimi

Nokian Vuokrakodit Oy

Kohteen sijainti

Nokia

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Peruskorjaus

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Vuodelta 1967 peräisin oleva Vihnuskatu 36 on toiminut kotina sadoille nokialaisille jo usean vuosikymmenen ajan, ja alkoi olla peruskorjausiässä. Nokian Vuokrakodit halusi laittaa kohteen kerralla kuntoon, joten päädyttiin verrattain isoon peruskorjaukseen. Peruskorjauksessa päätettiin korjata ja maalata rakennuksen ulkopuoli sekä teknisen käyttöikänsä ohittaneet viemärit ja käyttövesiputket. Tarvetta oli myös sisäkorjaukselle: työlistalla olivat kellaritilojen ja asuntojen maalaus sekä asuntojen laminaattilattioiden vaihto. Osana prosessia harkittiin myös kokonaan uuden kohteen rakentamista, mutta kustannusarviossa hintalappu olisi paisunut noin kolminkertaiseksi – peruskorjaus siis kannatti tehdä.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Vihnuskatu 36 on kaupungin omistaman vuokrataloyhtiö Nokian Vuokrakoti Oy:n kohde, jonka peruskorjauksen yhtiö toteutti itse urakkakilpailutuksena. Oma toteutus oli sopivin vaihtoehto, sillä se takasi projektin tehokkaimman läpiviennin. Rakennusteknisen tukena oli rakennuttajatoimisto, joka myös valvoi kohteen valmistumisen.

Rahoitusmalli

Laina

Rahoitusmallin valintaperusteet

Kaupungin omistaman Nokian Vuokrakoti Oy:n toimintamalliin kuuluu rakennuttaa kohteet ARAn korkotuen avulla, minkä vuoksi korkotukilaina soveltui parhaiten Vihnuskadun kohteen peruskorjauksen rahoitusmuodoksi. ARA-laina ei vaadi kaupungin takausta, vaan vakuudeksi käyvät valtion täytetakaus ja kiinnitysvakuus.

Toteutunut hanke

Vihnuskatu 36:n asukkailla on nyt peruskorjatut kodit ja modernisoidut yleistilat. Ulko- ja sisäpintojen kunnostus ja maalaus ovat tuoneet raikkautta ja väriä yleisilmeeseen. Asukkaat ovat saaneet uudet keittiöt, kylpyhuoneet, kaapistot ja kodinkoneet, jotka palvelevat nykyajan arjen tarpeita. Viemäröinnin ja käyttövesiputkien uusimisen lisäksi jokaiseen huoneistoon asennettiin henkilökohtainen vesimittari, jonka avulla vedenkulutusta voi seurata aiempaa tarkemmin. Vesimittari auttaa myös veden käyttökustannusten kohdistamisessa, millä voi olla vaikutusta myös vuokran kilpailukykyyn. Uudet parvekelasit viimeistelevät modernin ilmeen ja tuovat kodeille lisää käyttömukavuutta.

Hankkeen hyödyt ja opit

Isoissa peruskorjausprojekteissa avainasemassa on kumppanien kilpailutuksen laadukas läpivienti, jonka menestymisen edellytykset luodaan jo tarjouspyyntöä laatiessa. Keskeiset elementit ovat kohtuullinen hinta sekä tarvittava asiantuntijuus. Hankintalaki tuo reunaehtoja kilpailutukseen, mutta lisäksi on varmistettava, että tarjouspyynnön kriteeristö jättää valinnanvaraa palveluntarjoajissa. Jos vertailuaineistoa ei ole, kapea joukko palveluntarjoajia voi johtaa helposti todellisen kustannustason hämärtymiseen ja kustannusten nousuun toteutusvaiheessa.

Kilpailutuksessa kannattaa varmistaa kumppanin tiimin asiantuntijuuden taso. Kokenut suunnittelija tuntee rakennuskannan ikäluokan erityispiirteet ja ottaa ne huomioon suunnittelussa. Myös roolituksen varmistaminen on tärkeää niin suunnittelussa, rakentamisessa kuin valvonnassa: kilpailutuksessa mukana ollut tiimi kannattaa kiinnittää myös toteutusvaiheeseen, jotta hankkeen lopputulos vastaa kilpailutuksessa tehtyjä valintoja.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

09/2019

Asuninneliöt

1902

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

31

Euroa per asuinneliö

1150 €