Äänekosken jäähalli

Äänekosken jäähalli on moderni ja energiatehokas jäähalli ja monitoimirakennus, joka tarjoaa harrastetilat kaupungin paikallisille jääkiekkojoukkueille sekä katsomopaikat 1 200 ihmiselle.

 • Asiakkaan nimi: Äänekosken kaupunki
 • Kohteen sijaintikunta: Äänekoski
 • Alue: Keski-Suomi
 • Investointikohde: Muu investointikohde
 • Investointityyppi: Uudiskohde
 • Hankkeen lähtötilanne ja tarve: Äänekoskella oli verrattain huonot olosuhteet pelata jääkiekkoa. Kaupungin ainoa jäähalli oli käyttöikänsä päähän tullut kylmä pressuhalli, jota ei enää kannattanut peruskorjata. Samanai-kaisesti tarve laadukkaille harrastus- ja vapaa-ajan tiloille oli kasvanut: kaupungissa on innokkaita jääkiekkoilijoita, ja paikallisen jääkiekkojoukkueen junioritoiminta oli jopa tuplaantunut vuonna 2019. Äänekosken kaupunki halusi panostaa laadukkaaseen ja monikäyttöiseen harraste- ja vapaa-ajan tilaan.
 • Hankkeen koko: 5,3 M Eur
 • Toteutustapa: Oma toteutus
 • Toteutustavan valintaperusteet: Äänekosken vanha vuonna 1993 rakennettu pressuhalli oli teknisesti ja toiminnallisesti käyttöikänsä päässä, minkä vuoksi päätettiin rakentaa täysin uusi, nykyajan vaatimukset täyttävä jäähalli. Uuden jäähallin suunnittelun lähtökohta oli ympäristöystävällisyys – hallin haluttiin kuluttavan mahdollisimman vähän energiaa. Uudenlaiseen projektiin erikoistuneita toteuttajia tai valmiita ratkaisuja ei juuri ollut tarjolla, minkä vuoksi pioneeriprojektissa oma toteutus tuntui ainoalta vaihtoehdolta. Omalla toteutuksella oli mahdollista kasata itse projektitiimi alan huippuosaajista ja viedä ketterästi hanketta eteenpäin.
 • Rahoitusmalli: Vihreä laina
 • Rahoitusmallin valintaperusteet: Äänekosken jäähalli rahoitetaan osin Opetusministeriön avustuksella ja osin Kuntarahoituksen myöntämällä lainalla. Avustuksen vuoksi leasing-rahoitusmuoto ei ollut mahdollinen, sillä sen myöntämiskriteerien mukaan kohteen on oltava kaupungin omassa taseessa.

  Äänekosken jäähallille myönnettiin Kuntarahoituksen ympäristöystävällisten investointien rahoittamiseen tarkoitettua vihreää lainaa hankkeen energiatehokkuuden ansiosta. Rakennus edustaa A-energialuokkaa, joka on edellytys kestävän rakentamisen hankkeille. Se myös tuottaa oman lämpöenergiansa uusiutuvalla energialla (maalämpö ja aurinkoenergia) sekä kuluttaa jopa 50 % vähemmän energiaa verrattuna perinteiseen jäähalliratkaisuun. Ylijäämäenergia myydään kaupungin muille kiinteistöille, kuten viereiselle koululle.
 • Toteutunut hanke: Elokuussa 2020 valmistuvan Äänekosken jäähallin 3 730 m2 tilat tarjoavat kaupungin 20 000 asukkaalle erinomaiset mahdollisuudet viettää vapaa-aikaa ja noin 500 aktiivikiekkoilijalle harrastaa ja pelata tavoitteellisesti jääkiekkoa. Hanke on Suomen ensimmäinen nollaenergiajäähalli, joka toimii suunnannäyttäjänä vihreässä rakentamisessa.
 • Hankkeen hyödyt ja opit: Äänekoskella on päästy hyvään vauhtiin rohkeudella tavoitella uudenlaista ja edistyksellistä lopputulosta. Vastaavissa hankkeissa kannattaa tarkastella kriittisesti ilmeisintä suunnittelu- ja toteutustapaa, ja pohtia, miten sitä voisi parantaa. Tavanomaisen rakennuksen, kuten jäähallin, materiaalit sekä toteutuksen ja lopputuloksen käyttötavat kannattaa miettiä tapauskohtaisesti ja kiinnittää erityistä huomiota uuden teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä rakennusmateriaaleihin.

  Myös projektin kilpailutusprosessiin kannattaa panostaa. Äänekoskella on tehty tiivistä ja avoin-ta yhteistyötä kaupungin ja tilapalveluiden kanssa sekä hyödynnetty asiantuntijoita kilpailutuk-sessa. Tällä taataan laadukkaat suunnittelu ja toteutus.
 • Käyttöönoton ajankohta tai valmistuminen: 08/2020

Kysy meiltä lisää

Mika Korhonen
Asiakkuuspäällikkö

mika.korhonen
@kuntarahoitus.fi
040 5823 639

Kuntarahoitus

Antti Virmanen
Toimitusjohtaja

antti.virmanen@aanekoski.fi
020 632 2863

Proavera Oy