Postipuiston Setlementtiasunnot

Pohjois-Pasilan Postipuistoon valmistui Setlementtiasuntojen monisukupolvitalo, jossa on turvallista ikääntyä osana muuta yhteisöä. Värit ohjaavat kotiovelle, ja asumiskoordinaattori auttaa arjessa.

 • Asiakkaan nimi: Setlementtiasunnot Oy
 • Kohteen sijaintikunta: Helsinki
 • Alue: Pääkaupunkiseutu
 • Investointikohde: Erityisryhmäkohde
 • Investointityyppi: Uudiskohde
 • Hankkeen lähtötilanne ja tarve: Setlementtiasunnot on ARA:n hyväksymä yleishyödyllinen yhteisö, joka tarjoaa yhteisöllisiä, ekologisia ja taloudellisia asuntoja asukkaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin. Setlementtiasuntojen omistuksessa on 20 vuokrataloa, joista jokaisessa osa asunnoista on varattu erityisryhmille.

  Setlementtiasunnot toimii seitsemässä kaupungissa, ja yhteisö pyrkii toiminnallaan tukemaan kaupunkien segregaation vastaista työtä. Tavoitteena on olla osa kaupunkikehitystä ja tuoda yhteisöllistä asumista myös kehittyville asuinalueille. Viime vuosina uusia kohteita on rakennettu esimerkiksi Helsingin Kalasatamaan, Verkkosaareen ja Jätkäsaareen. Hyvien kokemusten siivittämänä Setlementtiasunnot halusi myös osaksi kehittyvää Postipuiston aluetta, johon Helsingin kaupunki suunnittelee asuntoja yli 12 000:lle ja työpaikkoja 2 000 asukkaalle.
 • Hankkeen koko: 16,0 M Eur
 • Toteutustapa: Oma toteutus
 • Rahoitusmalli: Yhteiskunnallinen rahoitus
 • Rahoitusmallin valintaperusteet: Yhteiskunnallisella rahoituksella Kuntarahoitus tukee hankkeita, jotka edistävät yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä, hyvinvointia tai alueen elinvoimaa. Nämä periaatteet tiivistyvät Postipuiston Setlementtiasunnoissa erinomaisesti. Tavallista lainaa tai leasingia halvempi yhteiskunnallinen rahoitus koettiin luontevana vaihtoehtona.
 • Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit: Postipuiston Setlementtiasunnot on esimerkillinen yhteiskunnallisen rahoituksen kohde, jossa pyritään erilaisin ratkaisuin edistämään asukkaiden itsenäistä ja aktiivista elämää. Talossa erityisasuminen integroituu luontevaksi osaksi asumisyhteisöä: ikääntyneille ja muistisairaille varatut asunnot sijaitsevat tavallisten asuntojen joukossa.
 • Toteutunut hanke: Postipuiston Setlementtiasunnot koostuu kaksiosaisesta, 7- ja 8-kerroksisesta lamellitalosta sekä viisikerroksisesta erillistalosta. Talojen yhteyteen valmistuu korttelipiha, jonka Setlementtiasunnot jakaa korttelin muiden asukkaiden kanssa. Kohteen 88 ARA-asunnosta 17 on ikäihmisten asuntoja. Asuntokoot vaihtelevat yksiöistä neljän huoneen perheasuntoihin.

  Postipuiston Setlementtiasuntojen kaikki yhteistilat – piha mukaan lukien – ovat täysin esteettömiä. Kulkea voi niin rollaattorin kuin pyörätuolinkin kanssa. Ikäihmisten asunnoissa keittiöiden ja vessojen tasot ovat korkeussäädettäviä, ja ulko-ovissa on toinen ovisilmä pyörätuolikorkeudella. Esteettömyys ei rajoitu pelkkään liikkumiseen vaan suunnittelussa on huomioitu myös näkörajoitteet. Ikäihmisten asunnoissa kylpyhuoneiden lattiat ja seinät ovat erivärisiä, mikä helpottaa tilan hahmottamista. Tukikahvat ovat punaisia, sillä ikänäön edetessä punaisen värin erottaa pisimpään. Myös yleisissä tiloissa portaikkojen väri eroaa lattiasta. Hyvin suunniteltu värimaailma auttaa myös muistisairaita: Postipuiston Setlementtiasunnoissa portaikot ja kerrokset ovat värikoodattuja, minkä ansiosta kohteessa on helppo löytää perille.

  Setlementtiasunnoilla asukkaita tukee moniammatillinen asumiskoordinaattorien tiimi. Sosiaalialan koulutuksen saaneet asumiskoordinaattorit vahvistavat yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta Setlementtiasuntojen kohteissa sekä antavat asumisneuvontaa. Jos asukkaalla on esimerkiksi ongelmia vuokranmaksussa, asumiskoordinaattori voi auttaa maksusuunnitelman laatimisessa tai ohjata oikeiden palvelujen ääreen. Tavoitteena on puuttua ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
 • Hankkeen hyödyt ja opit: Postipuiston Setlementtiasunnot edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäisee eri väestöryhmien eriytymistä. Kohteen 17 senioriasuntoa on sijoitettu muiden asuntojen joukkoon, eli ikäihmiset asuvat osana muuta yhteisöä. Yhteistiloja on paljon, ja asukkaita rohkaistaan yhteiseen toimintaan sekä sukupolvien välisiin kohtaamisiin.

  ARA-rakentamisessa asukkaat valitaan hankkeen valmistumisen jälkeen, eli uusia asukkaita ei suunnitteluvaiheessa voitu kuulla. Sen sijaan Postipuiston kohteen suunnittelussa hyödynnettiin oppilaitosyhteistyötä Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa. Geronomiopintojen monialaisessa kurssikokonaisuudessa opiskelijat osallistuivat suunnitteluun yhdessä arkkitehtitoimiston ja urakoitsijan sekä Helsingin kaupungin ja Setlementtiasuntojen asiantuntijoiden kanssa. Yhteinen työpajatyöskentely koettiin hyödylliseksi, ja käytäntöä on määrä jatkaa Setlementtiasuntojen tulevissa hankkeissa. Oppilaitosyhteistyön lisäksi Postipuiston kohteen suunnittelussa tehtiin kattavaa selvitystä ikä- ja muistiystävällisen asumisen tarpeista.

  Postipuiston Setlementtiasunnot luovutettiin kaksi kuukautta etuajassa, maaliskuun lopussa 2022. Hankkeessa suoritettiin nollavirheluovutus, eli kaikki ilmi tulleet virheet tai puutteet oli korjattu ennen luovutuspäivää. Vastaavan kokoluokan hankkeissa nollavirheluovutus on todella harvinainen. Kiitosta saavat erityisesti rakennusliike Fira Oy:n työnjohtajat sekä rakennustyön valvonta A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä.
 • Käyttöönoton ajankohta tai valmistuminen: 4/2022
 • Asuinneliöt: 4051
 • ARA-rahoitus: on
 • Euroa per asuinneliö: 3950 €

Kysy meiltä lisää

Mika Korhonen
asiakkuuspäällikkö

mika.korhonen
(at)kuntarahoitus.fi
040 582 3639

Kuntarahoitus

Marja Mesimäki
kehityspäällikkö

marja.mesimaki
(at)setlementtiasunnot.fi
050 465 7862

Setlementtiasunnot