JoenKoti rakensi Rantakylään Suomen moderneimman hoivakodin.
Asiakkaan nimi
Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry
Kohteen sijainti
Joensuu
Alue
Itä-Suomi
Investointikohde
Erityisryhmäkohde
Investointityyppi
Uudiskohde
Hankkeen lähtötilanne ja tarve
Ruoritien Helmi on Joensuun Hoiva- ja palveluyhdistys ry:n (JoenKoti) palveluasumisen yksikkö Joensuun Rantakylässä. Rantakylä on Pohjois-Karjalan suurin asuinalue, johon on hyvät liikenneyhteydet useasta suunnasta. Tämä tekee alueesta hyvän myös ikäihmisten asumiseen.
Ruoritien Helmen tontilla sijainnut JoenKodin edellinen rakennus oli vuodelta 1976. Vanhassa rakennuksessa oli useita puutteita, jotka hankaloittivat hoivakonseptin järjestämistä: lattiatasojen heittely teki rollaattorilla liikkumisesta vaivalloista ja kerrosten huonejako oli hankala tehokkaan hoitajamitoituksen toteuttamiseksi. Vanhassa kohteessa toiminut hoivayritys Attendo oli myös haluton jatkamaan vuokrasopimusta vanhoissa tiloissa. Vanhan rakennuksen purku ja uusien, nykyaikaisten tilojen rakentaminen tilalle nousi vahvimmaksi vaihtoehdoksi toiminnan jatkamiseksi.
Uuden kohteen tavoitteena oli tarjota modernia ja ihmislähtöistä palveluasumista, jossa pariskunnat voisivat jatkaa yhdessä asumista myös tilanteissa, joissa vain toinen heistä on tehostetun palveluasumisen tarpeessa. Uudelta kohteelta toivottiin muunneltavuutta, jolla kyettäisiin vastaamaan myös tulevaisuuden muuttuviin palveluasumisen tarpeisiin.
Kilpailutus käynnistyi syyskuussa 2021 ja rakennusvaihe saatiin käyntiin syksyllä 2022.
Toteutustapa
Oma toteutus
Toteutustavan valintaperusteet
Kohde toteutettiin osaurakkakilpailuna, josta muun muassa LVI- ja sähköurakointi sekä monta pienempää aliurakointia erotettiin omiksi hankinnoikseen. Alkuvuodesta 2022 käynnistynyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti merkittäviä haasteita rakennusmateriaalien saatavuudessa ja maailmanmarkkinahinnassa. Osaurakka nähtiin tässä tilanteessa kaikille osapuolille parhaiten toimivana toteutustapana.
Hankkeen koko
22,5 M Eur
Rahoitusmalli
Yhteiskunnallinen rahoitus
Rahoitusmallin valintaperusteet
Kuntarahoitus oli JoenKodille entuudestaan tuttu ja tarjous myös kokonaistaloudellisesti edullisin. Myös Aran ja Kuntarahoituksen syvä yhteistyö helpotti valintaa.
Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit
Kuntarahoituksen arviointiryhmä näki Ruoritien Helmelle olevan kysyntää johtuen Joensuussa vallitsevasta tehostetun palveluasumisen pulasta. Hankkeen nähtiin edistävän yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Arviointiryhmä kiitteli myös rakennuksen muuntojoustavuutta ja rakennuksen elinkaaren huomioivaa suunnittelua.
Toteutunut hanke
Ruoritien Helmeen asennettiin aurinkopaneelijärjestelmä sekä tontille rakennettiin kahdeksan maalämpökaivoa. Aurinko- ja maalämpöenergia tuovat JoenKodille merkittäviä energiasäästöjä; Ruoritien Helmi on noin 50-prosenttisesti energiaomavarainen kohde. Akkuteknologian nopeasta kehityssyklistä johtuen investointeja akkuihin ei tehty vielä rakennusvaiheessa, mutta kohteen katolle rakennettiin valmiiksi akkupaikat energian varastointia varten tulevaisuudessa.
Y-mallisen talon jokaiseen kerrokseen saatiin toteutettua käytävien yhtymäkohtaan keskeiselle paikalle jakelukeittiö. Tämä mahdollistaa asukkaiden tehokkaan ja sujuvan palvelun ruoka- ja kahviaikoihin. Ruoritien Helmi suunniteltiin alusta alkaen hybridirakennukseksi, jonka tilat ovat tehokkaasti muunneltavissa, jos hoivan ja palveluasumisen tarve tulevaisuudessa vähenee. Esimerkiksi rakennuksen ulkoseiniin on suunniteltu tekniset valmiudet tulevaisuudessa helposti asentaa parvekkeet.
Myös henkilökunnan viihtyvyyteen haluttiin panostaa, jotta Ruoritien Helmi olisi vetovoimainen työpaikka hoiva-alan ammattilaisille: henkilökunnan tiloista tehtiin tavallista laajemmat ja pihalle rakennettiin työntekijöiden vapaa-ajan käyttöön soveltuvat sauna- ja grillitilat.
Hankkeen hyödyt ja opit
Ruoritien Helmestä tuli JoenKodin arvion mukaan talotekniikan, tilojen ja toiminnallisuuden osalta Suomen modernein hoivakoti. Valmis kohde on saanut henkilökunnalta hyvää palautetta. Muun muassa runsasta parkkitilaa, sähköautojen latauspaikkaa sekä katettuja pyörätelinepaikkoja on kiitelty.
Yllättäen kohteen asuntoihin asennetut, modernit sähkökatkaisijat osoittautuivat käyttöönottovaiheessa haastavaksi ratkaisuksi. Asukkailla oli vaikeuksia uudenaikaisten säätimien käytössä ja alkuvaiheessa katkaisijoita jouduttiin huoltamaan säännöllisesti.
Kohteen kattava suunnittelu ennen rakennusvaihetta todettiin hyväksi lähestymistavaksi. Jälkikäteen huomioitiin, että tilaajan, suunnittelijan ja rakennuttajan yhteisiä palavereja olisi tarvittu enemmän, jotta suunnittelu olisi saatu sovitettua mahdollisimman tehokkaasti yhteen toimivan rakentamisen kanssa. Muun muassa korona-aika siirsi suunniteltuja läsnäkokouksia etäpalavereiksi, mikä osaltaan tuotti haasteita.
Yhteistyö ja dialogi eri toimijoiden kesken saatiin hankkeen varrella toimimaan. JoenKoti kertoi hyötyneensä runsaasti Attendolta saamistaan huomioista, jotka siivittivät suunnittelua. Aran kanssa käyty vuoropuhelu rakennuttajan valinnasta ja hybridirakentamisesta koettiin ajoittain haastavana, mutta Ara oli vastaanottavainen JoenKodin ajatuksille ja kehitti myös jouhevasti omaa toimintaansa hankkeen edetessä. JoenKoti arvosti myös Kuntarahoituksen tarjoamaa sujuvaa asiointia ja luotettavaa rahoitusta.
Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen
4/2024
Asuinneliöt
5500
Huoneistojen lukumäärä
101
ARA-rahoitus
Kyllä
Euroa per asuinneliö
4091 €