
Hollolassa oli selkeä tarve kehitysvammaisten henkilöiden ympärivuorokautiselle palveluasumiselle. Peruskorjaamisen sijasta kolme vanhaa yksikköä purettiin ja tilalle rakennettiin uusi, kodikas asumisyksikkö. Hanke valmistui arvioitua aikaisemmin, mikä vaati ennakkosuunnittelua, budjetointia ja tarkkaa taloudenpitoa hankkeen aikana.
Asiakkaan nimi
Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöt
Kohteen sijainti
Hollola
Alue
Etelä-Suomi
Investointikohde
Erityisryhmäkohde
Investointityyppi
Uudiskohde
Hankkeen lähtötilanne ja tarve
Hollolassa on selkeä tarve kehitysvammaisten henkilöiden ympärivuorokautiselle palveluasumiselle. Kolmen vanhan yksikön peruskorjaamisen sijasta talot kannatti purkaa ja rakentaa samalle tontille uutta. Asukkaille haluttiin uusiin tiloihin nykyaikaisia asumisratkaisuja, kuten jokaisen asunnon oma kylpyhuone.
Asukkaille oli tärkeää, että uusi koti rakennetaan samalle tutulle paikalle. Viereisellä tontilla toimivasta ympärivuorokautisesta asumisyksiköstä löytyivät väistötilat osalle asukkaista.
Toteutustapa
Oma toteutus
Toteutustavan valintaperusteet
Kokonaisurakasta oli saatu positiivisia kokemuksia Lahteen hiljattain rakennetun kehitysvammaisten henkilöiden asumisyksikköhankkeesta. Kokonaisurakkamalli noudatti samaa kaavaa, ja rakennuttajaksi valikoitui tarjouskilpailun kautta Raspal Oy. Henkilökuntaa ja virkamiehiä osallistettiin alusta asti, ja hyvinvointialueen tarpeita kuunneltiin tarkkaan. Jokaisessa suunnittelukokouksessa oli mukana käyttäjän edustaja, joka varmisti, että ratkaisut sopivat tälle kohderyhmälle.
Hankkeen koko
3,6 M Eur
Rahoitusmalli
Yhteiskunnallinen rahoitus
Rahoitusmallin valintaperusteet
Kuntarahoitus valikoitui hankkeen rahoittajaksi tarjouspyyntökierroksen kautta. Kuntarahoitus on rahoittanut myös muita Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistön Ara-kohteita. Salpakankaan Palvelukoti täytti yhteiskunnallisen rahoituksen kriteerit.
Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit
Uudessa palvelutalossa huoneistot ovat saman katon alla. Asukkaat muodostavat läheisen yhteisön, mikä edistää turvallisuutta, vertaistukea ja laadukasta hoivaa. Suunnittelusta toteutukseen yhteistyö yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin kesken oli saumatonta, ja omaisia ja asukkaita kuunneltiin. Arviointiryhmä huomioi lisäksi naapuruston ja alueen historian: tontilla on järjestetty kehitysvammaisen asumistoimintaa 1990-luvulta lähtien.
Toteutunut hanke
Uudessa, tämän päivän vaatimukset täyttävässä palvelukodissa on 15 asuntoa ja asukasta, ja kohde työllistää yhteensä 21 henkilöä. Kivirakenteisen katutason talon huoneistoissa on omat kylpyhuoneet, ja asukkaan tarpeiden mukaisia varusteluja, kuten esimerkiksi minikeittiö, leveämmät ovet tai integroituja nostolaitteita.
Asukkaat viettävät mielellään aikaa yhdessä, ja palvelukodin yhteisiin tiloihin kuuluvat keittiö, olohuone, sauna ja ulkoterassi. Kodinhoitohuone on iso ja pyykkikoneita on paljon. Lisäksi eteisen yhteydessä on oma tila apuvälineille. Samassa tilassa pystyy myös lataamaan sähköpyörätuoleja. Henkilökunnalle on omat tauko- ja sosiaalitilat.
Pintamateriaaleja ja akustiikkaa suunniteltiin tarkkaan, jotta äänimaailma on kodinomainen, eivätkä arjen äänet häiritse seinänaapureita.
Hankkeen hyödyt ja opit
Kiinteistö Oy Hämeen avainkiinteistöjen ja hyvinvointialueen palvelukotihanke toteutettiin heti edellisen yhteisen hankkeen, kehitysvammaisten henkilöiden asumisyksikön, perään. Toteuttamista helpotti se, että osa asiantuntijoista oli ollut mukana aiemmassa hankkeessa. Viestintä oli selkeää, aikatauluista pidettiin kiinni, budjetissa pysyttiin ja hanke valmistui arvioitua aikaisemmin. Hanke vahvisti aiempia oppeja: hyvä lopputulos vaatii tarkkaa ennakkosuunnittelua, budjetointia ja taloudenpitoa hankkeen aikana.
Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen
9/2024
Asuinneliöt
604
Huoneistojen lukumäärä
15
ARA-rahoitus
Kyllä
Euroa per asuinneliö
5960 €