Kaikki ajankohtaiset

Vastuullisuus

|

Kulissien takana: Eerika seurasi toimitusjohtaja Esa Kallion työpäivää

Kuvassa on nuori yrittäjä Eerika Nissilä ja Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Esa Kallio.

Mitä päivän ohjelmaan on kuulunut?

– Olemme tavanneet palavereissa vieraita, joista monet ovat halunneet myydä Esalle omia juttujaan. Kuntarahoituksesta mukana on ollut Esa ja joku palaverin aiheeseen liittyvä asiantuntija. Lisäksi ohjelmassa oli Kuntarahoituksen tytäryhtiön Inspiran hallituksen kokous, jossa käytiin läpi yhtiön strategiaa ja ensi vuoden toimintasuunnitelmaa, Eerika summaa.

– Päivä on ollut hirveän mielenkiintoinen. Kuntarahoituksessa tehdään isoja asioita. Odotin että täällä olisi tylsempää – ja aika hiljaista. Kaikki ihmiset eivät ole nuoria, mutta ajatukset ovat nuorekkaita. Yhtiö haluaa selvästi pysyä kilpailukykyisenä. Rahoitusala on kiinnostava, tykkään luvuista. Tuli sellainen fiilis, että haluan ymmärtää näitä asioita paremmin.

– On hemmetin virkistävää jutella nuoren ihmisen kanssa ja nähdä oma työ hetken ajan ulkopuolisin silmin, Esa Kallio puolestaan sanoo.

Mihin minun kannattaisi sinun mielestäsi suunnata urallani? Eerika kysyy Esalta.

– Sinulla on aito kiinnostus asioihin ja uteliaisuus uuteen. Olisit hyvä sellaisissa hommissa, joissa olet ihmisten kanssa tekemisissä. Sinulla on terve itsetunto, joten uskallat laittaa itsesi tuleen ja hakeutua aina yhtä tasoa ylemmäs, Esa analysoi.

Menestyvä kahvilayrittäjä

Eerika kunnosti Kukkakievarin musiikkikahvilan tilat itse, yhdessä sisartensa kanssa.

Eerika pyörittää Varkaudessa 16-vuotiaan sisarensa Eliinan kanssa Kukkakievarin musiikkikahvilaa, jossa on töissä myös heidän pikkusiskonsa Meeri.

Mistä ajatus kahvilan perustamisesta sai alkunsa?

– Minulla on jo pitkään ollut takaraivossa ajatus, että haluaisin joskus omistaa ravintolan, jossa esitetään musiikkia. Olen soittanut pianoa jo 11 vuotta, ja esiinnyn sisarteni kanssa myös kahvilassa.

Alkusysäys kahvilan perustamiseen tuli kuitenkin naapureilta, jotka toivoivat tyhjillään oleville piharakennuksilleen hyötykäyttöä. He tarjosivat niitä Eerikan ja hänen sisartensa yritystoiminnan perustaksi.

– Asuin viime vuonna melkein yhdeksän kuukautta Pohjois-Amerikassa, koska halusin oppia paremmin englantia. Kanadassa ollessani äiti soitti ja kysyi, haluaisinko pitää sisarusteni kanssa kahvilaa naapureiden piharakennuksessa. Naapurit tuntevat meidät hyvin ja he ajattelivat meidän olevan kiinnostuneita ideasta.

Miten bisnes sitten on sujunut?

– Todella hyvin. Nuori Yrittäjyys -ohjelman puitteissa voi tienata kymmenentuhatta euroa. Meille se raja tuli täyteen kolmessa viikossa, joten siinä vaiheessa jouduin perustamaan oman toiminimen.

Asiakkaat Eerika siskoineen tavoitti median kautta.

– Ilmoitin kahvilan perustamisesta alueen maakunta- ja paikallislehdille ja neljä lehteä tuli tekemään kahvilasta juttuja. Kun toimittajat tajusivat, mistä on kyse, he olivat tosi kiinnostuneita. Myös Facebook ja Instragram ovat olleet tärkeitä kanavia sanan leviämisessä.  

Yrittäjyys ja esimiestehtävät kiinnostavat

– Olemme Eliinan kanssa lukiossa, joten kahvila on nyt tauolla. Jotta pysyisimme asiakkaiden mielessä, olemme suunnitelleet joulutapahtumaa, ehkä konserttia. Keväällä tarkoitus on taas jatkaa kahvilan pyörittämistä viikonloppuisin ja kesäloman aikana joka päivä maanantaita lukuun ottamatta, Eerika sanoo.

Eerika sisaruksineen ei aio tyytyä jo hyväksi nähtyyn konseptiin. Suunnitelmissa on joko kasvattaa kahvilatoimintaa ketjuksi tai laajentaa bisnestä pitopalvelun tai bed & breakfast -toiminnan suuntaan.

– Ensi viikolla olen menossa tapaamaan paikallista ravintolaketjuyrittäjää pyytääkseni neuvoja ja kuullakseni hänen kokemuksistaan. Ennen ajattelin, etten tiedä tarpeeksi, mutta Nuori Yrittäjyys -kokemuksista olen oppinut, että aina voi kysyä muilta neuvoa, Eerika kertoo.

Eerika siskoineen löysi Nuori Yrittäjyys -ohjelman uusyrityskeskuksen kautta. NY-ohjelma on auttanut erityisesti yrittäjyyden suunnittelemisessa ja byrokratian hallitsemisessa. Se on myös avannut monia uusia ovia, kuten nyt tilaisuuden osallistua Job Shadow -päivään.

– Haluan työskennellä esimiestehtävissä, ja siksi aion mennä yliopistoon. Tällä hetkellä suunnitelmissa ykkösenä on kauppatieteiden opiskelu, se antaa mahdollisuuksia niin moneen. Tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa. Joskus haluan työskennellä henkilöstöjohtajana. 

Kuntarahoitus on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani

– Eerika on ulospäinsuuntautuva, yrittäjähenkinen nuori – jos hänen kaltaisiaan olisi 15 prosenttia suomalaisista, niin Suomen tulevaisuus ja kilpailukyky ovat loistavassa jamassa, Esa Kallio sanoo.

Yritystoimintaan rohkaiseminen ja nuorten syrjäytymisen estäminen ovat avaintekijöitä kuntien tulevalle menestykselle. Sen vuoksi koulutuksen tukeminen, nuorten talous- ja yhteiskunnallisen osaamisen edistäminen ja yrittäjämäiseen asenteeseen rohkaisemisen ovat keskeisessä osassa Kuntarahoituksen yhteiskuntavastuutyössä.

Kuntarahoitus on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani vuosina 2019–2020. Kouluissa osana opetusta toteutettavat Nuori Yrittäjyys -ohjelmat tukevat nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa. Kuntarahoituksella on myös oma #Huomisentekijät Signature Award -palkintokategoria NY:n Uskalla Yrittää -yrittäjyyskilpailussa keväällä 2020.

Nuori Yrittäjyys ry:n lisäksi Kuntarahoitus tekee yhteistyötä Talous ja nuoret TATin Yrityskylän kanssa. Yrityskylissä kuudesluokkalaiset perehtyvät työelämään, talouteen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Lisätietoja

Lue lisää Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -tapahtumasta

Lue myös: Santeri Simonen seurasi Esa Kallion työpäivää nuorena varjona

Teksti: Soili Helminen
Kuvat: Soili Helminen ja Eerika Nissilä