Kaikki ajankohtaiset

Vastuullisuus

|

Kuntarahoituksen toinen vihreä bondi oli yhtiön historian kysytyin laina

Kuvituskuva, jossa nuori poika tanssii hiphopia urbaanissa ympäristössä.
Kuva: Ville Erkkilä

– Osasimme odottaa selvästi ylimerkittyä bondia, sillä markkinoilla on tällä hetkellä kova kysyntä vastuullisille sijoituskohteille. Kuntarahoituksella on sijoittajien keskuudessa erinomainen maine, vihreän rahoituksen viitekehyksemme sai jo liikkeeseenlaskua edeltävissä sijoittajatapaamisissa erittäin positiivisen vastaanoton, kertoo Kuntarahoituksen varainhankinnasta vastaava osastonjohtaja Joakim Holmström.

Kuusinkertaisesti ylimerkitty bondi on kuitenkin Kuntarahoituksen historian selvästi kysytyin laina sekä suhteessa tarjotun lainan kokoon että absoluuttisesti mitattuna.

Hakeutuminen vihreiden bondien markkinoille on Kuntarahoitukselle strateginen päätös. Toisaalta niiden avulla voidaan kasvattaa kansainvälistä sijoittajakuntaa uusien, vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneiden sijoittajien suuntaan. Toisaalta Kuntarahoitus voi niiden kautta aidosti vauhdittaa suomalaisen kuntasektorin siirtymää vähähiilisyyteen.

Lentävä lähtö vihreän rahoituksen kysynnälle kuntasektorilla

Kuntarahoitus on tarjonnut asiakkaidensa ympäristöinvestointeihin vihreää rahoitusta vuoden 2016 keväästä alkaen. Hankeportfolion koko on tällä hetkellä noin miljardi euroa.

– Jo nyt on nähtävissä, että ympäristöhankkeille myöntämämme marginaalialennus ohjaa asiakkaitamme ympäristöystävällisempien valintojen tekemiseen investointien suunnittelussa, sanoo Kuntarahoituksen yhteiskuntavastuutoimintaa luotsaava Antti Kontio.

Kuntarahoituksen tavoitteena on jatkossakin laskea säännöllisesti liikkeeseen vihreitä bondeja. Liikkeeseenlaskujen tiheys ja koko määrittyy vihreän rahoituksen kysynnän kautta. Tähän mennessä vihreän rahoituksen kysyntä on yllättänyt Kuntarahoituksen positiivisesti. Jatkossa kasvua portfolioon odotetaan etenkin kestävän ja vähähiilisen rakentamisen hankkeista.

– Ilmastovaikutusten näkökulmasta toivoisimme jatkossa lisää etenkin uusiutuvan energian hankkeita, Antti Kontio sanoo.

Tietoja transaktiosta

Kuntarahoituksen toinen vihreä bondi hinnoiteltiin 26.9.2017 ja sen arvopäivä on 3.10.2017. 10-vuotinen 500 miljoonan euron bondi hinnoiteltiin seitsemän korkopistettä alle vastaavan koronvaihtosopimuskoron. Sijoittajille maksettava kiinteä korko on 0,75 % ja hinta 99,724 %. Sijoittajakysyntä oli alusta alkaen erittäin vahvaa ja alustavien merkintöjen määrä kasvoi ennätykselliseen 2,8 miljardiin euroon ennen merkintäkirjan sulkemista klo 11.00 tiistaina 26.9.2017.

Vihreän bondin sijoittajakunta painottui vahvasti Eurooppaan. Saksaan myytiin 24 %, Pohjoismaihin 22 %, Ranskaan 13%, muualle Eurooppaan 29 % ja Aasiaan 12 %. Sijoittajatyypeistä pankkien treasuryt ostivat liikkeeseenlaskusta 44 %, vakuutus- ja eläkeyhtiöt 25 %, keskuspankit ja muut julkisyhteisöt 10 % sekä varainhoitajat 10 %.

Lainan pääjärjestäjinä toimivat BnP Paribas, Credit Acricole CIB, DZ Bank ja Nordea.

Mikä vihreä rahoitus?

Vihreää rahoitusta saavat hankkeet valitsee ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva arviointiryhmä. Rahoitettujen hankkeiden on täytettävä Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen viitekehyksen kriteerit. Hankkeet saavat marginaalialennuksen ympäristövaikutusten laajuuden mukaan.

Rahoitetut vihreät hankkeet >

Katso video suomalaisen kuntasektorin roolista ilmastokriisin ratkaisussa > 

Lisätietoja:

Joakim Holmström, osastonjohtaja, varainhankinta
puh. 050 4443 638, joakim.holmstrom(at)kuntarahoitus.fi

Antti Kontio, rahoituspäällikkö, varainhankinta ja yhteiskuntavastuu
puh. 050 3700 285, antti.kontio(at)kuntarahoitus.fi