Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Kuntarahoituksen varainhankintaohjelman tavoite vuonna 2024 on 9–10 miljardia euroa

Ilmakuva talvisesta Helsingistä Esplanadilta

Kuntarahoituksen varainhankintaohjelman tavoitteena on, että 60 prosenttia pitkäaikaisesta rahoituksesta lasketaan liikkeeseen euro- ja Yhdysvaltain dollari -määräisinä viitelainoina, ja loput 40 prosenttia muiden julkisten markkinoiden kautta (esim. GBP, NOK, AUD) sekä private placement -järjestelyinä. Liikkeeseenlaskuissa tavoittelemme keskimäärin viiden vuoden maturiteettia.

Sijoittajien kiinnostus vastuullisia sijoituskohteita kohtaan on jatkuvassa kasvussa, ja myös rahoitusalan sääntelykehitys ohjaa markkinoita tähän suuntaan. Vihreät ja yhteiskunnalliset joukkovelkakirjalainat ovat tärkeä osa varainhankintaohjelmaamme myös ensi vuonna. Liikkeeseenlaskujen määrä ja koot riippuvat kestävän asiakasrahoituksen määrän kehittymisestä.

Kuluvana vuonna Kuntarahoitus on tehnyt pääomamarkkinoilla noin 10 miljardia euroa uutta pitkäaikaista varainhankintaa. Laskimme viitelainoja liikkeeseen yhteensä viisi kappaletta, joista kolme järjestettiin euroissa ja kaksi Yhdysvaltain dollareissa.

Varainhankintamme rikkoi myös ennätyksiä kestävän rahoituksen saralla, kun laskimme helmikuussa liikkeeseen kaikkien aikojen suurimman, 1 miljardin euron, vihreän joukkovelkakirjalainamme. Se oli myös samalla suurin euromääräinen vihreä liikkeeseenlasku Pohjoismaiden SSA-markkinoilla. Elokuussa laskimme liikkeeseen myös 100 miljoonan Yhdysvaltain dollarin yhteiskunnallisen joukkovelkakirjan private placement -järjestelynä.

Muilla julkisilla markkinoilla päävaluuttamme ovat olleet punta ja Norjan kruunu, mutta olemme tehneet liikkeeseenlaskuja myös Sveitsin frangeissa ja Uuden-Seelannin dollareissa. Kuntarahoitus on ollut tänä vuonna suhteellisesti aktiivisempi euro- ja dollariviitelainamarkkinoilla kuin viime vuonna.

Kuluvana vuonna liikkeeseenlaskuja tehtiin eniten euroissa (51 prosenttia), seuraavaksi Yhdysvaltain dollareissa (28 prosenttia), punnissa (11 prosenttia) ja Norjan kruunuissa (4 prosenttia). Nämä valuutat kattavat yli 94 prosenttia koko vuoden uudesta pitkäaikaisesta varainhankinnasta.

Lisätietoja

Antti Kontio – Head of Funding and Sustainability

050 3700 285

Karoliina Kajova – Senior Manager, Funding

050 5767 707

Lari Toppinen – Analyst, Funding

050 4079 300

Aaro Koski – Analyst, Funding

045 138 7465

Lue lisää:

Ennätyksellinen vihreä joukkovelkakirjalainamme rahoittaa miljardilla vihreää siirtymää