Pieni mutta pirteä – Merijärvellä puhalletaan yhteen hiileen

Kalajoen kupeessa sijaitseva, reilun tuhannen asukkaan Merijärvi haluaa karistaa pikkukunnan stereotypiat. Pienikin voi olla edelläkävijä, kertoo kunnanjohtaja Kari Jokela.

Miten Merijärven kunnalla menee, kunnanjohtaja Kari Jokela?

”Ihan kivasti, kiitos kysymästä. Laadimme parhaillaan tilinpäätöstä muiden kuntien tapaan. Mennyt vuosi näyttää pientä ylijäämää – ei montaa tonnia mutta kuitenkin. Merijärvellä on panostettu viime aikoina kunnan palveluihin, se työ on pian maalissa. Päiväkoti valmistui puolitoista vuotta sitten, ja kohta rakennetaan uutta vanhusten palvelutaloa.”

Mitä uutta Merijärvellä tapahtuu?

”Uusi palvelutalo on meidän mittakaavassamme todella iso hanke ja siinä mielessä kunnan suurin uutinen. Vajaan kolmen miljoonan euron investointi saattaa olla jopa kunnan historian suurin – melkoinen ponnistus siis. Suunnittelu on jo pitkälti tehty. Kauha isketään maahan, kunhan lumet sulavat, ja valmista on määrä tulla noin vuoden päästä.”

Mikä on kunnan suurin vahvuus?

”Olemme pieni kunta, meitä merijärvisiä on aika lailla 1 100. Se on toisaalta haaste, mutta myös suuri voimavara. Täällä on oma yhteisönsä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Se näkyy myös päätöksenteossa: kaikki tekevät työtä kunnan parhaaksi, ja puoluepolitiikka tulee väliin harvoin.”

Entä mitä muuttaisit Merijärvestä?

”Kaikki kunnathan haluavat lisää asukkaita, yrityksiä ja työpaikkoja – se on selvä. Näin kuntapäättäjänä voisin kuitenkin toivoa Merijärvelle lisää avoimuutta, ennakkoluulotonta suhtautumista uusiin asioihin. Se ei tule aina itsellenikään luonnostaan, tällainen keski-ikäinen ’änkyrä’ kun olen.”

Mistä Merijärveen liittyvästä mielikuvasta haluaisit päästä eroon?

”Pikkukuntiin yhdistetään aika-ajoin eräänlainen ’takapajulan’ leima. Ajatellaan, että pienillä resursseilla ei pysy menossa mukana. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa: Merijärvi kehittää alueen työllisyyttä, markkinointia ja liikennettä siinä missä muutkin naapurikunnat. Satsasimme alueen kunnista ensimmäisenä valokuituun. Merijärvellä se tuli joka kotiin, kun naapurit vasta miettivät, vedetäänkö kaapeleita. Päätös palkittiin, kun korona laittoi koulut säppiin ja mobiiliverkot ruuhkautuivat.”

Mitä kaikkea olet tehnyt työurallasi?

”Ensimmäinen kesätyö taisi vierähtää pankin rakennustyömaalla, nyin nauloja laudoista. Sittemmin opintojen jälkeen tie vei kuntapuolelle. Olin mukana kylähankkeessa naapurikaupunki-Oulaisissa. Ideoimme Oulaisten kyliin uusia tapahtumia ja toimintaa, tavoitteena oli saada lisää asukkaita ja uutta eloa. Sieltä siirryin yrityshankkeeseen Vihannin kuntaan, joka on nykyisin osa Raahea. Vihannista vaihdoin yritysasiantuntijaksi Veteliin, josta siirryin Merijärvelle kunnansihteerin tehtäviin. Ja sille tielle jäin: kunnansihteerin virka vaihtui kunnanjohtajan pestiin, jossa onkin vierähtänyt jo 11 vuotta.”

Mitä kirjaa, sarjaa, elokuvaa tai podcastia suosittelisit?

”Lukeminen on jäänyt viime aikoina vähemmälle, mutta Mika Waltarin romaanit ja hänen kykynsä kuvata tiettyä ajanjaksoa ja ympäristöä on aina kiinnostanut. Viime aikoina olenkin paneutunut todelliseen klassikkoon, Sinuhe Egyptiläiseen. Sitä voin kyllä suositella muillekin.

TV-sarjoista kannattaa katsoa Ylen viime vuonna julkaistu Sisäilma, joka kuvaa työvoimatoimiston arkea tulospaineiden alla. Työllisyyden kuntakokeilussa on tullut juteltua työllisyyspuolen ihmisten kanssa, ja sarja on putkahtanut ajoittain mieleen. Totuus on välillä tarua ihmeellisempää.”

Kenen kuntavaikuttajan ajatuksia haluaisit kuulla seuraavaksi?

”Olisi mukava kuulla Kempeleen kuulumisia. Kunnan tekninen johtaja Tuomo Perälä oli meillä muutaman vuoden teknisenä johtajana ennen kuin siirtyi Kempeleelle. Heitetäänpä pallo seuraavaksi Tuomolle.”


KARI JOKELA
Työ: Kunnanjohtaja, Merijärven kunta
Koulutus: FM, suunnittelumaantiede, Oulun yliopisto
Kotoisin: Reisjärveltä
Asuu: Merijärvellä


Lue juttusarjan aiemmat osat:


Teksti: Roope Huotari
Kuva: Anna-Reetta Nuorala, Kaunis Piirto Valokuvaus