Monien muutoksien Muonio

Tunturi-Lapin Muoniossa ovat viime vuosina puhaltaneet muutoksen tuulet. Vs. hallintojohtaja Matti Pinola näkee kunnan tulevaisuuden valoisana, jopa kaamoksen keskellä.

Miten Muonion kunnalla menee?

”Oikeastaan aika hyvin. Muoniossa on viime vuodet ollut tekemisen meininki, monia isoja uudistuksia ja hankkeita on ajettu läpi. Nyt keskitytään niiden toimeenpanoon ja tulevien uudistuksien valmisteluun. Itsekin välillä hätkähdän, kuinka paljon viime vuosina on tapahtunut.”

Mitä uutta Muoniossa tapahtuu?

”Kunnassa on tehty iso organisaatiouudistus, joka astui voimaan elokuussa. Elinkeinotoimi ja tekninen osasto yhdistettiin, samalla uusittiin kunnan hallintosääntö. Viranhaltijoilla on nyt enemmän toimivaltaa muun muassa henkilöstövalinnoissa, kaikki rekrytoinnit eivät käy lautakuntien, hallituksen tai valtuuston läpi. Kynään tuli niin sanotusti lisää virtaa.

Iso juttu oli myös THL:n kunniamaininta, jonka Muonio sai marraskuussa ansiokkaasta työstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Kiitosta tuli etenkin nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä. Tämä oli meille hieno kunnianosoitus, nuorisotyöhön on satsattu pitkään.”

Saitte viime vuonna päätökseen kunnan työkulttuuria uudistavan HYPPY-hankkeen. Kertoisitko hankkeesta ja sen tuloksista?

”HYPPY-hanke sai alkunsa syksyllä 2019, kun organisaatiouudistusta alettiin pohtia. Silloin nähtiin, että uusi organisaatio vaatii myös uudenlaista työkulttuuria. Työsuojelurahaston rahoittamalla hankkeella haluttiin tukea kunnan työntekijöiden hyvinvointia ja tehdä johtamisesta kuntaorganisaatiossa valmentavaa ja osallistavaa.

HYPPY-hankkeessa esimiehet valitsivat oman työyhteisönsä kanssa kehittämiskohteen, jota he edistivät hankkeen aikana. Parantamisen varaa löydettiin esimerkiksi palaverikäytännöistä, työvuorolistoista ja työn suunnittelusta. Palautekyselyssä 78 prosenttia vastaajista sanoi, että tiimeissä on asetettu yhteinen kehittämistavoite, ja 93 prosenttia kunnan työntekijöistä kertoi osallistuneensa työyhteisön yhteisiin keskusteluihin. Seuraavaksi uusia, parempia käytäntöjä tuodaan osaksi koko organisaation toimintaa. Hanke oli hyvä alku, mutta työn pitää jatkua. Kunta on työnantajana niin iso ja tiimit niin erilaisia, ettei kulttuurin muutos tapahdu yhdessä yössä.”


Muonion kunnan vs. hallintojohtaja Matti Pinola kävelee Tornion-Muonionjoen jäällä maanantaina 20. päivänä joulukuuta 2021. Taustalla Muonion kirkko ja kunnan keskustaajama kuvattuna taivaanrannassa kajastavaa aurinkoa vasten.
Muonio sai marraskuussa THL:n kunniamaininnan ansiokkaasta työstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Kunniamainintoja jaettiin kaksi, joista toisen sai Espoo.


Mikä on mielestäsi Muonion suurin vahvuus?

”Alkuun on sanottava nämä perinteiset: luonto, onnellisuus, maailman puhtain ilma. Niillä pääsee jo pitkälle. Mutta näiden lisäksi Muonio on todella yhteisöllinen paikka. Kohtuullisen pienessä kunnassa kaikki tuntevat toisensa, ja naapurista pidetään huolta. Olen itsekin pienen kunnan kasvatti, ja täältä oli helppo löytää oma paikkansa – vaikka maisemat ovatkin vähän erilaisia kuin Merijärvellä, Oulun korkeuksilla.”

Entä mitä muuttaisit Muoniosta?

”Valoa voisi toki olla enemmän, ainakin näin kaamoksen aikaan. Mutta tasataan sitten kesällä. Vakavasti ottaen haluaisin tuoda kuntaan lisää kokeilevaa kulttuuria. Monia muutoksia on saatu läpi, mutta paljon on varmasti vielä edessä.”

Miltä kunnan tulevaisuus näyttää 10 tai 20 vuoden kuluttua?

”Ennustaminen on vaikea laji, mutta näen Muonion tulevaisuuden valoisana – kunhan muistamme olla aktiivisia alueella ja tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Paljon on kiinni myös valtakunnallisista päätöksistä ja siitä, mihin suuntaan koko maa menee. Toivon, että päättäjät muistavat alueiden erilaisuuden: se mikä sopii Helsinkiin, ei välttämättä sovi tänne Tunturi-Lappiin.”


Muonion kunnan vs. hallintojohtaja Matti Pinola avaa kunnanviraston oven hymyillen maanantaina 20. päivänä joulukuuta 2021.
Muoniossa on viime aikoina panostettu johtamiseen ja työkulttuuriin. Työsuojelurahaston rahoittamassa HYPPY-hankkeessa kunnan työntekijät osallistuivat työyhteisön kehittämiseen.


Mitä kaikkea olet tehnyt työurallasi?

”Kunta-ala kiinnosti jo nuorena, ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Merijärven kunnan kansliassa. Myöhemmin, kun muutin Rovaniemelle opiskelemaan, tein siivoushommia opintojen ohessa. Valmistumisen jälkeen 2017 tulin Muonioon sijaistamaan hallintojohtajaa, ja sille tielle jäin. Parin kuukauden viransijaisuus vähän venähti, ja olen toiminut välissä myös hallintosuunnittelijana sekä hallinto- ja henkilöstösuunnittelijana. Syksyn organisaatiouudistuksessa titteli muuttui henkilöstöpäälliköksi, ja lokakuusta eteenpäin olen taas sijaistanut hallintojohtajaa.”

Mitä kirjaa, sarjaa, elokuvaa tai podcastia suosittelisit?

”Yksi syksyn suosikkisarjoista oli Ylen Politiikka-Suomi, joka kuvasi todella hyvin suomalaista politiikkaa, sen historiaa ja nykypäivää. Raadollinen laji. Viime aikoina olen katsonut myös Pahan väri -draamasarjaa. Sarja on sekoitus faktaa ja fiktiota, ja se kertoo kolmesta suomalaisesta sarjamurhaajasta. Aluksi mietin, miten tällainen yhdistelmä voi toimia, mutta sarja on kieltämättä vienyt mukanaan.”

Kenen kuntavaikuttajan mietteitä haluaisit kuulla seuraavaksi?

Helena (Vuopionperä-Kovanen) heitti viimeksi pallon kotiseudulle, ja minä taidan tehdä samoin. Olen tuntenut Merijärven kunnanjohtajan Kari Jokelan pitkään, ja olisi mielenkiintoista kuulla syntymäkunnan kuulumisia. Toki niitä tulee muutenkin seurattua, mutta kaikkea en varmasti tiedä.”


MATTI PINOLA
Työ: vs. hallintojohtaja, Muonion kunta
Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri, Lapin yliopisto
Syntynyt: 1990
Kotoisin: Merijärveltä
Asuu: Muoniossa


Teksti: Roope Huotari
Kuvat: Otto Ponto