Kaikki ratkaisut
Investointi: 5,9 milj. € | Yhteiskunnallinen rahoitus

Asumispalveluyksikkö Pessin peruskorjaus, Helsinki

Erityisryhmäkohde

Peruskorjaus

Värikkäin seinämaalauksin koristeltu tila, jossa pelejä ja pöytiä.

Peruskorjattu asumispalveluyksikkö tarjoaa nyt kodin useammalle asunnottomalle helsinkiläiselle.

Asiakkaan nimi

Sininauha Oy

Kohteen sijainti

Helsinki

Insvestointikohde

Erityisryhmäkohde

Investointityyppi

Peruskorjaus

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Sininauha Oy tarjoaa tuettua asumista pitkäaikaisasunnottomille ihmisille, joilla on taustalla päihde- ja mielenterveysongelmia. Yksi yhtiön Helsingissä sijaitsevista kohteista, asumispalveluyksikkö Pessi, sijaitsee vanhassa rakennuksessa, joka oli remontin tarpeessa. Sininauha halusi parantaa talon turvallisuutta ja viihtyisyyttä peruskorjauksella.

Vanhan rakennuksen peruskorjaus oli ollut jo pitkään yhtiön suunnitelmissa. Päätös peruskorjauksesta syntyi lopulta syksyllä 2021 ja hankkeen suunnittelu alkoi keväällä 2022.

Toteutustapa

Oma toteutus

Hankkeen koko

5,9 M Eur

Rahoitusmalli

Yhteiskunnallinen rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Kuntarahoitus tarjosi sopivimman rahoituspaketin tähän hankkeeseen, kun Sininauha kilpailutti rahoituksen.

Yhteiskunnallisen rahoituksen myöntämisen kriteerit

Hanke on sosiaalisen kestävyyden ylläpitämisen ytimessä ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat suuret. Asunnottomuuden poistaminen kuuluu sekä valtioneuvoston että Helsingin kaupungin asettamiin tavoitteisiin. Investoinnin myötä saadaan useampia asunnottomia asumisen piiriin Helsingissä.

Toteutunut hanke

Kesän 2022 alussa aloitettu peruskorjaus kesti vajaan vuoden. Sininauhan asiakkaille asunnon saaminen on erityisen vaikeaa. Jotta yhä useampi asunnoton saisi oman kodin, Sininauha laajensi Pessiä peruskorjauksen yhteydessä rakentamalla 27 uutta asuntoa. Remontin valmistuttua Pessistä tuli Sininauhan suurin tuetun asumisen yksikkö 125 asumispaikallaan.

Sininauha tarvitsi asiakkailleen enemmän tukiasuntoja. Ratkaisuna he muuttivat aiemmin samassa osoitteessa sijainneen toimistonsa toisaalle vuokratiloihin, jotta taloon vapautui tilaa uusille asunnoille. Pessiin rakennettiin samalla uusi 16-paikkainen esteetön yksikkö. Aiemmin Pessi ei voinut tarjota esteetöntä asumista ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille ihmisille, mutta tarpeeseen voidaan remontin ansiosta nyt vastata.

Peruskorjaus edisti myös talon turvallisuutta: sen myötä rakennukseen saatiin sprinklerijärjestelmä sekä yhteys viranomaisverkkoon. Asukkaiden viihtyvyyttä lisäävät aiempaa ehompi ja avarampi yhteisötila, jossa pessiläiset syövät aamupalaa ja viettävät aikaa yhdessä. Asukkaat pääsivät muovaamaan tilasta omannäköisensä muun muassa tekemällä seinille taideteoksia. Remontissa uusittiin myös saunat sekä rakennettiin uusi talopesula ja esteettömät WC-tilat.

Hankkeen hyödyt ja opit

Peruskorjauksen ansoista Sininauhan oli mahdollista laajentaa Pessiä ja tarjota 27 uutta kotia ihmisille, jotka ovat olleet aiemmin asunnottomia. Sininauhan henkilökunta pitää tärkeänä myös sitä, että yhtiö pystyy vihdoin tarjoamaan esteetöntä asumista. Nyt Pessissä on mahdollista asua myös niiden ihmisten, jotka tarvitsevat liikkumiseen esimerkiksi pyörätuolia tai rollaattoria.

Korjaustyön kohteena oli vanha kiinteistö, joka on ollut ajan mittaan useammanlaisessa käytössä. Lisäksi kiinteistössä on tehty monenlaisia muutostöitä vuosien varrella. Tämän takia korjaustyön aikana vastaan tuli myös yllätyksiä. Tällaisessa hankkeessa esiselvitysten, tutkimusten sekä yleisesti dokumentaation tarpeellisuus korostuvat.

Korte-Lilja kiittää asukkaita siitä, miten ymmärtäväisesti he suhtautuivat äänekkäisiin korjaustöihin. Monet asukkaat toivottivat remontin tervetulleeksi, koska sen ansiosta useammat ihmiset pääsevät pois kadulta. Talon uudet asukkaat ovat olleet todella tyytyväisiä uusiin koteihinsa. Pessiläiset ovat olleet myös iloisia päivitetystä yhteisötilasta, jossa he viettävät paljon aikaa.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

3/2023

Asuninneliöt

3984

Huoneistojen lukumäärä

125

Euroa per asuinneliö

3135 €