Kaikki ratkaisut
Investointi: 11,2 milj. € | Laina

Kissankellontie 1, Oulun Sivakka Oy

Asunnot

Uudiskohde

Kuvassa on kaksi asuinrakennusta ja niiden edessä yhteinen oleskelupiha.

Kissankellontie 1 tarjoaa kohtuuhintaisia vuokrakoteja eri elämäntilanteissa oleville oululaisille. Rajakylässä sijaitsevaan uudiskohteeseen kuuluu 78 vuokra-asuntoa: yhdeksän rivitaloa, yksi paritalo ja yksi kaksikerroksinen luhtitalo.

Asiakkaan nimi

Oulun Sivakka Oy

Kohteen sijainti

Oulu

Alue

Pohjois-Suomi

Insvestointikohde

Asunnot

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Oulussa on paljon kysyntää kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille viime vuosikymmenen voimakkaasta asuntorakentamisesta huolimatta. Erityisesti perheasunnot ovat kysyttyjä, sillä useimmat uudiskohteet ovat pieniä yksiöitä tai kaksioita. Hyvien liikenneyhteyksien päässä sijaitseva Rajakylä on lähiö, joka on ollut suosittu asuinympäristö jo vuosikymmeniä. Rajakylässä asuu paljon ikääntyviä pitkäaikaisia asukkaita, joille ei ollut tarjolla esteetöntä rivitaloasumista.

Kissankellontiellä seisoi Oulun Sivakan omistama 1970-luvulla rakennettu kaksikerroksinen rivitalo, joka edusti aikakautensa rakentamisen ongelmakohtia: tasakatto valutti vettä rakennuksen välipohjaan, matalaperusteisista ulkoseinistä nousi maakosteutta rakenteisiin, lämmöneristys oli huonoa ja rakennus oli osin sisäilmaongelmainen. Huonokuntoiset asunnot eivät enää houkutelleet asukkaita, ja rakennus kaipasi uudistamista. Yhtiön omistama tontti oli kuitenkin hyvällä paikalla. Vuonna 2014 alettiin selvittää vaihtoehtoja Kissankellontien kotien päivittämiseksi nykyaikaan.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Oulun Sivakka päätyi uudisrakentamiseen Kissankellontiellä, sillä vanha kohde oli huonokuntoinen ja sen perustavanlaatuinen remontti olisi tullut lähes yhtä kalliiksi kuin uudisrakentaminen. Uudisrakentamisen hyödyt puolestaan antoivat paremmin vastinetta rahalle kuin vanhan korjaaminen. <br /> <br /> Projekti toteutettiin omana toteutuksena, sillä yhtiössä on vahvaa omaa osaamista, eivätkä aiemmat kokemukset konsulttivetoisista projekteista olleet vastanneet odotuksia. Oulun Sivakka Oy:n toimintatapaan kuuluu hoitaa itse suunnitteluohjaus ja työmaavalvonta. Omassa ohjauksessa oleva projekti nähtiin helpommaksi hallita, ja siinä voidaan toimia ketterämmin jatkuvan parantamisen periaatteella, sillä käytönaikaiset kokemukset saadaan välittömästi tiedoksi ja niihin voidaan reagoida nopeammin rakentamisessa.

Hankkeen koko

11,2 M Eur

Rahoitusmalli

Laina

Rahoitusmallin valintaperusteet

Oulun Sivakka Oy rakennuttaa kohteita ARAn korkotuen avulla, minkä vuoksi korkotukilaina soveltui parhaiten Kissankellontie 1 -uudiskohteen rahoitusmuodoksi.

Toteutunut hanke

Uusi Kissankellontie 1 on kymmenestä rakennuksesta muodostuva rivitalokokonaisuus, jossa asuu noin 170 tyytyväistä asukasta. Kohde edustaa modernia erilaisiin elämäntilanteisiin taipuvaa vuokra-asumista: erikokoiset asunnot 40 neliön kaksioista jopa 90-neliöisiin viisiöihin ovat koteja niin iäkkäille alueen vakiasukkaille kuin lapsiperheille, joita on muuttanut alueelle enemmän kohteen valmistumisen myötä. Omat ja taloyhtiön pihat tarjoavat mahdollisuudet leikkeihin ja viihtyisään vapaa-aikaan. Uudet kodit on varustettu laadukkailla kodinkoneilla, asuntosaunoilla ja koneellisella ilmanvaihdolla, joita ei ollut tarjolla vanhoissa Kissankellontien kodeissa. Toteutuneessa hankkeessa suunnitteluratkaisut on mietitty energiatehokkuuden ja pitkän käyttöiän näkökulmista, ja tavoitteena on taata asukkaille pitkäaikaisia koteja.

Hankkeen hyödyt ja opit

Uudesta Kissankellontien kohteesta hyötyvät ennen kaikkea asukkaat, jotka ovat saaneet uudet, hyvin varustellut ja terveet kodit. Kohde antoi myös uutta potkua asuinalueen uudistumiselle, jota myös Oulun kaupunki työstää paraikaa – alueelle on tulossa uusi suurpäiväkoti ja parannuksia muihinkin palveluihin. Oulun Sivakka puolestaan sai taseeseensa tervettä ja energiatehokasta omistettavaa, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

Hankkeen keskeiset opit liittyvät päätöksentekoon: on tärkeää osata ja uskaltaa tehdä purkamispäätös. Suomessa tupataan arastelemaan isoja päätöksiä, joissa kiinteistökantaa voisi uusia purkamalla ja uudisrakentamalla. Vuokrakohteissa uudisrakentamisen vaihtoehto on realistinen, sillä päätöksentekovalta on yksissä käsissä, yhtiön hallituksella. Erityisesti 1970- ja 1980-lukujen suunnitteluratkaisut sisältävät niin paljon ongelmia, että on syytä harkita tarkkaan peruskorjauksen hyötyjä ja haasteita. Kissankellontiellä valitulla toimintatavalla saatiin rutkasti pienempi asumisen hiilijalanjälki, monipuolisempi asuntojakauma, tehokkaampi tontinkäyttö sekä lisää tyytyväisiä asukkaita.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

12/2019

Asuninneliöt

4531

ARA-rahoitus

On

Huoneistojen lukumäärä

78

Euroa per asuinneliö

2484 €