Kaikki ratkaisut
Investointi: 5,7 milj. € | Laina

Lestin koulu ja päiväkoti, Lestijärvi

Koulu

Uudiskohde

Kuvassa on koulu ja päiväkoti kauniissa maisemassa järven rannalla.
Kuva: Heikki Mastokangas.

Lestijärvi käynnisti vuonna 2019 uusien koulutilojen rakennushankkeen. Lopputuloksena on syksyllä 2021 käyttöön otettu moderni koulukeskus, jonka raikas sisäilma ja avarat tilat ovat saaneet positiivisen vastaanoton.

Asiakkaan nimi

Lestijärven kunta

Kohteen sijainti

Lestijärvi

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Koulu

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Lestin vanhan koulun tiloissa oli merkittäviä sisäilmaongelmia. Keväällä 2017 kunta totesi, että tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uudet tilat.

Vanha koulurakennus purettiin ja uuden rakentaminen aloitettiin samalle paikalle keväällä 2019. Vanhoista tiloista säilytettiin liikuntasali, joka saneerattiin kokonaisuudessaan. Uusi koulu haluttiin pitää entisellä tontilla, koska näin kunnan kasvatus- ja sivistyspalvelut löytyvät jatkossakin samalta alueelta: koulu sijaitsee kirjaston naapurissa ja kiinteistössä järjestetään myös kansalaisopistotoimintaa ja kaikenikäisille suunnattua liikuntaa.

Toteutustapa

Oma toteutus

Hankkeen koko

5,7 M Eur

Rahoitusmalli

Laina

Rahoitusmallin valintaperusteet

700 asukkaan Lestijärvi on manner-Suomen toiseksi pienin kunta. Modernin päiväkoti- ja koulurakennuksen toteutus oli kunnalle merkittävä ponnistus ja suurin hanke pitkään aikaan.
Lestijärvi valitsi hankkeen toteutukseen lainarahoituksen. Laina todettiin joustavaksi rahoitusmuodoksi; myös kohentunut kuntatalous ja Lestijärvelle rakennettava Suomen suurin tuulivoimapuisto tukivat taloudellista tilannetta ja rahoitusmuodon valintaa. Kuntarahoituksen tekemä lainatarjous vastasi hyvin Lestijärven tarpeita ja oli kunnan johdon mukaan nopea ja helppo hakea.

Toteutunut hanke

Uuden koulurakennuksen myötä opetustiloista tehtiin laajemmat ja yhteisiin tiloihin panostettiin. Rakennuksen keskelle rakennettiin yhteinen avara oppimistoritila esiintymislavoineen. Sekä talotekniikka että koulun tietotekninen laitteisto modernisoitiin lisäämällä kouluun muun muassa nopea langaton verkko sekä älytaulut.

Rakennuksessa on myös pyritty ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Rakennusmateriaaliksi valittiin kotimainen puu ja kohteessa satsattiin energiatehokkuuteen mm. säädettävällä ledivalaistuksella sekä lämmön talteenottoratkaisuilla, jotka vähentävät lämmityksen riippuvuutta kaukolämmöstä.

Hankkeen hyödyt ja opit

Uudet koulutilat on otettu vastaan positiivisesti. Sisäilmaongelman korjaantuminen on saanut kiitosta: tilat on koettu raikkaiksi ja puhtaiksi ilman, että ne olisivat viileitä tai kylmiä. Opetustilojen lisääntynyt tilavuus on myös saanut hyvää palautetta. Pienet suunnitteluvaiheen virheet saatiin toteutuksessa korjattua yhteistyössä kunnan ja rakentajan välillä.

Lestijärven kunta jätti useita kokonaisuuksia (esim. koulun tekniset laitteet, piha-alueet ja valmistuskeittiö) hankkeen ulkopuolelle ja päätti toteuttaa ne itse. Jälkikäteen tarkasteltuna todettiin, että nämä olisi mahdollisesti ollut tehokkaampaa toteuttaa tiiviimmin rakennushankkeen yhteydessä.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

8/2021

Oppilasmäärä

98

Euroa per bruttoneliö

2057 €