Kaikki ratkaisut
Investointi: 1,3 milj. € | Leasing

Päiväkoti Touhula, Puolanka

Päiväkoti

Uudiskohde

Kuvassa on yksikerroksinen valkoinen rakennus järven rannalla.

Leasingrahoituksella rakennettu päiväkotirakennus on käytännössä kierrätettävissä, ja se voidaan tarvittaessa siirtää toiselle tontille.

Asiakkaan nimi

Puolangan kunta

Kohteen sijainti

Puolanka

Alue

Pohjois-Suomi

Insvestointikohde

Päiväkoti

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Puolankajärven rannan helmassa sijaitsivat aiemmin päiväkoti Menninkäinen ja päiväkoti Koivuranta. Vuonna 2021 syysmyrsky jylläsi ja repi Koivurannan rakennuksen katon osittain irti aiheuttaen vesivahinkoja. Päivähoito siirtyi osittain väistötiloihin, ja osa lasten päivähoidosta ja esikouluopetuksesta järjestettiin myrskyn pahemmilta riepotteluilta selvinneen päiväkoti Menninkäisen tiloissa.

Puolanka halusi paremmat tilat päivähoidolle ja esikouluopetukselle. Koivurannan rakennus oli ollut pitkään käytössä, sillä ennen päivähoitoa tiloissa oli ollut seniorien hoivayksikkö. Kunnan tekninen lautakunta päätti, että kahden vanhan päiväkodin tilalle tehtäisiin yksi uusi yhteinen päiväkoti, ja kaikki puolankalaiset lapset pääsisivät nykyaikaisiin tiloihin.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Tekninen toimiala kilpailutti rakennusurakan, ja valtuusto hyväksyi tilojen rakentamisen leasingrahoituksella talousarvion yhteydessä. Kohde toteutettiin KVR-urakkana kuntarahoituksen leasingrahoituksella.

Hankkeen koko

1,3 M Eur

Rahoitusmalli

Leasing

Rahoitusmallin valintaperusteet

Samanaikaisesti Puolangan kunta rakensi uutta liikuntahallia, joka oli hankkeena kolme kertaa isompi kuin päiväkoti. Pienen kunnan näkökulmasta katsoen investointeja oli samanaikaisesti riittävästi omaan taseeseen.

Kuntarahoitus oli ollut luotettava ja kustannustehokas kumppani Puolangan kunnan lainarahoituksessa. Leasingrahoitusta tarjosivat muutkin toimijat, mutta valintaan vaikuttivat Kuntarahoituksen sopivat leasingrahoituskulut korkoineen.

Toteutunut hanke

Päiväkoti Touhula Puolanka aloitti toimintansa kesällä 2022. Uusi päiväkoti sijaitsee Puolangan keskustassa, Puolankajärven rannan tuntumassa. Lapset on jaettu kolmeen ryhmään: alle nelivuotiaat, 4–5-vuotiaat ja esikoululaiset.

Rakennuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee terveyskeskus ja seniorien hoivakoti, kauppa ja koulu ovat noin 500 metrin päässä. Kaukolämpöverkossa olevan rakennuksen energiatehokkuus on A-luokkaa. Päiväkodin kalusteet ovat kotimaisia. Rakennus on käytännössä kierrätettävissä ja se voidaan tarvittaessa siirtää.

Hankkeen hyödyt ja opit

Leasingrahoitus osoittautui hankkeen kohdalla toimivaksi rahoitusmuodoksi. Päiväkodin henkilökuntaa osallistettiin urakan suunnitteluvaiheessa. Touhula-päiväkotien henkilöt saivat vaikuttaa siihen, miten tilat kalustettiin ja varusteltiin. Henkilökunnan kuuntelun ansiosta havaittiin esimerkiksi tarve toimivalle liikuntatilalle. Rakennuksen muunneltavuus ja tarvittaessa jopa siirrettävyys ovat tarpeen tulevaisuuden haasteisiin vastattaessa.

Rakentamisvaiheessa huomioitiin laajennusmahdollisuus tulevaisuuden varalta. Kuntarahoituksen leasingrahoitukseen sisällytettiin myös vanhan päiväkodin purkukustannukset ja Kuntarahoitus Oyj:lle vuokrataan noin 2 700 neliömetrin tontti sopimuksen kestoajaksi.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

5/2022

Oppilasmäärä

63

Euroa per bruttoneliö

2184 €