Kaikki ratkaisut
Investointi: 7,8 milj. € | Vihreä rahoitus

Tervakosken liikuntahalli – Delfort Areena, Janakkala

Muu investointikohde

Uudiskohde

Kuvassa on liikuntahalli talvimaisemassa.
Kuva: Airam Electric Oy Ab / Kari Palsila

Janakkalan toisen keskuksen, Tervakosken, liikuntatilat eivät enää palvelleet urheiluseuroja ja liikunnan harrastajia. Uudelta Delfort Areenalta löytyy täysimittainen kenttä muun muassa salibandyn harrastajille. Areenan tilat palvelevat kuntalaisia monipuolisesti ja esteettömästi.

Asiakkaan nimi

Janakkalan kunta

Kohteen sijainti

Janakkala

Alue

Etelä-Suomi

Insvestointikohde

Muu investointikohde

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Tervakosken koulujen liikuntatilat eivät riittäneet urheiluseurojen ja muiden halukkaiden tarpeisiin. Vuoroja tiloihin ei ollut riittävästi saatavilla, eikä kunnasta löytynyt salibandyn nykyvaatimukset täyttävää kenttää myöskään Janakkalan toisen keskuksen, Turengin, liikuntahallista. Salibandy on kunnassa suosittu laji ja etenkin nuorten joukkueet ovat menestyneet lajissa hyvin. Lisäksi Tervakosken kunnallinen kuntosali oli pieni ja vanhentunut. Uusien liikuntatilojen rakentamisesta tehtiin valtuustoaloite, joka oli hankkeen varsinainen alkusysäys.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Rakentaminen toteutettiin kokonaisurakalla, kunta vastasi suunnittelusta itse. Omalla suunnittelulla varmistettiin, että halliin saadaan toivotut ratkaisut, kokonaisurakan ansioista toteutus oli selkeästi yhden toimijan vastuulla. Lisäksi hankkeen hallinta oli helpompaa, kun kunnalla oli vain yksi sopimuskumppani.

Hankkeen koko

7,8 M Eur

Rahoitusmalli

Vihreä rahoitus

Rahoitusmallin valintaperusteet

Areenasta haluttiin rakentaa mahdollisimman energiatehokas rakennus, jonka käyttökustannukset olisivat mahdollisimman pienet. Alkuperäinen energialuokkatavoite oli B, mutta hyvien suunnittelu- ja toteutusratkaisujen ansiosta rakennus yltää A-energialuokkaan. Vihreää rahoitusta haluttiin hyödyntää sen positiivisten ympäristövaikutusten vuoksi.

Kunta sai hankkeelle opetusministeriöltä valtion avustusta 750 000 €. Valtion avustuksesta johtuen leasing-rahoitus ei ollut mahdollinen vaihtoehto.

Toteutunut hanke

Tammikuussa 2021 valmistuneessa kaksikerroksisessa Delfort Areenan
kokonaispinta-ala on 3  090 m2. Rakennuksessa on täysimittainen salibandykenttä, jolla on mahdollisuus harrastaa myös muun muassa kori-, lento- ja sulkapalloa sekä futsalia. Tila muuntautuu myös monitoimitilaksi, jossa voi järjestää yleisötilaisuuksia tai konsertteja, ja se voi toimia lisäksi koulun juhlasalina. Otteluita tai tilaisuuksia voi seurata 240-paikkaisesta katsomosta tai pienestä kahviotilasta lasin takaa.

Areenassa on oma tarvittavin välinen varustettu sali myös voimistelijoille sekä kuntosali, jossa on tavallisten kuntosalilaitteiden lisäksi paineilmalaitteet. Esteettömyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Molemmista kerroksista löytyy esteetön wc, puku- ja pesutilat ovat esteettömät, ja rakennuksessa on myös hissi.

Liikuntahallin rakenteissa on käytetty runsaasti terästä. Muun muassa kantavat kattorakenteet on tehty teräksestä, ulkoseinässä on käytetty runsaasti villateräskasettia. Materiaalit valittiin laadukkuus edellä, sillä muun muassa lattioiden täytyy kestää kovaa kulutusta. Energiatehokkuus on varmistettu lämpöeristävillä ja tiiviillä rakenteilla, maalämmöllä ja katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Etäohjattava valaistus on toteutettu led-lampuin. Valaistus voidaan ajastaa ja sitä voidaan säätää tilan käytön mukaan.

Päivisin Areenan tilat ovat koululaisten käytössä, iltaisin halli palvelee seuroja ja liikunnan harrastajia.

Hankkeen hyödyt ja opit

Liikuntahallihankkeissa kannattaa panostaa siihen liikuntamuotoon, jonka käyttöön halli ensisijaisesti rakennetaan. Muuten rakennuksen pääasiallinen käyttö jää helposti kompromissiksi. Käyttäjiä kannattaa kuunnella suunnitteluvaiheessa, vaikka kaikkia toiveita ei pystyisikään toteuttamaan.

Kestäviin ratkaisuihin ja energiatehokkuuteen kannattaa panostaa, vaikka ne aiheuttaisivat korkeampia kustannuksia investointivaiheessa. Pitkällä aikavälillä energiatehokkuus näkyy edullisempina käyttökustannuksina.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

01/2021