Kaikki ajankohtaiset

Asiakastarinat

|

Asuntomessuilla ei ole pelkkiä kovan rahan asuntoja

Pitkän urakan ensimmäinen etappi saadaan pian päätökseen, kun messualueen ovet aukeavat perjantaina 12. heinäkuuta.

Kouvolan asuntomessuille, Korian Pioneeripuiston Paja-aukiolle rakentuu kaksi kohdetta, jotka valmistuessaan muodostavat neljän rivitalon ja yhdeksän pienyhteisötalon kokonaisuuden. Hankkeista vastaavat Kouvolan Asunnot ja ikäihmisten asuinratkaisuja tarjoava Virkkulankylä. Kohtuuhintaisten ja laadukkaiden vuokra-asuntojen rakentaminen perinteisten messukohteiden lomaan on asuntomessujen historiassa uusi ja raikas tuulahdus. Kohteiden toivotaan muuttavan messuvierailijoiden käsitystä vuokralla asumisesta.

– Vuokra-asuntoihin ja eritoten kaupungin tai kunnan vuokra-asuntoihin liittyy valtavasti ennakkoluuloja. Myytti kunnan nuhruisesta asuntotoimistosta elää edelleen vahvana. Paja-aukion kohteilla haluamme näyttää, ettei vuokralla asuminen tarkoita tinkimistä tai kompromissia laadusta, Kouvolan Asuntojen toimitusjohtaja Auvo Viiru kuvaa hanketta.

Paja-aukion rivitaloissa panostetaan laatuun | Kouvolan Asunnot
Kouvolan Asuntojen rivitaloissa panostetaan laatuun | Suunnittelutoimisto Pilke Oy (Tiina Henttonen)

 

Paja-aukiolle niin ikään rakentuva Virkkulan kylä murtaa myös vuokra-asumisen raja-aitoja. Yrityksen ydinajatuksena on rakentaa yhteisöllisiä asuinympäristöjä, joissa eläkeikään siirtyvät ihmiset voivat asua vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteisön kanssa.

Vaikka syksyn taitteessa valmistuva Virkkulan kylä on jo viides lajiaan, on messukohde ensimmäinen, joka ei rakennu palvelutalon ympärille. Hankkeen taustalla olevan outokumpulaisen Kuusikkoaho Oy:n talousjohtajan Teemu Turusen mukaan tämä on yritykselle iso askel.

– Virkkulan kylän perusajatuksena on, että meillä kaikilla tulisi olla mahdollisuus elää pidempään kotona tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Tämä ajatus toteutuu messukohteessa ensimmäistä kertaa, Turunen iloitsee.

Kohteet kiinnostavat Australiaa myöten

Kohteiden suuri kysyntä on yllättänyt sekä Turusen että Viirun.

– Kiinnostuneita on pitkä lista, ja alamme nyt ottaa hakemuksia sisään. Virkkulan kylä on ARA-kohde, joten varsinainen asukashaku tehdään ARA-prosessien ja -säännösten mukaisesti. Aktiivinen kysyntä enteilee hyvää, Turunen iloitsee.

Kouvolan Asuntojen rivitalokohteet ovat herättäneet kiinnostusta yllättävissäkin paikoissa.

– Eräs rouva soitti Australiassa asuvan lapsuuden ystävänsä puolesta ja kertoi tämän olevan kiinnostunut asunnosta. Ystävä on alun perin Kouvolan seudulta kotoisin, mutta muutti jo nuorena Australiaan ja rakensi elämänsä maailman toisella puolen. Nyt hän haluaa takaisin kotikonnuilleen eläkepäiviään viettämään. Voi siis sanoa, että kohteilla on suorastaan globaalia kysyntää! Viiru naurahtaa.

Monimuotoinen rakentaminen lisää messujen kiinnostavuutta

Sekä Virkkulan kylä että Kouvolan Asuntojen rivitalokohteet ovat Kuntarahoituksen rahoittamia. Yhteistyö osapuolten kesken on sujunut jouhevasti.

– Toimistomme sijaitsee Pohjois-Karjalassa, ja suosimmekin usein sähköisiä asiointikanavia. Kuntarahoitus on vienyt sähköiset prosessinsa niin pitkälle, ja työkalut ovat henkilökunnalla niin hyvin hallussa, että hommat ovat hoituneet etänä loistavasti, Turunen kiittää.

Kuntarahoitus on Kouvolan Asuntojen pitkäaikainen kumppani ja saa myös Viirulta kiitosta toiminnan sujuvuudesta.

– Kuntarahoitus oli ainoa, joka ymmärsi tarpeemme heti ja vastasi tarjouspyyntöön kokonaisuudessaan. Helppo ja luotettava kumppani, jonka kanssa on ilo asioida.

Paja-aukio rakentuu yhteisön ympärille

Paja-aukion messukohteet muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa puitteiltaan ja asuntotyypeiltään eri sukupolvien edustajien yhteisasumisen.

Kouvolan Asuntojen rivitaloissa kullakin asuntotyypillä on oma kohderyhmänsä ja oma tarinansa. Kotikompaktiksi ristitty yksiö on suunniteltu opiskelijalle, kotikaksikko isälle ja pojalle ja kotikolmio kolmihenkiselle perheelle.

– Halusimme, että kohteiden ensivaikutelma on harkittu ja persoonallinen. Asuntojen ja niiden asukkaiden tarinat on huomioitu niin rakenteellisissa ratkaisuissa kuin sisustuksessa, Viiru kertoo.

Molemmissa kohteissa on asukkaiden käyttöön tarkoitetut yhteiskäyttötilat, ja Virkkulan kylään valmistuva kylätalo mahdollistaa myös laajempien tapahtumien järjestämisen asukkaiden niin halutessa. Jokaiseen Virkkulan kylään perustetaan oma Virkkulan ystävät -yhteisö, joka päättää muun muassa yhteiskäyttötiloista sekä vastaa mahdollisista asukastapahtumista.

– Monesti yhteisöllisyys jää ulkopuolisen koordinoinnin puuttuessa vain puheen tasolle, ja varsinkin käynnistysvaiheessa tuki on tärkeää. Tavoitteenamme on luoda asukkaista yhteisöllisyyden vetureita ja yhteisöstä alueen sydän, Turunen tiivistää.

Virkkulan kylän yhteistiloja | Pasi Widgren, Arkkitehtitoimisto Oy
Virkkulan kylän yhteistiloja | Pasi Widgren, Arkkitehtitoimisto Oy