Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Työn yhteiskunnallisuus ja asiakaskohtaamiset innostavat asiakkuuspäällikkö Paula Mertaa

Merta aloitti työuransa pankkimaailmassa. Lukion jälkeen hän hyppäsi kesätöihin Helsingin Osuuspankkiin ja työskenteli nuorena ammattilaisena myös Suomen Yhdyspankissa sekä Interbankissa. Monen pankkivuoden jälkeen veri alkoi vetää uusiin kuvioihin: vuosi oli 1996.

– Olin kiinnostunut näkemään rahoitusalaa muistakin kuin perinteisen pankkimaailman vinkkelistä. Silmääni sattui, että Kuntien Asuntoluotolla oli paikka avoinna. Hain tehtävää ja pääsin sisään.

Kuntien Asuntoluotto fuusioitui vuonna 2001 Kuntarahoituksen kanssa. Merta on ehtinyt matkan varrella nähdä erilaisia tiimejä ja työyhteisön kovan kasvun: Asuntoluoton aikaan organisaatiossa oli kymmenkunta henkilöä, nykyään Kuntarahoituksen organisaatiossa työntekijöitä on yli 160.

Asiakaskohtaamiset ovat työn suola

Merta työskentelee asiakkuuspäällikkönä Asiakassuhteet-yksikössä ja sen nelihenkisessä asuntosektorin asiakkuuksista vastaavassa tiimissä. Työhön kuuluu lainatarjouspyyntöjen käsittelyä, rahoitusesitysten valmistelua, asiakkaiden tarpeiden selvittämistä, niihin vastaamista ja taustatyötä.

– Pyrimme tapaamaan asiakkaita ainakin pari kertaa vuodessa. Käymme läpi heidän suunnitelmiaan ja tarpeitaan ja keskustelemme, miten voisimme heitä auttaa. Nyt tapaamiset ja alan tapahtumat ovat vaihtuneet Teams-puheluihin ja webinaareihin, mutta ehkä pian päästään taas kohtaamaan kasvokkain.

Suurin osa asiakkuuksista on vuosien mittaisia ja tiimit oppivat tuntemaan toisensa hyvin molemmin puolin pöytää. Kun asiakkuuspäällikkö onnistuu auttamaan pitkäaikaista asiakasta ja saa hyvää palautetta, on se hänelle palkitsevaa.

– Jos päivät olisivat pelkkiä kirjallisia harjoituksia, työ olisi paljon kuivempaa. Olemme saavuttaneet maineen luotettuna kumppanina ja sen kyllä näkee ja kokee asiakkaiden kanssa työskennellessä. Asiakkaiden kohtaaminen ja se tunne, että onnistuimme aidosti tukemaan heitä, tuo aina hyvän fiiliksen.

Mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen kaikille

Työn yhteiskunnallinen luonne tuo siihen myös merkitystä. Merran asiakkaat ovat kuntien hallinnoimia asuntoyhtiöitä tai yleishyödyllisiä asuntotoimijoita: yhteinen pyrkimys on luoda kohtuuhintaisia asumismahdollisuuksia kaikille.

– Kuntarahoituksen työ erottuu juuri vastuullisuuden kautta. Toki muutkin rahoittajat pohtivat vastuullisuutta, mutta meillä on ainutlaatuinen asiakaskunta, yhteiskunnallisen ja vihreän rahoituksen tuotteet, ja ihan oma painotus. Se tekee työstä hyvin erilaista kuin perinteisessä luottolaitoksessa.

Työ on kehittynyt suurin harppauksin sinä aikana, kun Merta on ollut mukana. Mukaan ovat tulleet muun muassa Kuntarahoituksen digitaaliset palvelut ja Inspiran lisäarvopalvelut. Merta on itsekin päässyt luomaan uutta: viisi vuotta sitten hän oli asiantuntijana kehittämässä rahoitusesityksiä ja -päätöksiä käsittelevää järjestelmää.

– Kartoitimme Kuntarahoituksen tarpeita järjestelmälle. Toimittaja rakensi systeemin käytännössä nollasta näiden tarpeidemme mukaan: sain olla mukana testaamassa uutta järjestelmää ja kouluttamassa kollegoita. Se oli erityinen projekti, koska pääsimme kehittämään tyhjästä jotain, mitä meillä ei aiemmin ollut.

Virtaa luonnosta, matkailusta ja kulttuurista

Töiden ulkopuolella Merta rentoutuu ulkoilun ja liikunnan parissa: hänet voi löytää Järvenpään alueen luontopoluilta kävelylenkiltä tai lumien sulettua myös pyörän selästä.

– Ennen koronaa nautin kovasti matkailusta. Kun pääsee jonnekin, missä on aurinkoa, lämpöä 25 astetta ja edessä ranta, kyllä siinä sielu lepää. Myös teatteri ja elävä musiikki houkuttelevat nyt, kun tilanne alkaa palata normaalimmaksi.

Koronan tuoma etätyö kuitenkin mahdollisti myös uuden harrastuksen ja lisän Merran vapaa-aikaan. Viime toukokuussa taloon saapui uusi perheenjäsen Pepe, pitkäkarvainen chihuahua.

– Emmin pitkään koiran hankkimista, mutta kun etätöistä tuli uusi normaali, tuntui aika sopivalta. Pentuvaihe oli paljon helpompi, kun uuden tulokkaan ei tarvinnut olla kahdeksaa tuntia päivässä yksin kotona. Pepe on siro ja pieni, mutta jaksaa nyt reilun vuoden ikäisenä jo pidemmänkin lenkin.


Meillä töissä -sisältösarja kertoo kuntarahoituslaisten arjesta ja siitä, millaista on työskennellä yhdessä Suomen vaikuttavimmista luottolaitoksista. Lue lisää Kuntarahoituksesta työnantajana Töihin Kuntarahoitukseen -verkkosivultamme ja liity Huomisen tekijöiden joukkoon!


Teksti: Tuomas Mäkinen
Kuva: Sami Lamberg