Kaikki ratkaisut
Investointi: 14,2 milj. € | Leasing

Kielikylpykoulu – Språkbadsskolan, Pietarsaari

Koulu

Uudiskohde

Kuvassa on moderni tasakattoinen koulurakennus.

Pietarsaaren Kielikylpykoulussa jokainen tila on suunniteltu opetuskäyttöön. Kielikylpykoulu – Språkbadsskolan on osa suurien kouluhankkeiden sarjaa, jonka kaupunki rahoittaa kiinteistöleasingilla.

Asiakkaan nimi

Pietarsaaren kaupunki

Kohteen sijainti

Pietarsaari

Alue

Länsi-Suomi

Insvestointikohde

Koulu

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

Kielikylpyopetuksessa koulua käydään toisella kotimaisella: ruotsia äidinkielenään puhuvat lapset saavat opetusta suomeksi, suomea puhuvat ruotsiksi. Noin 400 oppilaan Kielikylpykoulu – Språkbadsskolan on ainut laatuaan Suomessa.

Vuonna 2003 perustettu Kielikylpykoulu toimi ensin satavuotiaassa koulurakennuksessa, josta koulu joutui evakkoon sisäilmaongelmien takia. Uudisrakennusta alettiin suunnitella vuonna 2016, ja uusiin tiloihin päästiin muuttamaan syksyllä 2020.

Kielikylpykoulu on osa suurhankkeiden sarjaa, jossa Pietarsaaren kaupunki päivittää kouluverkkonsa vastaamaan muuttuvia tarpeita. Kielikylpykoulun jälkeen uudet tilat saa ruotsinkielinen Oxhamnin yläkoulu, ja suunnitteilla on myös uusi alakoulu. Kielikylpykoulu – Språkbadsskolan on rahoitettu Kuntarahoituksen kiinteistöleasingilla, kuin myös rakenteilla oleva Oxhamnin yläkoulu sekä 2020 valmistunut lähes 200 lapsen päiväkoti Alma.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

EU-hanke toteutettiin jaettuna urakkana, jonka arkkitehdiksi valittiin NAC Arkkitehdit Oy. Rakennusurakoitsijana toimi Peab Oy.

Hankkeen koko

14,2 M Eur

Rahoitusmalli

Leasing

Rahoitusmallin valintaperusteet

Joustava kiinteistöleasing koettiin turvalliseksi vaihtoehdoksi suuriin kouluhankkeisiin: Pietarsaaren väkiluku laskee, ja koulukiinteistöjen arvoa on vaikea ennakoida 15 tai 20 vuoden päähän. Leasing-rahoituksella kaupunki halusi vähentää velanottoa ja välttää talouden kuormittumista. Kiinteistöleasingin nähtiin myös suojaavan kaupungin taloutta korkoympäristön muutoksilta tilanteessa, jossa pitkään jatkuneeseen nollakorkojen aikaan alkoi kohdistua nousupaineita.

Toteutunut hanke

Kielikylpykoulu – Språkbadsskolan on kaksikerroksinen, epäsäännöllisen muotoinen rakennus, jonka ulkokuorta vuoraa ruosteenpunainen seinämateriaali. Rakennuksen suuret ikkunat tuovat sen ilmaviin aulatiloihin valoa, käytäviä hallitsevat maanläheiset värit ja viherelementit.

Kielikylpykoulussa ei ole lainkaan luokkahuoneita. Tiloja käytetään tarpeen mukaan, ja rakennuksen kaikki osat on suunniteltu opetuskäyttöön. Esimerkiksi koulun pääportaikko muuntuu tarpeen vaatiessa auditorioksi. Koulussa ei ole pulpetteja, vaan oppilaat istuvat sohvilla, pöytäryhmissä tai tuoleissa, joskus lattialla. Osassa huoneista on siirtoseiniä ja verhoja tilan jakamiseen.

Koulun suunnittelussa hyödynnettiin oppeja FCG:n Nova Schola -koulutuksesta, johon osallistuivat koulun rehtori, kaupungin sivistysjohtaja, rakennuspäällikkö ja hankkeen vastuuarkkitehti. Koulutuksessa osallistujat tutustuivat uudenlaisiin oppimisympäristöihin ympäri Suomea ja poimivat parhaita käytäntöjä sovellettavaksi Pietarsaareen.

Hankkeen hyödyt ja opit

Kielikylpykoulu on Pietarsaaren ensimmäinen muunneltava oppimisympäristö, jonka suunnitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota. Akustiikan merkitys tiedostettiin jo varhain: Kielikylpykoulussa on paljon pehmeää pintaa, esimerkiksi kokolattiamattoa, joka rauhoittaa tilan ja vaimentaa hälyä. Koulussa ei myöskään käytetä kenkiä, vaan oppilaat jättävät kaikki ulkovaatteet naulakkoon.

Oppilaille avoimempaan ympäristöön siirtyminen oli helppoa, mutta opettajilta muutos ottaa aikansa. Opettajakunnan kesken on pohdittu parhaita tapoja sovittaa opetusmetodeja yhteen muunneltavan oppimisympäristön kanssa.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

Syksy 2020

Oppilasmäärä

400

Euroa per bruttoneliö

2590 €