Kaikki ratkaisut
Investointi: 2,4 milj. € | Leasing

Savitaipaleen hyvinvointiasema, Savitaipaleen kunta

Terveydenhuolto

Uudiskohde

Kuvassa on yksikerroksinen, harjakattoinen rakennus.
Kuva: Elementit-E Oy

Savitaipaleen uusi hyvinvointiasema on sijoitus ikääntyvän kunnan elinvoimaan. Joustoa löytyy niin tiloista kuin rahoituksesta: rahoitusmalliksi valikoitui Kuntarahoituksen kiinteistöleasing.

Asiakkaan nimi

Savitaipaleen kunta

Kohteen sijainti

Savitaipale

Alue

Itä-Suomi

Insvestointikohde

Terveydenhuolto

Investointityyppi

Uudiskohde

Hankkeen lähtötilanne ja tarve

70-luvulla rakennettu hyvinvointiasema Savitaipaleen keskustassa oli tullut elinkaarensa päähän. Perusteellisen kuntotutkimusten jälkeen kunta totesi, ettei 2 000 m²:n kokoista sisäilmaongelmista kärsivää ja tilaratkaisuiltaan vanhentunutta rakennusta kannata peruskorjata. 40 prosenttia Savitaipaleen asukkaista on yli 65-vuotiaita. Ikääntyvässä kunnassa laadukkaat ja nykyaikaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elinvoiman kivijalka, johon kannattaa panostaa.

Toteutustapa

Oma toteutus

Toteutustavan valintaperusteet

Savitaipaleen hyvinvointiasema toteutettiin kokonaisvastuurakentamisurakkana (KVR-urakka), jossa pääurakoitsijana toimi kouvolalainen Elementit-E Oy. KVR-urakassa kuntaa houkutti selkeä vastuunjako: urakoitsija huolehtii rakennushankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta alusta loppuun.

Hankkeen koko

2,4 M Eur

Rahoitusmalli

Leasing

Rahoitusmallin valintaperusteet

Sote-uudistuksen hakiessa lopullista muotoaan kuntien taloustilanteen liittyy paljon kysymysmerkkejä. Myös Savitaipaleella kuntatalouden tila on epävarma. Kunta halusi rahoittaa hyvinvointiaseman mallilla, joka on selkeästi aikataulutettu ja helpompi hallita. Sote-uudistuksen heikentäessä kuntien tulopohjaa ei Savitaipaleella haluttu rasittaa kunnan tasetta ja heikentää investointikykyä.

Innovatiiviset ratkaisut

Hyvinvointiaseman suunnittelua ohjaa monikäyttöisyys: yleisiä tiloja on pienennetty, ja vastaanottohuoneista tehty käytännöllisempiä. Myös omista työhuoneista on luovuttu. Tilaratkaisut joustavat tarpeen mukaan, ja tilojen käyttöaste on ruuvattu huippuunsa. Hukkaneliöitä hyvin suunnitellussa kokonaisuudessa ei ole.

Toteutunut hanke

L-kirjaimen muotoinen hyvinvointiasema on ulkoa puulla vuorattu ja kodikkaan oloinen. Tiloissa toimivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) avoterveydenhuolto, sosiaalihuolto, fysioterapia ja hammashuolto sekä HUSin laboratorio. Rakennuksen värimaailma lainaa punaisen, sinisen ja valkoisen sävyjä vanhan hyvinvointiaseman ulkokuoresta. Moderni elementtiratkaisu vanhempien rakennusten joukossa tuo raikkaan tuulahduksen kunnan keskustaan. Suunnittelussa on painotettu tilojen viihtyisyyttä ja käyttökokemusta. Toimiviin, siisteihin ja puhtaisiin tiloihin on miellyttävä tulla, niin kuntalaisten kuin henkilökunnan, ja uuden hyvinvointiaseman toivotaan osaltaan parantavan myös lääkärien saatavuutta.

Hankkeen hyödyt ja opit

Käyttäjälähtöisyys takaa, että tilat kestävät aikaa. Savitaipaleen kunta on tehnyt uuden hyvinvointiaseman suunnittelussa tiivistä yhteistyötä Eksoten kanssa. Yhdessä kunnan kiinteistöpäällikön ja sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelujohtajan kanssa Eksoten henkilökunta on suunnitellut tilaratkaisun, joka sopii heidän tarpeisiinsa. Lopputuloksena on muodostunut joustava ja oikein mitoitettu kokonaisuus, jossa henkilökunnan on miellyttävä työskennellä ja joka palvelee kuntalaisia vähintään seuraavat 20 vuotta.

Käyttöönoton ajankohta ja valmistuminen

5.11.2020

Palvelukapasiteetti

3300

Euroa per bruttoneliö

2470 €