Kaikki ajankohtaiset

Kuntarahoitus

|

Korpien kuiskintaa ja jylhien järvien loiskintaa – Saija Suonpään etäkonttori löytyy Kainuun maisemista

Kuvassa on Kuntarahoituksen sisäisestä tarkastuksesta vastaava Saija Suonpää kuvattuna etätyömaisemassaan Kainuussa.

Kuntarahoituksen sisäisestä tarkastuksesta vastaava Saija Suonpää vastaa puheluun mökkinsä terassilla Kainuussa. Taustalla humisevat koivut ja aallot lyövät rantakiviin. Käsillä on tämän kesän helteisin viikko. Suonpää tosin on viihtynyt mökkimaisemissa poikkeuksellisesti jo maaliskuun puolivälistä asti, jolloin koronaviruksen vuoksi suurin osa Kuntarahoituksen henkilöstöstä siirtyi etätöihin.

Hei Saija! Miten etätyöt mökillä ovat sujuneet? Onko eteen tullut yllättäviä tilanteita?

Etätöihin solahtaminen on tapahtunut yllättävänkin hyvin. Siihen tietysti vaikuttaa myös se, että omassa toimenkuvassani etätyöskentelyn järjestäminen käy melko helposti. Olen myös edellisissä tehtävissäni tottunut liikkuvaan ja matkustavaan työtapaan, jolloin en ole ollut sidottuna mihinkään tiettyyn paikkaan. Tässä kohtaa haluan myös kiittää omaa IT-organisaatiotamme, jolla on ollut tärkeä rooli sujuvan etätyön mahdollistajana. Olen varma, että haasteita on ollut, mutta ne eivät ole näkyneet lainkaan loppukäyttäjälle.

Kerrotko vielä, mitä tarkkaan ottaen teet Kuntarahoituksessa?

Työskentelen tarkastusjohtajana eli vastaan yrityksen sisäisestä tarkastuksesta. Finanssialan sääntely määrittää, että sisäinen tarkastus on luottolaitoksessa pakollinen toiminto. Kahden hengen tiimissämme vastaamme omalta osaltamme, että kaikki prosessimme toimivat niin kuin on tarkoitus, ja että toimintamme vastaa sääntelyä.

Millaista mökillä työskentely käytännössä on toimistotyöskentelyyn verrattuna?

Mökillä työskentely on siinä mielessä vapaampaa, että voin vaihtaa työpistettä aina niin halutessani – tykkään erityisesti tehdä töitä mökkirannassa. Myös kävelypalaverit ovat tuoneet vaihtelua päiviin. Moneen meistä on vahvasti juurtunut ajatus siitä, että ihminen on kaikkein tehokkaimmillaan, kun istuu tukevasti omassa työtuolissaan. Todistettavasti asia ei aina ole näin. Teams-palaverien välissä tehty pulahdus järveen virkistää kummasti!

Onko etätyöskentely mökillä opettanut jotain?

Tietyllä tavalla ainakin armollisuutta. Mökkeily on meille usein tarkoittanut erilaisia projekteja, remontteja ja pihahommia. Nyt kun mökillä on viettänyt jo pidemmän aikaa, keskeneräisyyttä on oppinut sietämään. Uskon, että tämän ansiosta osaan kesälomallakin ottaa vähän rennommin.

Monesti neuvotaan, että etätöissä pitäisi pitää hyvin tiukat rajat työn ja vapaa-ajan välillä. Itselleni tällainen tiukka kahtiajako ei kuitenkaan oikein sovi, sillä parhaassa tapauksessa työ joustaa molempiin suuntiin. Sadepäivinä mökillä tulee helposti tehtyä pitkää päivää, jolloin aurinkoisista päivistä voi vuorostaan nauttia vapaammin. Olen myös luonteeltani iltavirkku ja saan eniten aikaan juuri iltaisin. Etätyöskentely mahdollistaa tällaisen joustavuuden, mikä sopii omiin työskentelytapoihini mainiosti.

Kiitos Saija ja oikein ihanaa mökkikesän jatkoa Kainuuseen!


Lue juttusarjan aiemmat osat:


Teksti: Anne Laiho
Kuva: haastateltavalta