03.10.2017 - 10.11

Kuntarahoitus mukana panttikirjojen konversioprojektissa: 2,5 miljoonaa panttikirjaa muutetaan sähköisiksi

Kuntarahoituksen myöntämien lainojen vakuutena olevat paperiset panttikirjat muunnetaan sähköiseen muotoon loka-marraskuussa. Muutos ei vaadi toimenpiteitä kiinteistön omistajilta.

Kuntarahoitus toimittaa kaikkien antolainojensa vakuutena olevien kirjallisten panttikirjojen tiedot Maanmittauslaitokselle. Kyse on laajasta digitointiprojektista, jossa lähes kaikki maan rahoituslaitokset toimittavat panttikirjoja koskevat aineistonsa Maanmittauslaitokseen konvertoitaviksi.

Kuntarahoitus huolehtii aikanaan kirjallisen panttikirjan mitätöinnistä ja vastaa hallussaan olevien panttikirjojen massakonversion kustannuksista.

Jatkossa sähköisiin panttikirjoihin tehtävät saajamuutokset veloitetaan asiakkaalta Maanmittauslaitoksen hinnaston mukaisesti. Tällä hetkellä arvonlisäveroton hinta on noin 17 euroa panttikirjalta.

Etukäteen toimitettuja lainan nostoa odottavia tai vuoden 2017 aikana erääntyvien lainojen vakuutena olevia kirjallisia panttikirjoja ei muunneta sähköisiksi. Paperiset panttikirjat lähetetään takaisin asiakkaille luoton eräännyttyä.

Massakonversion aikana kirjallisia panttikirjoja ei siirretä muihin rahoituslaitoksiin eikä asiakkaille.   Kuntarahoituksen aineiston konversio tehdään 16.10.2017, ja arvioitu jäädytysaika panttikirjojen siirrossa on 12.10.–4.11.2017. Jos siirto jäädytysaikana on välttämätön, asiasta kannattaa olla yhteydessä Kuntarahoituksen antolainaukseen.   

Sähköisyys helpottaa panttikirjojen hallinnointia

Panttikirjoja voidaan jatkossa siirtää sähköisesti siten, että tieto panttikirjan saajasta pysyy ajan tasalla. Lisäksi panttikirja on helppo löytää, sillä se on Maanmittauslaitoksen sähköisessä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä.

Kun Kuntarahoitus palauttaa sähköisen panttikirjan takaisin kiinteistön omistajalle, omistaja saa paperin sijaan tiedon, että se on merkitty rekisteriin sähköisen panttikirjan saajaksi. Halutessaan saajatiedon voi vielä tarkistaa Maanmittauslaitoksen järjestelmästä osoitteessa www.kiinteistoasiat.fi.

Nykyiset kirjalliset panttikirjat ovat edelleen voimassa ja ne käyvät uuden velan vakuudeksi aina vuoden 2019 loppuun asti.

Vuoden 2020 alusta lähtien panttikirja tulee muuntaa sähköiseksi ennen luoton myöntämistä. Muunnoksen voi tehdä lähettämällä Maanmittauslaitokselle sekä hakemuksen että kirjallisen panttikirjan. Panttikirja muutetaan sähköiseksi myös kiinnitykseen kohdistuvien muutosten yhteydessä.

Lisätietoa:

antolainaus(at)kuntarahoitus.fi
www.maanmittauslaitos.fi/kiinteistot

Asiasanat: 
Asiointi