”Viiden tähden” Pirkkala pitää paalupaikkaa Kuntarahoituksen ESG-sovelluksessa

Pirkkalan vastuullisuustyö saa parhaat pisteet Kuntarahoituksen ESG-vertailussa. Huhtikuussa julkaistu ESG-sovellus seuraa kuntien kestävän kehityksen tunnuslukuja.

Kuntarahoitus julkaisi huhtikuussa uuden ESG-sovelluksen, joka seuraa kuntien kestävän kehityksen tunnuslukuja 58 indikaattorin avulla. Indikaattorit perustuvat konsulttiyhtiö Sitowisen MayorsIndicators-palveluun, joka pohjautuu YK:n 17:ään kestävän kehityksen tavoitteeseen. Sovelluksessa kunnat voivat vertailla omaa sijoitustaan kaikkiin Manner-Suomen kuntiin. Tällä hetkellä kestävän kehityksen paalupaikkaa pitää Pirkkala, jonka vastuullisuustyölle sovellus antaa täydet viisi tähteä.

– Mehän puhumme kuntastrategiassakin ”viiden tähden” Pirkkalasta, eli tämä sopii varsin hyvin, toteaa kansliapäällikkö Jaakko Joensuu.

ESG-sovellus tarkastelee kuntien vastuullisuustyötä kolmen vakiintuneen osa-alueen, ympäristön (environment), yhteiskunnan (social) ja hyvän hallinnon (governance) kautta. Osa-alueet koostuvat teemoista. Ympäristön alla olevia teemoja ovat esimerkiksi energiatehokkuus ja ilmastonmuutoksen hillintä. Teemat jakautuvat yksittäisiin indikaattoreihin: esimerkiksi energiatehokkuudessa seurataan kahta asiaa, sähkönkulutusta asuinrakennuksissa sekä sähkönkulutusta palveluissa ja rakentamisessa. Sovellus laskee indikaattoreille indeksiluvut ja tähtiluokitukset, joiden pohjalta se arvioi kunnan vastuullisuustyötä kullakin osa-alueella sekä kokonaisuutena. Luvuissa ja luokituksissa huomioidaan kuntaorganisaation toiminnan lisäksi kaikki kunnan alueella tapahtuva muu vastuullisuustyö.

Pirkkala on sijalla 14 ympäristöasioissa ja viidentenä hyvässä hallinnossa. Yhteiskunnallisessa arviossa ja kokonaisarviossa kunta on ensimmäinen.

– Olemme pärjänneet hyvin perinteisissä kuntapalveluissa, kuten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Se on ollut Pirkkalan tavoite ja tehtävä jo pitkään, ja se näkyy, kertoo Joensuu.

Vertailtavia mittareita ja pitkää seurantaa

Pirkkalassa palveluja on kehitetty pitkäjänteisesti, ja kuntalaisia kuullaan vuosittaisissa asukaskyselyissä. Joensuun mukaan myös alueellinen yhteistyö näkyy tuloksissa: jätehuoltoa kehitetään yli kuntarajojen, ja Tampereen Sulkavuoreen kohoaa uusi jätevedenpuhdistamo. Hankkeessa ovat mukana Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Raitiotiekin laajenee Pirkkalaan, ehkä jo viiden vuoden päästä.

– Paljon tapahtuu. Joukkoliikenne ja keskusvedenpuhdistamo varmasti pönkittävät Pirkkalan sijoitusta myös tulevaisuudessa, Joensuu pohtii.

Moni kunta kirjaa strategiaansa kunnianhimoisia vastuullisuustavoitteita. Eri asia on se, miten hyvin tavoitteet näkyvät arjessa. Joensuu kehottaa kuntia yksinkertaistamaan: strategian tulee olla helposti ymmärrettävä ja mieleenpainuva.

– Meillä kulmakivinä ovat kuntastrategian viisi ”tähteä” eli teemaa: työ, talous, ympäristö, hyvinvointi ja asenne. Teemojen alla on yksityiskohtaisia tavoitteita.

Strategian toteutumista tulee myös seurata. Tässä avainsanoja ovat pitkäjänteisyys ja vertailtavuus.

– Kunnissa mittarit vaihtuvat aika usein, jolloin seurattavuus katoaa. Pirkkalassa on tuijotettu samoja mittareita viimeiset kuusi vuotta, ja niitä seurataan vielä kaksi lisää. Kannattaa poimia mittareita, joita muutkin yhteistyötahot tuottavat. Silloin voi vertailla omaa suoriutumistaan muihin kuntiin ja kaupunkeihin, Joensuu jatkaa.

Vastuullinen kunta voi hyvin

Pirkkalassa ”viiden tähden” kuntastrategiaa seurataan osin samoilla mittareilla, joita Kuntarahoituksen ESG-sovelluskin käyttää.

– En muista toista ESG-mittaristoa, joka olisi näin kattava ja helposti selattavissa. Sovelluksesta saatetaan poimia jatkossa myös uusia mittareita seurantaan, pohtii kunnan talousjohtaja Tommi Ruokonen.

Tavoitteena on pitää paalupaikkaa myös jatkossa. Haastajiakin riittää.

– Kilpailu on kovaa. Kunnat ja kaupungit satsaavat paljon vihreään siirtymään. Meillä on onneksi isoja alueellisia hankkeita apunamme, kuten uusi jätevedenpuhdistamo ja ratikan laajennus. Mutta kyllä siellä muut kirivät, Ruokonen jatkaa.

Talousjohtaja näkee vastuullisuuden osana kunnan elinvoimaa. Kuntarahoituksen ESG-sovellus katsoo kuntien vastuullisuustyötä laajasti, ja moni osa-alue heijastaa kuntalaisten hyvinvointia suoraan. – Silloin kunta on hyvä paikka asua ja elää, kun nämä mittarit näyttävät oikeaan suuntaan, Ruokonen summaa.

ESG-sovellus
Kuntarahoituksen ESG-sovellus mahdollistaa kuntien kestävän kehityksen tunnuslukujen nykytilan ja kehitystrendien seurannan. Sovelluksessa voi myös vertailla oman kunnan sijoittumista suhteessa muihin kuntiin.

Lue lisää ESG-sovelluksesta


Teksti: Roope Huotari
Kuvat: Pirkkalan kunta