Hämeenlinnan Säästöpankki Areena

Säästöpankki Areena on kaupungin Urheilupuistossa sijaitseva 10 000 neliömetrin kokoinen aktiivisessa käytössä oleva palloiluhalli. Hankkeessa uusittiin hallin ilmastointijärjestelmä ja valaistus nykyajan standardien mukaisiksi osana laajempaa uudistusprojektia.

 • Asiakkaan nimi: Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy
 • Kohteen sijaintikunta: Hämeenlinna
 • Alue: Etelä-Suomi
 • Investointikohde: Muu investointikohde
 • Investointityyppi: Peruskorjaus
 • Hankkeen lähtötilanne ja tarve: Hämeenlinnan 1990-luvun puolivälissä rakennettu palloiluhalli, Säästöpankki Areena, on ollut aktiivisessa käytössä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kiinteistössä alkoi näkyä käytön jälkiä, joten hallissa päädyttiin aloittamaan vaiheittain toteutettava peruskorjaustyö vuonna 2017. Projektin ensimmäisessä vaiheessa uusittiin hallin urheilupinnoitteet eli yleisurheilupinnoitteet ja tekonurmi. Myös talotekninen investointi oli tarpeen, sillä IV-laitteet ja valaisimet olivat käyttöikänsä päässä: Ilmastointilaitteet eivät enää pitäneet ilmaa raikkaana, ja hallin valaisimet olivat vanhoja monimetallivalaisimia, joiden valoteho oli riittämätön ja joiden yksittäinen vaihtaminen oli työlästä. Molemmat laitteistot olivat lisäksi energiasyöppöjä sekä käyttö- ja huoltokustannuksiltaan kalliita. Peruskorjaustyön toisessa vaiheessa IV-laitteiden määrää päätettiin kasvattaa ja koko laitteisto uusia nykystandardien mukaisiksi. Myös vanhat lamput päätettiin vaihtaa tehokkaisiin led-valaisimiin.
 • Hankkeen koko: 0,5 M Eur
 • Toteutustapa: Oma toteutus
 • Toteutustavan valintaperusteet: Palloiluhalli on käyttökelpoinen kiinteistö, jonka käyttöikää haluttiin jatkaa ajanmukaistamalla ja parantamalla ilmastointia ja valaistusta. Peruskorjausprojektina ilmastoinnin ja valaistuksen uusiminen on yksinkertainen, joten sen katsottiin tulevan helpoimmaksi ja edullisimmaksi toteuttaa omana toteutuksena.
 • Rahoitusmalli: Laina
 • Rahoitusmallin valintaperusteet: Investointina palloiluhallin IV-järjestelmän ja valaistuksen uusiminen ei ole suuri. Laina oli edullinen ja projektiin sopivin rahoitusmuoto.
 • Toteutunut hanke: Hämeenlinnan Säästöpankki Areena on nykyaikainen palloilu- ja yleisurheiluhalli, jolle peruskorjaus toi vuosikymmeniä lisää käyttöikää. Uudistuneessa hallissa ilmaa raikastavat neljä uutta IV-laitetta, joissa on myös energiaa säästävä lämmön talteenotto-ominaisuus. Valoa peleihin tuovat 160 energiatehokasta led-valaisinta, joiden valaisutehoa ja -aikaa ohjataan keskitetysti valvomosta. Ilmanvaihdon ja valaisimien uusiminen osana laajempaa peruskorjausta on investointi kaupunkilaisten arjen hyvinvointiin, ja toteutetuilla ratkaisuilla pallotellaan Hämeenlinnassa ainakin seuraavat parikymmentä vuotta.
 • Hankkeen hyödyt ja opit: Hankkeen keskeinen hyöty on toteutunut iso harppaus energiatehokkuudessa ja sitä myöten kustannuksien hallinnassa. Onnistuneen projektin kulmakivet olivat oikeanlaisen asiantuntijuuden ja kumppanien hyödyntämisessä sekä laajassa ja oikea-aikaisessa viestinnässä.

  Onnistunut kilpailutus varmistettiin jo tarjouspyyntövaiheessa tarkalla tarjouspyyntöasiakirjojen valmistelulla. Keskeistä on riittävän tarjousmäärän varmistaminen, jolloin saadaan parhaiten selville projektin kustannustaso. Kannattaa myös panostaa kilpailutuksen vertailukriteereiden selkeyteen, jolla varmistetaan palveluntarjoajien reilu vertailu sekä päätöksenteon ja valittavan kumppanin laatu. Hämeenlinnassa hyödynnettiin ulkopuolista valvontaa ja rakennuttajakilpailuttajaa, mikä takasi projektin asianmukaisen läpiviennin.

  Palloiluhallin kaltaisilla kiinteistöillä on valtavasti käyttäjiä ja sidosryhmiä, minkä vuoksi kohderyhmäkohtainen ja selkeä viestintä on projektin sujuvan etenemisen kannalta avainasemassa – reilun pelin säännöt pätevät tiedottamisessakin. Kannattaa myös osallistaa käyttäjät mukaan projektin suunnitteluun, jos se on mahdollista. Säästöpankki Areenan peruskorjausprojektin ensimmäisessä vaiheessa jalkapalloilijat saivat esimerkiksi kommentoida tekonurmen valintaa hyvin lopputuloksin.
 • Käyttöönoton ajankohta tai valmistuminen: 10/2019

Kysy meiltä lisää

Antti Luotola
Asiakkuuspäällikkö

antti.luotola
@kuntarahoitus.fi
050 478 3533

Kuntarahoitus

Tuire Pöyhiä
Toimitusjohtaja

tuire.poyhia
@liikuntahallit.fi
040 573 8346

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy