Siilinjärven terveyskeskus, Siilinjärven kunta

Uusi terveyskeskus toi modernit terveydenhuollon tilat Siilinjärvelle ja ratkaisi sisäilmaongelmat.

 • Asiakkaan nimi: Siilinjärven kunta
 • Kohteen sijaintikunta: Siilinjärvi
 • Alue: Itä-Suomi
 • Investointikohde: Terveydenhuolto
 • Investointityyppi: Uudiskohde
 • Palvelukapasiteetti: 21300
 • Hankkeen lähtötilanne ja tarve: Siilinjärven vanhassa terveyskeskuksessa oli todettu sisäilmaongelma, johon tarvittiin korjausta. Sote-uudistuksen lykkääntyessä vuonna 2018 Siilinjärven kunnan johto päätti, että ongelmalle olisi tehtävä jotain eikä kansallisen uudistuksen varmistumista kannattaisi jäädä odottamaan.

  Kunta päätti alkaa suunnitella uutta terveyskeskusta. Siilinjärvi tarvitsi luvat hankkeeseen silloiselta hyvinvointialueelta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä, koska kyseessä oli yli 5 miljoonan euron hanke. Luvat saatiin joulukuussa 2019. Tämän jälkeen aloitettiin hankkeen kilpailutus ja valmistelu. Urakoitsijaksi valikoitui syyskuussa 2020 Lujatalo Oy.
 • Hankkeen koko: 20,5 M Eur
 • Toteutustapa: Elinkaarimalli
 • Toteutustavan valintaperusteet: Vastavalmistuneessa kohteessa ei odoteta merkittäviä korjaustarpeita ensimmäisten kymmenen käyttövuoden aikana. Ensimmäiset PTS-korjaukset ovat odotettavissa 12 vuoden päästä ja suuremmat huolto- ja korjaustyöt 15-18 vuoden kuluttua.

  Siilinjärven tavoitteena oli, että kohde olisi hyväkuntoinen ja korjausvelaton vielä 20 vuoden päästäkin. Elinkaarimallissa kiinteistöön liittyvät huolto- ja korjaustyöt suoritetaan PTS-suunnitelman mukaisesti ja sen arvioitiin palvelevan tätä tavoitetta parhaiten. Elinkaarimallin eduksi katsottiin myös se, että yllättävissä ongelmatilanteissa kuten sisäilmaongelmissa, kunnan lisäksi asiaa selvittämässä olisi myös elinkaarimallin palveluntuottaja.
 • Rahoitusmalli: Leasing
 • Rahoitusmallin valintaperusteet: Eri laskelmat tukivat arviota siitä, että leasing olisi Siilinjärven kunnan talouden kannalta toimivin ratkaisu. Leasingrahoituksella kohde olisi kohtuullinen ylläpidettävä kunnalle eivätkä kaikki maksuerät kasaannu 20 vuoden elinkaarelle.
 • Toteutunut hanke: Uusilla terveyskeskustiloilla onnistuttiin ratkaisemaan vanhoja tiloja vaivannut keskeisin ongelma eli sisäilmahaasteet ja niistä johtuvat normaalitoiminnan häiriöt. Vanhoissa tiloissa kaikki työntekijät ja asiakkaat eivät voineet käyttää sisäilmaongelmien vuoksi kaikkia tiloja, mikä tuotti järjestelytarvetta.

  Uusista tiloista saatiin terveet, turvalliset ja nykyaikaiset. Uudesta terveyskeskuksesta löytyy 32 vuodepaikkaa: vuodeosastolle haluttiin ja myös saatiin yhden ja kahden hengen huoneita. Tarpeesta korvamerkitä tiloja eri osastojen välillä on myös päästy eroon. Palvelusopimuksen mukainen ensimmäinen tyytyväisyyskysely pidetään talvella 2022-23, mutta jo alustava palaute sekä henkilökunnalta että asiakkailta on ollut myönteistä.

  Uusien terveyskeskustilojen vieressä sijaitsevan vanhan terveyskeskuskiinteistön roolista ja käytöstä ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.
 • Hankkeen hyödyt ja opit: Siilinjärven kunnan näkökulmasta hanke onnistui valtaosin erittäin hyvin ja tilat vastaavat hyvin tavoitteita. Joitain alustavia kehityshuomioita on tullut liittyen tilojen paikoin tiukkaan mitoitukseen. Esimerkiksi huoneiden kalustusta on paikoitellen järjestelty uudelleen: vaikka tilojen mitat olivat suunnitelmissa riittävät, on paikoitellen tosielämässä vaadittu hienosäätöä. Myös talotekniikan käyttöönotto on vaatinut alkuvaiheessa hieman ylimääräistä huomiota.

  Kohteen sijainti aiheutti rakennusvaiheessa tiettyjä haasteita. Uusi terveyskeskus sijaitsee rinteessä, jossa korkeusero on noin kahdeksan metriä: rakennustyö ei ollut tästä johtuen yhtä mutkatonta kuin tasaisella maalla.
 • Käyttöönoton ajankohta tai valmistuminen: 9/2022
 • Euroa per bruttoneliö: 3161 €

Kysy meiltä lisää

Riitta Jämsä
asiakkuuspäällikkö

riitta.jamsa
(at)kuntarahoitus.fi
050 3861 770

Kuntarahoitus

Jukka Kellokumpu
toimitilapäällikkö

jukka.kellokumpu
(at)siilinjarvi.fi
044 740 1510

Siilinjärven kunta