Kaikki ajankohtaiset

Kunta-/aluevaikuttaja

|

”Kertaluontoinen kriisituki helpottaa kuntia vain hetkeksi”

Hanna, siirryit vastikään Heinolan hallinto- ja kehitysjohtajaksi Hollolasta. Miten siirtymä on sujunut?

”Oikein hyvin, vaikkei tässä olekaan ollut aikaa reflektoida. Uranvaihdoksen välissä oli viikonlopun hengähdystauko, ja uusi työ alkoi täyteen buukatulla kokouspäivällä. Aika vauhdikasta on siis ollut!”

Millä mielin otat uudet haasteet vastaan?

”Innolla ja optimismilla, vaikka olosuhteissa on toki parantamisen varaa. Lähtö pitkäaikaisesta työpaikasta ilman kunnon hyvästejä oli hieman haikeaa. Myös täällä Heinolassa osa kaupunginhallinnon työntekijöistä työskentelee kotoa käsin, ja tutustuminen uusiin työkavereihin on jäänyt osin videopuhelujen tasolle. Onneksi yhteydet pelaavat hyvin.”

Mitä Heinolaan kuuluu nyt, kun koronarajoituksista asteittain luovutaan?

”Heinola on selvinnyt terveyskriisistä toistaiseksi hyvin vähällä. Rajoitustoimet ovat kuitenkin iskeneet kaupungin talouteen kovaa, ja esimerkiksi verotuloissa arvioitu pudotus on neljän–viiden miljoonan euron luokkaa. Samalla kun tulot ovat vähentyneet, ovat menot ja työttömyys lisääntyneet, ja myös kaupungin sijoitustuotot ovat ottaneet osumaa rajuista markkinaheilahduksista.”

Mitä terveisiä lähettäisit kentältä päättäjille?

”Alustavien laskelmien mukaan Heinolaan kohdistettujen valtionosuuksien ja yhteisöveron määrä kasvaa tänä vuonna noin kolmella miljoonalla eurolla. Kuntien tukipaketti oli todella tervetullut ja odotettu avaus. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että kriisin vaikutukset jaksottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toivoisinkin, että tukiratkaisuissa tarkasteltaisiin kuntien kokonaiskuvaa pidemmällä aikavälillä – kertaluontoinen kriisituki helpottaa vain hetkeksi.”

Mikä Heinolassa veti sinua puoleensa?

”Heinolassa tapahtuu paljon, ja kaupungin tuore kaupunginjohtaja Jari Parkkonen onkin polkaissut käyntiin monia lupaavia kehityshankkeita. Kuntalaisten puitteisiin investoidaan merkittävästi, ja kaupunki rakentaa parhaillaan uutta lukiota sekä uusia koulu- ja päiväkotitiloja. Myös kaupunginhallintoa kehitetään entistä fiksummaksi panostamalla uusiin ohjelmistoihin ja tulevaisuudessa toivottavasti myös ohjelmistorobotiikkaan ja tiedolla johtamiseen.”

Mikä on Heinolan suurin vahvuus?

”Heinolan slogan Pieni kaupunki, iso elämä kiteyttää mielestäni kaupungin parhaat puolet. Heinola satsaa kuntalaisten hyvinvointiin, ja esimerkiksi koulut ja varhaiskasvatuksen tilat ovat täällä huippuluokkaa. Ja onhan kaupungin sijainti hyvien yhteyksien varrella, puhtaan luonnon keskellä ja järven rannalla vertaansa vailla. Kaupungintalon ikkunastakin näkyy vettä.”

Entä missä asioissa on parantamisen varaa?

”Päijät-Hämeessä olisi tilaa ja tilausta entistä tiiviimmälle kuntayhteistyölle. Maakunnassa on paljon potentiaalia, joka jää hyödyntämättä, jos kunnat eivät pelaa yhteen pussiin. Heinola voisi olla tässä kehitystyössä etulinjassa. Kuntaorganisaatiota rohkaisisin kunnianhimoisiin uudistuksiin: ei juurruta vanhaan, vaan otetaan käytössä olevista järjestelmistä ja nykyaikaisista toimintatavoista kaikki hyöty irti.”

Mitä kaikkea olet tehnyt työurallasi?

”Toimin kahdeksan vuotta Hollolan talousjohtajana, mitä ennen tein pitkän uran Audiator-yhtiöryhmällä (nyk. osa BDO-konsernia) tilintarkastajana ja Etelä-Suomen aluejohtajana. Nykyisessä toimenkuvassa pääsen tarkastelemaan kaupungin toimintaa entistä laajemmasta näkökulmasta, myös talouden ulkopuolelta – tervetullut uusi tuulahdus siis!”

Kenen kuntavaikuttajan mietteitä haluaisit kuulla seuraavaksi?

”Seuraavaksi haasteeseen voisi tarttua Pirkkalan talousjohtaja Petri Lätti. Petri on entinen opiskelukaverini, ja olemme vuosien varrella käyneet paljon vuoropuhelua ja sparranneet toisiamme talousasioissa. Olisi kiva kuulla, mitä Pirkkalan taloudelle kuuluu ja miten keskustan kehittäminen etenee.”


HANNA HURMOLA-REMMI
Työ: Heinolan kaupungin hallinto- ja kehitysjohtaja, vastuualueina talous, asianhallinta, viestintä, henkilöstö- ja tietohallinto
Koulutus: Hallintotieteiden maisteri
Syntynyt: 1975
Asuu: Lahdessa


Lue juttusarjan aiemmat osat:


Teksti: Roope Huotari
Kuva: Heini Kuusela