Kaikki ajankohtaiset

Asiakastarinat

|

Leppäkertun koulu Leppävirralla kasvattaa nuoret ympäristötietoisiksi

Leppäkertun koulu Leppävirralla on yksi Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen kohteista. Mikä tekee siitä edelläkävijän?

– Lähtökohtana Leppäkertun kouluhankkeessa on ollut energiatehokkuus, elinkaarikustannukset ja maalämmön valinnan myötä myös ympäristöasiat ja hiilijalanjäljen pienentäminen. Päätöksissä on huomioitu se, että kunnan tuottama hiilijalanjälki tulee vuosien mittaan pienenemään. Lämmitysratkaisu parantaa myös koulun käyttömukavuutta, sanoo Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen.

– Tässä projektissa on panostettu uusiutuvaan energiaan ja suunnittelussa käyttöikään, kestäviin materiaaleihin ja tehokkaaseen tilankäyttöön. Rakennus on suunniteltu niin, että se tukee opetusta ja energiatehokkuudesta opettamista – rakennus itsessään toimii opetusvälineenä oppilaille, kertoo Leppävirran kunnan rakennuttajainsinööri Hannu-Pekka Seppänen.

– Suomalaisilla kunnilla on todella merkittävä rooli ympäristöasioiden kehityksen ohjaamisessa, koska olemme iso kiinteistömassan omistaja ja sitä kautta lämpö- ja sähköenergian käyttäjänä valtion ohella todella iso toimija. Niillä valinnoilla joita kunnat tekevät, on jo pelkästään päästöihin liittyen isoja vaikutuksia. Lisäksi ohjaamme yhdyskuntakehittymistä kaavoituksen kautta, Raatikainen sanoo.

– Kouluissa kunnat voivat myös kasvattaa nuoren ikäluokan vastuullisiksi kansalaisiksi. Se on kunnan rooliin olennaisesti kuuluva tehtävä.