Poikkeustilassa – professori Heikki Hiilamo: Koronakriisi on herätyksen paikka ihmiskunnalle

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon päällimmäinen huoli on ihmisryhmät, joiden ongelmat ovat jääneet eristystoimien varjoon. Mitä suomalaiskotien seinien sisällä tapahtuu? Miten käy ihmisille, jotka ovat aiemmin osallistuneet esimerkiksi yhteiskunnan tarjoamaan ryhmätoimintaan, jota ei poikkeusaikana ole mahdollista järjestää? Entä ihmiset, jotka ovat jo ennen tätä tilannetta kärsineet yksinäisyydestä? Joillakin ihmisillä voi myös olla aito huoli riittävän ravinnon saamisesta, jos he eivät itse kykene tai uskalla käydä ruokakaupassa. 

– Monelle uusi arki ja siihen liittyvä ahdistus on riittävän suuri haaste jo itsessään. Vasta kun akuutti kriisi on oikeasti ohi, voimme katsoa tilannetta laajemmin ja tarkastella sen todellisia vaikutuksia, Hiilamo sanoo. 

Hän muistuttaa, että yksilölle on nyt ensisijaista huolehtia omasta ja läheisten terveydestä. Yhteiskunnan taas pitää ottaa koppia siitä, että myös heikommassa asemassa olevat ihmisryhmät tulevat kuulluiksi päätöksenteossa.

– Valtiolla on tässä suhteessa merkittävä vastuu. On oikeutettua odottaa, että valtio on valmiina lieventämään niitä haittavaikutuksia, jotka ovat syntyneet sen tekemien suojelutoimenpiteiden seurauksena. Palkansaajien, työnantajien ja yrittäjien kaltaisilla eturyhmillä on jo valmiiksi paremmat mahdollisuudet vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kuin monella marginaaliryhmällä. 

Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi päihdeongelmaiset, syrjäytyneet tai ylivelkaantuneet ihmiset. 

– He ovat jo ennen kriisiä olleet altavastaajan asemassa yhteiskunnassa, Hiilamo toteaa. 

Mitä voimme tästä oppia? 

Hiilamon mukaan kansallisvaltiot ovat menestyksekkäästi osoittaneet voimansa kriisin vastaisissa toimissa, mutta EU:n ja YK:n toimille hän ei anna kovinkaan korkeita pisteitä. Nyt ei kuitenkaan ole oikea hetki etsiä yksittäisiä syyllisiä, vaan jokaisen osapuolen tulisi ymmärtää kansainvälisen yhteistyön merkitys kriisissä. Ilman yhteispeliä koronan kaltaisia pandemioita ei voi torjua. 

– Kaikille pitäisi viimeistään tässä vaiheessa olla päivänselvää, että koronan kaltaiset virukset pitäisi pystyä tukahduttamaan synnyinsijoilleen mahdollisimman nopeasti. Vain näin voimme estää pandemioita syntymästä. Pelkät valtiolliset toimet eivät siihen riitä, hän muistuttaa. 

Hiilamo kertoo myös pohtineensa, olisiko nyt herätyksen hetki ihmiskunnalle. Vuosikymmenistä toiseen on puhuttu erilaisista tuomiopäivän ennusteista, profetioista ja uhkista, mutta niistä huolimatta elämä on silti kehittynyt suhteellisen positiivisesti, talous kasvanut ja elintaso noussut, eikä vastaavia globaaleja kriisejä ole tullut. 

– Siksi koronakriisi on paitsi todellinen epäjatkuvuuskohta, myös aika herätykselle siinä mielessä, että tällaiset uhat saattavat oikeasti toteutua, jos niihin ei puututa ajoissa. Sama ajattelu pätee esimerkiksi ilmastonmuutokseen, hän sanoo. 

Koronakriisiin on liittynyt myös jälkiviisautta. 

– Tilanteeseen reagoitiin liian myöhään. Virukseen olisi pitänyt puuttua kansainvälisemmin ja päättäväisemmin heti silloin, kun virus lähti liikkeelle Kiinassa. Näin tilanne ei olisi mennyt niin pahaksi kuin se nyt on mennyt. 

Voimasuhteet muuttuvat 

Olennainen kysymys on myös se, mitä kansainvälisillä rahamarkkinoilla tapahtuu, ja miten maailma reagoi julkisen velan rajuun kasvuun. Talouden globalisaatiolla voi olla vaikutusta perinteiseen kansainväliseen keskinäisriippuvuuteen. 

– Saatamme nähdä aiempaa enemmän hajautettua paikallista toimintaa. Tähän asti on ollut valloillaan vahvasti verkostoitunut tuotantomalli, jossa luotetaan muutamaan isoon kansainväliseen toimijaan. Kriisin myötä on nähty, että malli voi olla yllättävänkin haavoittuva, Hiilamo sanoo. 

Kriisi voi ravisuttaa ja muuttaa myös valtioiden välisiä voimasuhteita. 

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Kiina on vahvistamassa asemaansa ja tarjoaa apuaan muille maille. Yhdysvaltojen osalta on mielenkiintoista nähdä, kuinka toimintakykyinen maa on poliittisesti kriisin jälkeen. Tulevaisuus näyttää, kumpi jää peruskertomukseksi tapahtuneesta: varsinainen virus ja sitä seurannut pandemia vai lama, joka sai alkunsa pandemian suojelutoimista, Hiilamo summaa. 

Heli Knutars: Kunnat eivät ole erillisessä leirissä muihin nähden 

Kuten kaikki muutkin kunnat, myös pieni Posion kunta Lapissa on fyysisesti kiinni: kunnantalon, kirjaston ja suurelta osin koulunkin ovet ovat toistaiseksi säpissä. Koulutyöhön palataan hallituksen linjausten mukaisesti 14. toukokuuta alkaen. Työt hoituvat etänä. Yt-neuvottelut käytiin kunnassa maaliskuun puolella, ja ne johtivat alle viiden hengen maltillisiin lomautuksiin. Helppoja päätöksiä eivät maltillisetkaan päätökset ole koskaan. 

Nyt ei auta kuin seurata tarkasti mitä tuleman pitää, huokaa Posion kunnanjohtaja Heli Knutars. Tulevaisuus herättää huolta. Mitä Posion tilanteeseen tulee, hän sanoo olevansa eniten huolissaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien puolesta. Posiolla asuu paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat runsaasti palveluja ja erityistä tukea. Ongelmat saattavat nyt kärjistyä entisestään. 

– Meillä on esimerkiksi paljon ikäihmisiä, jotka kuuluvat pelkästään ikänsä puolesta viruksen riskiryhmään. Sairastavuusindeksi on jo lähtökohtaisesti muuta maata korkeampi. Nyt on ensisijaisen tärkeää, että tilanne pysyy hallinnassa, eivätkä ongelmat ryöpsähdä silmille myöhemmin. Rajoituksia tarvitaan, mutta mietin silti, olisiko valtion pitänyt toimia vieläkin aiemmin. Meillä Lapissakin oli pitkään hiihtokeskukset täynnä porukkaa normaalisti lomanvietossa, Knutars sanoo. 

Ihmisten tiedonjano on kova, ja varsinkin yrittäjiltä tulee kunnalle paljon yhteydenottoja. Hätä yritysmaailmassa on valtava, mikä näkyy pienessäkin kunnassa. 

– Paljon on kysytty siitä, miten kunta voisi auttaa yrittäjiä eteenpäin. Pyrimme neuvomaan ja auttamaan niin hyvin kuin mahdollista. Kenelläkään ei kuitenkaan vielä ole selkeää vastausta kaikkeen. 

Kaikki samassa sopassa 

Koronakriisi ei ole ainakaan helpottanut kuntien pitkään jatkunutta ahdinkoa. Knutars haluaa muistuttaa, että kuntien tilanne kytkeytyy suoraan koko valtion tilanteeseen ja siten maailmantalouteen. 

– Ei ole mitään erillisiä leirejä kuntien ja muiden toimijoiden välillä, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kuntatalous on ollut todella tiukilla viime vuodet, ja yt-neuvotteluita on riittänyt jo ennen koronaakin. Tilanteella on kauaskantoiset seuraukset, joiden laajuutta ja vakavuutta on vaikea edes arvioida vielä, hän painottaa. 

Vaikutukset kuntatalouteen näkyvät suoraan vähentyvien verotulojen kautta. Myös irtisanomiset rokottavat kunnallisverokertymää maanlaajuisesti. 

– Yritysten vaikeudet taas näkyvät vähenevissä yhteisöveroissa. Kulut sen sijaan väistämättä nousevat. Olemme antaneet erilaisia huojennuksia kunnan tiloissa oleville yrityksille. Jos tilanne pitkittyy, jää tuottoja saamatta runsaasti. 

Sote-menot nousevat kriisin myötä. Ihmiset ovat huolissaan tehohoidon kapasiteetin riittävyydestä, eikä huolta helpota se, että matka lähimpään sairaalaan voi olla pohjoisessa hyvinkin pitkä. Tätä ei aina etelässä ymmärretä. 

– Leviäminen tänne – ja täällä – voi olla hitaampaa. Samalla pitää muistaa, että resurssit ovat pohjoisessa rajalliset. Posion kunnassa sote-palvelut tuottaa Coronaria-ryhmittymä, jonka kanssa yhteydenpitoa on tässä tilanteessa tiivistetty entisestään. Olemme hyvin tietoisia mitä tapahtuu ja missä mennään. 

Tulevaa voi jo suunnitella 

Knutars toivoo hallitukselta konkreettisia toimia kuntien kasvaneen ahdingon helpottamiseksi. 

– Ymmärrän hyvin, että hallitus keskittyy nyt yrittäjien ja yritysten tukemiseen. Kuntienkin kautta tukea ohjataan yritysmaailmaan, mikä on hyvä askel. On luvattu, että apua tulee suoraan kuntiinkin, mutta toistaiseksi on vielä hieman epäselvää, mitä toimenpiteet konkreettisesti ovat. Nyt täytynee vain edetä askel kerrallaan, hän sanoo.  

Vaikka nyt on vaikeaa, Knutarsilla on vahva luotto tulevaisuuteen. Hän uskoo, että Lappi säilyttää taikansa poikkeustilanteen yli. 

– Ihmisten keskusteluja kuunnellessa huomaa, että moni suunnittelee jo koronan jälkeistä aikaa. Mietitään matkoja ja matkakohteita. Lapin vetovoimatekijät tuskin muuttuvat miksikään kriisiä edeltävästä ajasta. Luonto ja rauha viehättävät varmasti vielä aiempaakin enemmän, hän pohtii. 

Kun pahimmasta selvitään, Lapin matkailu kehittynee hyvässä myötätuulessa – kuten ennen poikkeustilaa. 

– Näin haluamme uskoa. Iso kriisi on nyt selätettävänä, mutta kunhan tämän yli selvitään, niin Lapin matkailu saattaa kokea jopa piikin, Knutars sanoo toiveikkaana. 


Teksti: Pihla Hakala
Kuvat: Heikki Hiilamon kuva: Wilma HurskainenHeli Knutars: haastateltava

Korona iski voimakkaasti jo alkuvuoden BKT-lukuihin euroalueella – EKP arvioi koronavaikutusten kestävän pitkään

Vappuaattona euroalueella julkaistiin ensimmäisiä BKT-lukuja, joissa koronakriisin vaikutus jo näkyy, kirjoittaa blogissaan Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Ranskan bruttokansantuote supistui lähes 6 % edellisestä vuosineljänneksestä. Espanjassa pudotusta tuli 5,2 % ja Italiassa 4,7 %. Koko euroalueella BKT laski tammi-maaliskuussa ”vain” 3,8 %, mitä täytyy selittää Saksan suhteellisen vahvuus. Saksa, kuten Suomikaan, ei vielä ole raportoinut alkuvuoden BKT-lukuja.

Kannattaa huomioida, että erilaiset koronaepidemian hillintään tähtäävät rajoitustoimet ehtivät vaikuttaa alkuvuoden kasvulukuihin ainoastaan maaliskuun parin–kolmen viimeisen viikon osalta, riippuen hieman eri maiden epidemiatilanteen vaiheesta. BKT:n pudotus tuleekin todennäköisesti olemaan vielä paljon jyrkempi vuoden 2020 toisella neljänneksellä.

Ensimmäisen neljänneksen luvuista on kuitenkin pääteltävissä, että Ranskassa rajoitustoimet leikkasivat talouden aktiviteetista noin 30 %, ehkä hieman ylikin. Italiassa sulkutoimien vaikutuksen mittaluokka näyttäisi olevan noin -25 %, Espanjassa jotain Italian ja Ranskan väliltä. Koko euroalueella rajoitustoimien vaikutus talouden transaktiovirtaan olisi noin -20 % tai vähän alle. Taloudellisesti korona kurittaa siis pahiten Etelä-Eurooppaa, jossa myös itse tautitilanne on ollut Pohjois-Eurooppaa vaikeampi.

Jatkon kannalta oleellista on se, miten pitkään ja missä laajuudessa rajoitustoimia joudutaan jatkamaan ja se, miten hyvin niiden kanssa opitaan elämään. Parhaillaan suunnitellaan askelmerkkejä sulkutoimien asteittaiseksi purkamiseksi ja monissa maissa osasta rajoituksia on jo luovuttukin. Edelleen ollaan kuitenkin hyvin riippuvaisia tautitilanteen kehityksestä ja rajoitustoimia voidaan tulevaisuudessa joutua myös uudelleen kiristämään.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi vappupäivänä mielenkiintoisen skenaarioanalyysin sulkutoimien pitkän aikavälin vaikutuksista euroalueen talouteen. EKP:n laskelmat perustuvat toimialapohjaiseen analyysiin koronarajoitusten vaikutuksista. EKP arvioi vaikutusten olevan suurimmillaan vähittäiskaupassa, liikenteessä sekä majoitus- ja ravintolatoiminnassa. Niissä sulkutoimet leikkaavat alkuvaiheessa noin 60 % liiketoiminnan synnyttämästä arvonlisästä. Koronavaikutus on pahimmillaan varsin suuri myös teollisuudessa ja rakentamisessa, noin -40% arvonlisästä.

EKP:n arvion mukaan koronan terävin sokkivaihe ajoittui huhtikuulle 2020, jolloin negatiiviset talousvaikutukset olivat huipussaan. Jo alkukesään mennessä näiden maksimivaikutusten uskotaan kuitenkin puolittuvan. Kuluvan vuoden puolivälistä alkaen eri skenaariot sulkutoimien vaikutuksista alkavatkin sitten poiketa toisistaan. EKP:n optimistisimmassa (”mild”) skenaariossa rajoitustoimien vaikutukset häviäisivät kokonaan vuoden 2021 aikana. Sen sijaan keskivertoisessa (”medium”) ja pessimistisessä (”severe”) skenaarioissa vaikutukset tuntuvat vahvasti vielä vuonna 2022.

Rajoitustoimien kesto ja laajuus – sekä kotitalouksien ja yritysten kyky sopeutua niihin – hyvin pitkälti määrittelevät euroalueen talouden kehityksen seuraavan parin–kolmen vuoden aikana. EKP:n esittämässä keskivertoskenaariossa euroalueen BKT supistuisi noin 8 % vuonna 2020 ja kasvaisi ensi vuonna niinkutsutun rekyylivaikutuksen siivittämänä noin 5 %. Bruttokansantuote olisi kuitenkin vuoden 2021 lopussa edelleen noin 3–4 % ja vielä vuoden 2022 päättyessäkin noin 1 % viime vuoden lopun tasoa alempana.

EKP:n optimistisimmassa skenaariossa euroalueen BKT supistuu kuluvana vuonna noin 5 % ja kasvaa vuonna 2021 noin 6 %. Pessimistisimmässä skenaariossa vastaavat luvut ovat -12 % ja +4 %.

Timo Vesala

Kirjoittaja on Kuntarahoituksen pääekonomisti.

Lisätietoja

Tutustu EKP:n skenaarioarvioihin >

Lue Vesalan aiempia kommentteja ja blogikirjoituksia:

Sähköinen allekirjoittaminen on uusi askel kohti digitaalista rahoitusprosessia

Vetovastuu hankkeen edistämisestä, toimittajavalinnasta sekä vaatimusmäärittelyistä oli Kuntarahoituksen Business Information Solutions -toiminnossa kehitysasiantuntijana työskentelevällä Jori Kaipiolla.

– Projekti käynnistettiin osana sähköisen asioinnin kehittämistä. Sähköinen allekirjoittaminen on yksi askel kohti asioinnin digitalisoimista, Kaipio sanoo.

Kaipion mukaan ennen projektin aloittamista pohdittiin sähköisen asioinnin isoa kuvaa ja hahmoteltiin kehitystyökarttaa eri vaiheille. Sähköisen allekirjoittamisen edistäminen valikoitui seuraavaksi tehtäväksi.

– Keräsimme vaatimuksia koko yhtiön laajuisesti. Haimme sellaista teknologista ratkaisua, jolla voimme vastata niin tämän hetken kuin tulevaisuuden automaattisemman maailman tarpeisiin.

Kaipion mukaan oli yllättävää, että yritysten välisissä sopimuksissa sähköinen allekirjoittaminen ei ole vielä kovin yleistä. Tämä myös hankaloitti sopivan palvelun löytymistä, sillä useimmat allekirjoituspalvelut on rakennettu yritysten ja henkilöasiakkaiden välisen asioinnin tarpeisiin.

–  Loppupeleissä muutama potentiaalinen vaihtoehto löytyi, ja niistä päädyimme TeliaSign-palveluun, Kaipio sanoo.

Koronatilanteen takia allekirjoituspalvelun käyttöönoton aikataulua kiritettiin, jotta Kuntarahoituksen dokumentaation ja asiakkaiden etätyöskentelymahdollisuuksia saadaan parannettua.

– Oli hienoa huomata, miten joustavasti ja sujuvasti saimme projektin etenemään poikkeusoloissa, Kaipio sanoo.

Sähköisen allekirjoittamisen projektin vetovastuussa ollut Jori Kaipio työskentelee kehitysasiantuntijana Kuntarahoituksessa.

Etätyön mahdollistaja

Projektissa rahoitusdokumentaation edustajana oli Susanna Alaviuhkola, jonka vastuulla ovat lainojen nostot ja niiden elinkaaren hallinta. Alaviuhkola on ollut mukana huolehtimassa siitä, että käytännön työt tulevat huomioiduiksi.

– Projekti on edennyt todella sujuvasti, vaikka suurin osa tiimistä on työskennellyt etänä ja fyysisesti eri paikoissa. Yllätyin, miten helposti ja nopeasti näin iso muutos saatiin aikaiseksi, Alaviuhkola iloitsee.

Alaviuhkola on osa tiivistä viiden henkilön tiimiä, joka on aiemmin työskennellyt pääosin toimistolla.

– Korona-aikana olemme vuorotelleet etä- ja toimistovuoroja. Sähköinen allekirjoitus edistää ehdottomasti etätyömahdollisuuksia.

Sähköisen allekirjoittamisen käyttöönotto helpottaa sopimustenkäsittelyä, kun dokumentteja ei tarvitse enää postittaa tai arkistoida. Sopimukset tallentuvat allekirjoittamisen yhteydessä sähköisesti.

– Uusien tapojen tultua tutuiksi tämä tulee olemaan meille erittäin positiivinen muutos. Ja erityisen paljon ilahduttaa se, että tämä helpottaa myös asiakkaiden työtä, Alaviuhkola sanoo.

Kohti digitaalisempaa asiointia

Yhtiön digitaalisista palveluista vastaava Jukka Leppänen painottaa sähköisen allekirjoittamisen roolia osana yhtiön pitkän aikavälin tavoitteita digitalisoida rahoituksen hakeminen ja rahoituksesta sopiminen. Digitaaliset palvelut ja niiden kehittäminen ovat hänen mukaansa yksi keskeisempiä strategisia tavoitteita.

– Palveluita on kehitetty siitä lähtökohdasta, että ne toisivat mahdollisimman hyviä työkaluja asiakkaiden arkeen. Esimerkkinä tästä ovat sovellukset lainojen ja sijoitusten hallintaan sekä talouden suunnitteluun. Tällä hetkellä pilotoimme asiakkaidemme kanssa kassaennustesovellusta likviditeetin hallintaan.

Samalla kehitetään myös yhtiön ydinliiketoimintaa eli rahoituksen hakemista ja sopimista.

– Iso harppaus prosessin digitalisoimisessa on mahdollisuus sähköiseen allekirjoittamiseen ja vahvaan tunnistautumiseen.

Leppäsen mukaan prosessin alkupäässä rahoituksen hakeminen voisi olla seuraava kehityskohde.

– Pitäisi luoda keino hakea rahoitusta sähköisesti, mikä vaatisi myös hinnoittelun automatisointia. Tässä voitaisiin hyödyntää asiakkaille jo tuttua digitaalisten palveluiden alustaa.

Tulevaisuudessa hän haluaisi, että asiakkaalla on mahdollisuus aloittaa rahoituksen hakeminen useasta eri kohdasta sovelluksissa.

– Prosessin voisi käynnistää kassavarojen uhatessa huveta suoraan kassaennustesovelluksen ennusteesta tai lainasalkkusovelluksesta, jossa asiakas on luonut salkkuunsa optimaalisia simuloituja talousarviolainoja. Asiakas voisi helposti käynnistää sujuvasti soljuvan paperittoman prosessin, aina allekirjoittamiseen ja dokumentin arkistoitumiseen asti, Leppänen maalailee.

Teksti: Jenni Heikkilä

Sähköinen allekirjoitus käyttöön 4.5.2020

Kuntarahoitus ottaa käyttöön sähköisen allekirjoittamisen nopeutetulla aikataululla koronatilanteesta johtuen. Käyttöönotto tapahtuu maanantaina 4. toukokuuta. Asiakirjojen sähköisellä allekirjoittamisella haluamme edistää asiakkaidemme ja henkilökuntamme etätyömahdollisuuksia. 

Allekirjoittajille tulee jatkossa sähköposti uusista asiakirjoista. Viestissä on ohjeet allekirjoittamiseen, joka tapahtuu mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Sähköiseen allekirjoittamiseen siirrytään vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa sähköinen allekirjoittaminen otetaan käyttöön laina-asiakirjoissa sekä digitaalisten palveluiden palvelusopimuksissa. Muiden dokumenttien osalta käyttöönotto tapahtuu myöhemmin.

Nopeutetun aikataulun takia käyttöönoton alkuvaiheessa saattaa olla väliaikaisia teknisiä ongelmia. Voimme joutua myös pyytämään fyysisen asiakirjan allekirjoittamista. Toivomme asiakkailtamme ymmärrystä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Sähköiseen allekirjoittamiseen liittyvät kysymykset ja tukipyynnöt voi lähettää osoitteeseen apollo@kuntarahoitus.fi.

Poikkeustilassa – Futuristi: Koronaakin suurempi kriisi odottaa nurkan takana

Palkittu futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltunen puhuu koronakriisistä villinä korttina. Virus itsessään ei kuitenkaan ole se villi kortti, sillä viruksia on levinnyt maailmassa pandemiaksi asti lukuisia kertoja aiemminkin. 

Villillä kortilla hän viittaa sen sijaan tasoon, jolla virus on pystynyt vaikuttamaan elämään. Volyymi on onnistunut yllättämään Hiltusen kaltaisen kokeneenkin tutkijan. 

Korona on kriisiyttänyt terveydenhuollon lisäksi pahasti myös talouden. Siksi varsinkin yritysten kannattaisi varautua vastaaviin villeihin kortteihin jo ennakkoon. Hiltunen antaa käytännön esimerkkinä tulipalot, koska kuten koronan kaltaisten kriisien, myös tulipalojen etenemistä ja voimakkuutta on vaikea tarkkaan arvioida. Viranomaiset tekevät paloharjoituksia, jotta ne pystyvät varautumaan erilaisiin, hyvin vaativiinkin tilanteisiin. Samaa ajattelua Hiltunen toivoisi enemmän myös yritysmaailmaan. 

– Sellaisella organisaatiolla, joka on tehnyt varautumissuunnitelman, on paremmat mahdollisuudet selvitä villistä kortista kuin sellaisella, joka ei ole tehnyt minkäänlaista ennakointia. Yritys voi lähteä liikkeelle ihan perusasioiden läpikäynnillä: mitkä ovat yrityksemme toiminnan kivijalat, ja mitä jos näille kävisi jotain. Näitä kivijalkoja ovat esimerkiksi henkilöstö, toimitilat, asiakkaat, tuotteet, alihankkijat ja niin edelleen. Ennakoinnin tarkoituksena on tuottaa varasuunnitelma, jos jokin kivijalka pettää. 

Varautuminen tarkoittaa myös taloudellista ennakointia. 

– Usein varautumisen hoitaneilla yrityksillä on sitä kuuluisaa puskuria. Toisin kuin ehkä nykyään, vanhalla kansalla oli tapana varautua kriiseihin. Säilöttiin ruokaa ja tehtiin muita käytännön toimenpiteitä. Nykypäivänä varautumistoiminta tuntuu yritystasolla olevan harvinaisen nihkeää, Hiltunen harmittelee. 

Kriisit eivät lopu tähän 

Kriisinaikaiset tunteet ja kokemukset helposti unohtuvat, kun tilanne alkaa normalisoitua. Ihmisellä on taipumus toimia näin, mikä on joissain olosuhteissa hyväkin asia, mutta tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että mahdollisia kriisejä myös uskalletaan ajatella etukäteen, sanoo Hiltunen. 

– Ymmärrän hyvin riemastuneen fiiliksen, että hei me selvittiin tästä. Koronan jälkeen edessämme on kuitenkin paljon isompi, jatkuvasti käynnissä oleva kriisi, ilmastonmuutos. Sen osalta emme ole selvinneet vielä mihinkään suuntaan, hän painottaa. 

Hiltunen käyttää aiheesta puhuessaan mielellään metaforaa kiehuvasta sammakosta: koronakriisi on kuin sata-asteinen vesi, johon heitetään sammakko. Se reagoi sata-asteiseen veteen, toimii ja yrittää päästä kuumasta vedestä nopeasti pois, koska tietää, että se tappaa. Ilmastonmuutos taas on kuin 20-asteista vettä, jota kuumennetaan vähitellen, jolloin sammakko tottuu pieniin veden lämpötilan muutoksiin, eikä viitsi reagoida. Tässä tilanteessa sammakko ei ymmärrä toimia, vaikka ympäristö lopulta tulee olemaan sille kohtalokas. 

– Näkökantamme tulevaisuuteen on usein kovin rajallinen, jos keskitymme vain ja ainoastaan tähän hetkeen. Elämämme voi olla jo parinkymmenen vuoden päästä yhtä selviytymistaistelua ilmastonmuutoksen takia. Jatkuvat myrskyt riepottelevat, ilmastopakolaisten sekä äärimmäisten sääilmiöiden määrä kasvaa ja tuholaishyönteisten määrä lisääntyy. Sadot pienenevät ja ruuan saanti vaarantuu. Emme voi sulkea silmiämme vielä suuremmalta tuholta, vaikka vallitseva tilanne olisi kuinka kamala tahansa, hän sanoo. 

Suomi ei ole erillään muista 

Hiltunen toivoo, että protektionismin kaltaiset lieveilmiöt eivät kriisin myötä nosta päätään, kuten julkisessa keskustelussa on toisinaan povattu. 

– Viimeistään tässä tilanteessa suomalaisille pitäisi olla päivänselvää se, että emme ole vain Suomessa yksin suomalaisina, vaan olemme osa globaalia yhteisöä. Emme voi koskaan sulkea rajojamme täysin. Nyt jos koskaan on aika avata silmät sille, mitä maailmassa tapahtuu. Vain yhteistyöllä pystymme ennakoimaan kriisien liikkeitä, hän korostaa. 

Maailman terveysjärjestö WHO on jo vuosia varoitellut koronan kaltaisista pandemioista. Maailmalla on paljon ”mätäpaiseita”, ikäviä kehityssuuntia, jotka voivat eskaloitua globaalistikin – ja vaikuttaa meidän suomalaistenkin elämään. 

– Korona on tästä hyvä esimerkki. Jos suljemme itsemme muulta maailmalta, olemme tietämättömiä tällaisista mätäpaiseista. Meidän suomalaisten pitää yrittää vaikuttaa omalta osaltamme koko maailman suuntaan ja kehitykseen, jotta saamme jatkossakin elää turvallisessa Suomessa, Hiltunen jatkaa protektionismista. 

Kaikkialla ei ole yhtä hyvin 

Jos jotain positiivista on kriisin keskeltä haettava, voi poikkeustilanne olla hedelmällinen alusta uusille innovaatioille. Uutta tarvitaan silloin, kun totutuista toimintamalleista pitää luopua. Esimerkiksi sota-aikana onnistuttiin kehittelemään niin korvikekahvi kuin Molotovin cocktailit. 

– Normaali elämä kulkee yleensä eteenpäin junan lailla, eikä siinä tarvitse paljoa ylimääräisiä miettiä. Kunhan tekee ja suorittaa. Poikkeusoloissa tilanne on eri, jos esimerkiksi työ menee alta. Yksilöiden ja yritysten on pakko pysähtyä pohtimaan uudenlaisia mahdollisuuksia toimia, Hiltunen sanoo. 

Suomessa on myös varsin hyvät mahdollisuudet innovoida, kiitos hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden, hän muistuttaa. Poikkeustilanne kohtelee epäreilusti ihmisiä maailmassa. 

– Jokainen elää nyt epävarmassa tilanteessa, jossa tulevasta ei ole varmaa tietoa. Suomessa asiat ovat kuitenkin aika hyvin, jos vertaa oloja vaikkapa pakolaisleireihin Kreikassa ja taudin leviämiseen niissä olosuhteissa, Hiltunen muistuttaa. 

Hiltusen oma kalenteri tyhjeni pitkälti ainakin syksyyn asti poikkeustilanteesta johtuvien peruuntumisien takia. Tulevaisuus herättää huolta, mutta hän haluaa nyt yrittää suhtautua asioihin positiivisesti. 

– Terveys tulee tässä tilanteessa ensin. Niin sen pitäisi tulla kaikilla. Nyt on tärkeintä, että tauti saadaan kuriin ja selvitään eteenpäin mahdollisimman vähillä ihmisuhreilla. Siitä lähdetään, muu on nyt toissijaista. 

Minkä asian futuristi vielä nostaisi kriisistä esille? 

– Olen viime aikoina pohtinut Yhdysvaltojen tilannetta ja maan tulevaisuutta. Amerikkalaiset ovat käytännössä kriisin keskellä alkaneet suojella omia terveystuotteitaan ja menevät setelinippu kourassa ostamaan maskeja muiden nenän edestä. Trumpin tempaus katkaista WHO:n rahoitus oli ehkä radikaalein teko tähän mennessä. Tällainen itsekeskeinen käytös voi tehdä syvääkin lovea Yhdysvaltojen ja muun maailman välille. Aiemminhan Amerikka on ollut suunnannäyttäjä niin taloudellisesti kuin kulttuurillisesti. Nähtäväksi jää, syntyykö nyt jonkinlainen vastarinta Amerikkaa kohtaan, Hiltunen lopettaa. 

Timo Vesala: Työiässä olevien ja tulevien polvien maksutaakka hirvittää 

Kansantaloudelle koronakriisi on valtava stressi, sanoo Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala. Vesalan mukaan tähän mennessä on jo melko uskottavasti ehditty analysoida rajoitustoimien suoria talousvaikutuksia ja tuotantomenetyksiä.  

– Epäilen kuitenkin, että epäsuoria vaikutuksia vielä aliarvioidaan. Nythän koko globaali markkina jäähtyy ennennäkemättömän yhtäaikaisesti ja voimakkaasti. Koronakriisin ensimmäinen aalto osui voimakkaasti palvelusektoriin, mutta globaalin taantuman seurannaisvaikutukset iskevät investointeihin ja vientiin. Pelkään, että nämä vaikutukset Suomelle ovat myös mittavia ja niihinkin on alettava varautua, Vesala sanoo. 

Myös siihen liittyy paljon epävarmuutta, kuinka nopeasti ja missä mitassa rajoitustoimia kyetään purkamaan, ja miten suuri on vaara, että niitä pitää hetken päästä taas kiristää. Tällainen haitariliike olisi Vesalan mukaan tietysti myrkkyä yritysten toiminnan suunnittelulle.  

Oma kysymyksensä on kriisin mahdolliset vaikutukset yhteiskuntien ja talouksien organisoitumiseen ja yksilönvapauksiin. Vesala nostaa esille taloustoimittaja ja ekonomisti Martin Wolfin Financial Timesin kolumnit, jotka Wolf aloitti jo jokin aika sitten puhuttelevasti ”History accelerates in crisis.”  

– Tulkitsin hänen huomionsa niin, että jo vallalla olleet trendit voivat kriisin varjolla voimistua ja nopeutua. Trumpismi eli kansallismielisyys ja kansallinen itsekkyys, globalisaation kritiikki, protektionismi, Kiinan pelko, yksilöiden valvonta, nyt muutamia mainitakseni. 

Vesalan mukaan koronakriisi voi antaa näille trendeille eväitä, koska pandemian ja talousvaikutusten nopea eteneminen ovat osaltaan juuri globalisaation ja talouksien voimakkaan keskinäisriippuvuuden seurausta.  

– Huoltovarmuuden kanssa kamppailu voi lisätä kansainvälisessä toiminnassa ”jokainen on oman onnensa seppä” -ajattelua. Pidän näitä näköaloja huolestuttavina, koska paremmalla kansainvälisessä koordinaatiolla tämänkin kriisin hoitoon olisi paljon paremmin ja nopeammin päästy kiinni. Toki on ymmärrettävää, että kansakunnat ja yritykset joutuvat miettimään itselle kriittisten toimitusketjujen resilienssiä ja mahdollisesti vahvistamaan niitä.  

Silti Vesala pitää surullisena sitä, jos koronakriisi johtaa voimakkaaseen protektionistiseen aaltoon ja kansalliseen itsekkyyteen. 

– Emme me keskinäisriippuvuutta nykymaailmassa kuitenkaan pakoon pääse. Ihmisten, tavaroiden ja ideoiden mahdollisimman vapaa liikkuvuus on teknologisen kehityksen ja tuottavuuden kannalta aivan ehdottoman tärkeitä perusedellytyksiä. Ilman rivakkaa tuottavuuskasvua on vaikea samanaikaisesti ylläpitää korkeaa elintasoa ja ratkaista aikamme megahaasteita: ilmastonmuutosta ja väestön ikääntymiseen liittyviä ongelmia, hän toteaa. 

Kasvotusten kohtaamista tarvitaan jatkossakin 

Vielä on melko aikaista arvioida, mikä kaikki muuttuu kriisin jäljiltä. Selvää on kuitenkin se, että moni toimija on joutunut koronakriisin yhteydessä ottamaan melkoisen digiloikan työtavoissaan. 

– Digiloikan myötä voi jäädä elämään tapoja, jotka laventavat toimintamahdollisuuksia ja vähentävät fyysisen liikkumisen tarvetta. Tämä voi olla ympäristön kannalta erittäinkin hyvä uutinen, Vesala sanoo.  

Hän kuitenkin uskoo, että niin liiketoiminta kuin vaikkapa tieteellinen luovuus tulevat jatkossakin tarvitsemaan ihmisten fyysisiä kohtaamisia. Paljon riippuu nyt myös siitä, kuinka pitkään ja millaisina liikkumisrajoitukset jatkuvat. 

– Jos rokotteen saaminen yleiseen jakoon kestää pitkään, matkailualan murros voi olla iso. Ylipäänsä esimerkiksi ravintola- ja erilaisten viihdepalvelujen tuottajat voivat joutua entistä tarkemmin miettimään, miten tuote saadaan kuluttajan ulottuville ilman noutopöytäjonotuksia ja isojen ihmisjoukkojen kokoontumisia, hän jatkaa.  

Talouden sairastumisella pitkät vaikutukset 

Nyt lienee syytä varautua siihen, ettei yhteiskunnan normaali toiminta palaudu täysin entiselleen kovinkaan nopeasti, Vesala sanoo. Esimerkiksi julkisen talouden rahoitusasema heikkenee näissä talkoissa todella paljon. 

– Sitä on kuitenkin nyt sinänsä turha surkutella, koska vaihtoehto olisi vielä kauhistuttavampi. Silti en voi kieltää, etteikö nyt työiässä olevien ja tulevien polvien maksutaakka hirvittäisi. Meillä on muutenkin mittava kestävyysvaje ja sen päälle lankeaa nyt vielä tämä koronalaskukin. 

Yhteiskunnan kannalta Vesalassa herättää huolta se, miten hyvin terveys- ja talouskriisin samanaikainen hoito onnistuu. Ihmiset ymmärrettävästi odottavat nyt ensisijaisesti suojaa ja huolenpitoa, mutta samalla on pakko huomioida, että talouskin sairastuu. 

– Ja sillä on suuri ja mahdollisesti pitkäkestoinen vaikutus koronan jälkeiseen aikaan. Yhteiskunnan turvaverkot auttavat, mutta monet ihmiset menettävät työnsä ja riski sosiaalisen eriarvoisuuden kasvusta on ilmeinen. 


Juttusarjan toisessa osassa mukana ovat sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ja Posion kunnanjohtaja Heli Knutars. Se julkaistaan ensi viikon tiistaina 5. toukokuuta.


Teksti: Pihla Hakala
Kuvat: haastateltavat 

Hämeenlinna haluaa sijoituksistaan ajantasaista raportointia ja helppoa hallittavuutta

– Meillä on useita sijoitussalkkuja, joiden hallinnointiin ja raportointiin kaivattiin helpotusta. Kuntarahoituksen tarjoama tuki oli lisäksi iso syy valintaan, kertoo sovelluksen hankinnasta ja käyttöönotosta vastannut laskenta- ja rahoituspäällikkö Jenni Lanki.

Lanki aloitti Hämeenlinnassa 2019, jolloin Kuntarahoituksen palveluiden käytön laajentamisen pohdinta oli jo käynnissä.

– Nykyinen järjestelmä oli tulossa tiensä päähän, ja tuki siihen oli loppumassa. Oli selvää, että uuden palvelun hankkimisesta keskustellaan Kuntarahoituksen kanssa, koska kokemukset lainasalkkusovelluksesta ovat olleet hyviä.

Hämeenlinnan yhdeksän hengen vahvuisesta taloustiimistä sijoitussalkkusovellusta käyttää Lankin lisäksi lainasalkkusovelluksen pääkäyttäjä Anneli Orumets. Kumpikaan ei ole aiemmin juuri työskennellyt sijoitusten parissa, joten samalla käyttöönotto on ollut heille uuden oppimista.

– Olemme molemmat positiivisin mielin uuden äärellä. Monta kertaa jo olemme päässeet iloitsemaan, kun asiat ovat edistyneet, Lanki sanoo.

Helppo käyttöönotto

Sovelluksen hankinta lähti käyntiin palvelun esittelystä, jossa sovittiin samalla käyttöönotosta. Lankin mukaan yhteistyö digitaalisten palveluiden asiantuntijoiden kanssa sujui mutkitta, ja käyttöönotto oli kaupungille helppo.

– On iso plussa, että Kuntarahoitus perustaa salkut sovellukseen. Asiantuntijat ovat ammattitaitoisia ja auttavat ongelmatilanteissa. Tarvittaessa etsitään yhdessä myös vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Salkkujen ja historian viennin sovellukseen hoiti Kuntarahoituksen digitaalisten palveluiden asiantuntija Jaakko Suhonen.

– Käytännössä perustin salkut ja vein historiatiedot vuodesta 2018 alkaen sovellukseen. Asiakkaan tehtäväksi jäi pyytää raportit eri varainhoitajilta, joita oli Hämeenlinnan tapauksessa useita. Ainoa haaste oikeastaan oli se, että kaupungin vanhan järjestelmän tiedot olivat puutteellisia, eivätkä varainhoitajien raportit olleet tarpeeksi yksityiskohtaisia arvopapereiden ostojen osalta. Jouduimme siis tekemään pari lisäselvityspyyntöä, Suhonen kertoo.

Suhosen mukaan usein asiakkaiden vanhat järjestelmät eivät pysy salkkujen kehityksen mukana, jolloin ollaan täysin varainhoitajien toimittamien raporttien armoilla.

– Eri varainhoitajien raporttien vertaaminen on hankalaa, kun raportteja ei ole yhteismitallistettu. Sijoitussalkkusovelluksessa langat pysyvät asiakkaan käsissä ja kokonaisuutta voidaan tarkastella helposti. Sijoitussalkkusovelluksen säilyttäessä täsmällisen historiatiedon myös varanhoitajien vaihtaminen on turvallisempaa ja helpommin hallittavissa.

– Juuri tietojen ajantasaisuus sekä niistä raportointi olivat meille tärkeimpiä kriteerejä sovelluksen valinnassa, Lanki lisää.

Käyttöönoton ja historian viennin jälkeen asiakas aloittaa itse ylläpitämään salkkujaan ja tallentaa tulevat tapahtumat. Käyttöönottoon kuuluu myös sijoituskirjanpidon tilien ja kirjauskäytäntöjen määrittäminen.

Sijoitussalkun arvon kehitystä voi seurata sovelluksen analyysi- ja raportointityökaluilla.

Monipuolinen kokonaisuus

Lanki on ollut tyytyväinen Kuntarahoituksen digitaalisten palveluiden monipuolisuuteen ja oman organisaation toiminnan tehostumiseen niiden avulla.

– Palvelut muodostavat hyvän kokonaisuuden. Päällekkäisyyksiä poistuu ja aikaa säästyy, kun kommunikointi helpottuu palvelujen keskittämisellä. Eri osa-alueet täydentävät toisiaan, ja työnkuvia selkeyttää, kun varat ja velat ovat samassa palvelussa.

Lankin mukaan myös vasta aloitetut verkkokoulutukset ovat tervetullut lisä palveluihin.

– Webinaarit ovat olleet hyviä täsmäiskuja, jotka mahtuvat hyvin työpäiviin. Osallistuimme koulutukseen takausten hallinnasta, ja vaikka takausten tallentaminen onkin tuttua, saimme hyviä käytännön vinkkejä, Lanki kertoo.

Seuraavaksi robotteja, antolainoja ja kassaennustamista

Robotiikka on Lankin mukaan Hämeenlinnassa päivän sana. Ensimmäinen taloustiimin robotti tulee työskentelemään arvonlisäverotarkastusten parissa. Muutenkin kehittäminen keskittyy vahvasti nyt prosesseihin.

Seuraavaksi suunnitelmissa on laajentaa lainasalkkusovelluksen käyttöä kaupungin antolainoihin, joiden on määrä olla vietynä palveluun kesän aikana. Syksyllä on mahdollisesti kassaennustamisen kehittämisen vuoro.

– Kuntarahoituslaiset esittelivät meille uutta palvelua, ja se vaikutti oikein toimivalta, Lanki sanoo.

Kuntarahoituksen yhteistyössä Analyste Oy:n kanssa tarjoama kassaennustesovellus on tulossa osaksi digitaalisia palveluita vuoden 2020 aikana. Sovelluksessa asiakas pystyy optimoimaan kassaennustettaan sekä suunnittelemaan maksuvalmiuttaan.

Sijoitussalkkusovellus

  • Sijoitustenhallinta yhdessä tai useammassa salkussa
  • Sijoitusinstrumentit kuten osakkeet, rahastot, ETF:t, bondit, osakeoptiot sekä transaktioiden seuranta
  • Yhtiötapahtumat ja niiden vaikutukset salkkuun
  • Raportointi positioista, transaktioista, arvonkehityksistä, tuotoista ja siirtyvistä koroista
  • Sijoituskirjanpidon tilit ja kirjauskäytännöt määritettävissä asiakaskohtaisesti
  • Hinnoittelu riippuu sijoitussalkun koosta

Teksti: Jenni Heikkilä

Kuntarahoituksen #Huomisentekijät-palkinto oululaistiimille – Momo’s Bubbles valloittaa aitoudellaan ja omaperäisyydellään

Oululaisen Momo’s Bubblesin tiimissä ovat mukana Oulun kansainvälisen koulun yhdeksäsluokkalaiset Lucrezia Adora Ng, Raya Amokachi, Raha Torabihaghighi ja John Joseph.

Momo’s Bubblesin tuote on taiwanilainen kuplatee, maitopohjainen teejuoma, jonka pohjalla on pureskeltavia tapiokapalloja. Maailmalla supersuosittu juoma on Suomessa vielä eksoottinen. Oulussa Momo’s Bubbles on ensimmäinen kuplateetä tarjoava yritys.

Persoonallinen, erottuva brändi ja innostunut ote toi voiton

Nuori Yrittäjyys ry:n kumppaniyritysten edustajista koostuva tuomaristo piti Momo’s Bubblesin liikeideaa ajankohtaisena. Erityisesti heidät vakuuttivat vahva, autenttinen ja persoonallinen brändi sekä tiimin asenne yritystoimintaan.

– Momo’s Bubbles suorastaan kuplii iloa. Tiimin energisyys tarttuu herkästi asiakkaisiin, mutta myös varsinainen tuote eli kuplatee on saanut asiakkailtaan erinomaista palautetta. Tiimi on yrittäjyysohjelman aikana kehittänyt juoman tuotantoprosessia, eri makuja ja erikoisruokavalioihin sopivia vaihtoehtoja kunnianhimoisella tavalla, sanoo Kuntarahoituksen tuomarina finaalissa toiminut osastonjohtaja Kirsi Räbinä.

– Tiimin esiintyminen on erittäin luontevaa, ja iloinen brändi-ilme on tekijöidensä näköinen. Liikeidealla on paljon kehityspotentiaalia ja myös laajenemismahdollisuuksia yhteistyösopimusten tai lisensioinnin kautta, tuomaristo arvioi. Vaikka markkinoilla on paljon erilaisia juomia tarjoavia ketjuja, tuomaristo uskoi Momo’s Bubblesin pystyvän erottumaan kilpailijoistaan positiivisella tavalla.

Hyvä kiertämään

Momo’s Bubblesin logo kuvaa sen maskottia, Momo-laiskiaista. Yritys lahjoittaa kymmenesosan liikevaihdostaan hyväntekeväisyyteen. Tuotoilla tuetaan Amazonin sademetsäpaloissa uhanalaisiksi joutuneita laiskiaisia.

– Momo’s Bubblesin tiimi tulee pääsemään vielä pitkälle. Voittajatiimillä on vahvasti eteenpäin pyrkivä asenne ja halu vaikuttaa ympäröivään maailmaan, Kirsi Räbinä sanoo.

Kuntarahoituksen #Huomisentekijät-palkinnon voittava tiimi saa palkinnokseen Jennysvoices-tubekanavalta tutun Jenny Pitkäsen sparraussession. Pitkänen on itse NY-toiminnan alumni, jonka oma NY-yritys pääsi aikoinaan Uskalla yrittää -kisan valtakunnalliseen finaaliin.

Sosiaalinen media on ollut keskeisessä roolissa Jenny Pitkäsen oman uran rakentumisessa, ja hän on lupautunut antamaan voittajatiimille vinkkejä heidän yrityksensä somemarkkinointiin. Sparraussession tarkempi sisältö sovitaan yhdessä voittajajoukkueen kanssa.

Katso Momo’s Bubblesin yritysesittely tästä:


Nuorten osaamisen tukeminen ja syrjäytymisen estäminen ovat tärkeä osa Kuntarahoituksen yhteiskuntavastuuta. Kuntarahoitus on Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani, minkä lisäksi tuemme myös Talous ja Nuoret TATin Yrityskylä-toimintaa.

Lue myös:
Löydä oma äänesi – yhteistyö Jennysvoices-tubettajan kanssa tavoittelee opintojaan ja uraansa suunnittelevia nuoria

VM:n talousennuste on ensivaikutelmaa karumpi

Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi viime viikolla oman arvionsa Suomen talouden tulevien vuosien kehityksestä. VM ennakoi koronakriisin supistavan bruttokansantuotetta kuluvana vuonna 5,5 prosenttia.

Vuoden 2020 ennuste voi äkkiseltään tuntua maltilliselta, jopa optimistiselta, jos sitä vertaa moniin muihin viime aikoina julkaistuihin laskelmiin. Esimerkiksi IMF ennustaa, että euroalueen BKT laskisi vuonna 2020 7,5 prosenttia ja kaikkien kehittyneiden talouksien BKT keskimäärin yli 6 prosenttia.

Toki VM esitteli myös vaihtoehtoisen riskiskenaarion, jossa talous syöksyisi tänä vuonna peräti 12 prosenttia. Peruslaskelma on kuitenkin se, jonka mukaan mennään.

Sulkutoimien suorien vaikutusten arvioidaan olevan Suomessa keskimääräistä pienemmät…

Peruslaskelman taustaoletukset ovat hyvin samankaltaiset kuin vastaavissa muissakin skenaarioennusteissa: yhteiskunnan sulkutoimet jatkuvat noin kolme kuukautta, minkä jälkeen vuoden kolmannelta neljännekseltä alkaen talouden asteittainen normalisoitumisen käynnistyy ja kasvu elpyy.

Arvio verrokkimaita maltillisemmasta talouden supistumisesta vuonna 2020 perustuu olettamaan, että tuotantorakenteemme kestää sulkutoimia hieman teollisuusmaiden keskiarvoa paremmin. Yritykset, joilla on vähän pidemmälle ulottuvat tilauskirjat ja joiden liiketoiminta ei perustu päivittäisiin transaktioihin, ovat Suomessa keskimääräistä suuremmassa roolissa. Myös julkisen palvelutuotannon suurehkolla osuudella lienee oma merkityksensä.

…mutta maailmantalouden taantuman heittämä peräaalto iskee meihin muita kovemmin

VM:n ennusteen optimistisuus on kuitenkin vain näennäistä. Peruslaskelma luo varsin apaattisen kuvan talouden pidemmän aikavälin kehityksestä: VM ennustaa vuosille 2021 ja 2022 vain 1,3 prosentin kasvua. Tämä on sikäli yllättävää, että talouden voimakkaan mutta lyhyen pudotuksen jälkeen olisi luontevaa odottaa BKT:n kasvavan seuraavana vuonna huomattavasti keskimääräistä vauhdikkaammin. Loppuvuonna käynnistyvän elpymisen luulisi tuottavan vuodelle 2021 muhevasti kasvuperintöä. Esimerkiksi IMF odottaakin ensi vuodelle teollisuusmaihin yleisesti 4–5 prosentin kasvua.

VM:n peruslaskelmassa elpyminen ja kasvuperintö jäävät vaisuiksi. Jos on Suomen talous keskimääräistä vastustuskykyisempi koronan ensimmäisen aallon vaikutuksille, on se valitettavasti muita haavoittuvaisempi vientiin iskevälle peräaallolle. Olemme hyvin riippuvaisia kansainvälisen kaupan ja globaalin investointikysynnän imusta. Maailmantalous on koronan vuoksi syöksymässä yhtäaikaiseen taantumaan, mikä on myrkkyä vientiteollisuutemme näkymille.

Toinen Suomen talouden toipumista hidastava tekijä on rakentamisen jäähtyminen. Rakentaminen oli jo muutenkin muuttumassa kasvun lähteestä kasvun jarruksi. Koronakriisi entisestään synkentää rakennusinvestointien näkymää ainakin seuraavan parin vuoden sihdillä.

Peruslaskelmassa BKT ja työllisyys ovat vielä vuonna 2024 viime vuotta alempana

VM:n peruslaskelman synkeyttä kuvaa, että siinä bruttokansantuotteen odotetaan vielä vuonna 2024 olevan viime vuoden tason alapuolella. Asukasta kohden laskettu BKT olisi vuonna 2024 lähes 2 prosenttia pienempi kuin 2019. Elintaso jäisi siis pitkäkestoisesti koronakriisiä edeltävää aikaa matalammaksi.

Koronakriisin syvyyteen nähden työllisyysvaikutusten odotetaan jäävän sangen maltillisiksi. Työttömyyden VM arvioi nousevan noin 8 prosentin tuntumaan ja kääntyvän lievään laskuun vuonna 2022. Työllisyysaste painuu vuonna 2020 71,2 prosenttiin, mutta alkaa hitaasti elpyä jo ensi vuonna. Työllisyysaste jää kuitenkin pitkäkestoisesti alle 72 prosentin ja on vuonna 2024 arviolta 71,8 prosenttia. VM:n ennusteen perusteella voidaan arvioida, että työllisten määrä laskee tänä vuonna noin 50 000:lla. Talouden hitaan toipumisen vuoksi työllisten määrä on vuonna 2024 edelleen lähes 40 000 pienempi kuin vuonna 2019.

Valtion ja kuntien yhteenlaskettu velka paisuu yli 200 miljardiin euroon vuoteen 2024 mennessä

Koronakriisistä syntyy valtavia tappioita, joita veronmaksajat joutuvat merkittävissä määrin ottamaan kontolleen. Näin pitääkin olla, sillä jos julkinen talous ei nyt tekisi kaikkea voitavaansa talouden tuotantokyvyn turvaamiseksi, seurauksena olisi paljon syvempi lama ja suuremmat julkisen talouden menetykset myöhempinä vuosina.

Silti VM:n laskelmassa julkisen talouden velkaantumisluvut ovat kylmäävää luettavaa. Valtion ja kuntien yhteenlaskettu velka paisuu vuoteen 2024 mennessä noin 60 miljardilla yli 200 miljardiin euroon.

Koronasta tulee jälkipolville mittava lasku entuudestaan suurena ammottavan kestävyysvajeen lisäksi.

Timo Vesala

Kirjoittaja on Kuntarahoituksen pääekonomisti.

Lue Vesalan aiempia kommentteja ja blogikirjoituksia:

MustRead: Kuopio lähti etunenässä auttamaan kriisin runtelemia yrityksiä – osa kunnista tukee pienyrityksiä myös omasta pussista

Moni kunta on tarttunut nopeasti toimeen auttaakseen vaikeuksia olevia sektoreita. Omaa laskujenmaksua ja suunnitteilla olleita hankintoja joudutetaan, yrityksiä vapautetaan vuokranmaksusta, yrityksille tarjotaan edullista kriisilainaa, palveluseteleillä luvataan vauhdittaa kysyntää heti rajoitusten purkamisen jälkeen, suunniteltujen rakennustöiden aikaistamista selvitetään… lista on pitkä.

Lue MustReadin juttu eri puolilla maata kehitetyistä pelastuspaketeista tästä.

Vaikuttajamedia MustReadin Tämä toimii! -sarja esittelee kuntien ja kaupunkien uusia toimintatapoja. Sarjan mahdollistavat Kuntarahoitus ja Kuntaliitto. Lahjoittajat eivät ole vaikuttaneet sisältöön eivätkä MustReadin journalistiseen prosessiin, vaan toimitus on valinnut juttujen aiheet journalistisen työn ja kunnille tehdyn kyselyn perusteella. Ehdotuksia onnistuneista uudistuksista voi edelleen lähettää osoitteeseen info (at) mustread.fi.

Tämä toimii! -sarjan jutut

Kuopio lähti etunenässä auttamaan kriisin runtelemia yrityksiä – osa kunnista tukee pienyrityksiä myös omasta pussista

Outi Tuominen väsyi työlääseen sijaishoitajarumbaan ja kehitti järjestelmän, joka säästää esimiehiltä puoli työpäivää viikossa

Podcast: Porvoossa kaupunginosan päästöt pienenivät kolmanneksella vain kaavoitusta muuttamalla

Vaasa otti kokeilut osaksi arkea – ja pian yksi kaupungin hortonomeista varjosti jo hollantilaisia kollegoitaan

Kuntarahoituksen miljardin euron viitelaina oli jättionnistuminen koronakriisin poikkeusolosuhteissa

Kuntarahoitus mandatoi viisivuotisen viitelainan tiistaina 14.4. ja merkintäkirjat avattiin seuraavana aamupäivänä. Alustava hintaindikaatio oli 20 korkopistettä yli vastaavan koronvaihtosopimuskoron. Kun lainan kysyntä kasvoi tunnissa kahteen miljardiin euroon, indikaatiota tiukennettiin +18 korkopisteeseen. Lopulta merkintäkirja kasvoi 3,6 miljardiin euroon ja viitelainan hinnoittelu tiukentui lopulta +16 korkopisteeseen.

Laina-allokaatiossa 46 % merkinnöistä jakautui keskuspankeille ja julkisille instituutioille, 45 % pankeille, 7 % rahastonhoitajille ja 2 % vakuutus- ja eläkerahastoille. 76 % sijoittajista tuli Pohjoismaiden ulkopuolisesta Euroopasta, 19 % Pohjoismaista, 4 % Amerikoista ja 1 % Aasiasta.

– Viitelainan menestys on loistava saavutus tällaisessa markkinatilanteessa. Poikkeuksellista oli sekin, että miljardin euron transaktio toteutettiin täysin etäyhteyksien kautta, sekä Kuntarahoituksen että järjestäjäpankkien toimesta. Tämä on hyvä osoitus siitä, että Kuntarahoitus hoitaa perustehtävänsä eli asiakkaidensa rahoituksen jatkuvuuden kaikissa tilanteissa, sanoo Kuntarahoituksen toimintaa pääomamarkkinoilla luotsaava Joakim Holmström.

– Kuntarahoituksen vuoden 2020 toinen euromääräinen viitelaina on vaikuttava suoritus. Järjestelyyn kohdistui erittäin laajaa sijoittajakiinnostusta hyvin haastavassa markkinatilanteessa. Liikkeeseenlasku ylimerkittiin moninkertaisesti, mikä kertoo Kuntarahoituksen vakiintuneesta sijoittajakunnasta, kommentoi Citi-pankin julkisen sektorin liikkeeseenlaskuista vastaava johtaja Philip Brown. Citi toimi yhtenä lainan järjestelijäpankeista.

Transaktion tiedot:

Issue Size:       EUR 1 billion
Settlement Date: 22 April 2020
Maturity Date:  22 April 2025
Coupon:   0% Fixed coupon
Re-offer Price:  100.476%
Re-offer Yield:  -0.095%
Re-offer vs Mid Swaps: +16 bps
Lead Managers:    Barclays / Citi / Morgan Stanley / Nordea

Lisätietoja:

Joakim Holmström, johtaja, pääomamarkkinat, puh. 09 6803 5674
Antti Kontio, osastonjohtaja, varainhankinta, puh. 09 6803 5634